Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Φόρος υπεραξίας ακινήτων - οι τρεις αλλαγές.



Σε λύση του προβλήματος εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, αναμένεται να προχωρήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αδιαφορώντας για τις ενστάσεις της τρόικας.

Σημειώνεται, πως ο νέος αυτός φόρος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 αλλά η αδυναμία εφαρμογής του έχει προκαλέσει μπλακ άουτ στις αγοραπωλησίες ακινήτων εδώ και περίπου 2,5 μήνες και "πάγωμα" στην κτηματαγορά. Ακόμα και κλεισμένα συμβόλαια, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εξαιτίας των εκκρεμοτήτων σχετικά με την τιμή κτήσης του ακινήτου, με το ποιες ιδιοκτησίες θα εξαιρεθούν, ποιοι θα είναι οι μειωτικοί συντελεστές για την παλαιότητα κλπ.

Την ίδια ώρα η τρόικα διαφωνεί με τις περισσότερες αλλαγές καθώς δεν θέλει να υπάρχει καμία εξαίρεση στον φόρο υπεραξίας αλλά να επιβαρύνονται με τον συγκεκριμένο φόρο, όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως του πότε αποκτήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος της Κυριακής", το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στις εξής αλλαγές και πρόκειται να τις συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρώτον, δεν θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν από το 1994. Δεύτερον, εισάγονται συντελεστές αποπληθωρισμού (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) που αντικαθιστούν τους συντελεστές απομείωσης. Τρίτον,θα υπολογίζεται πλασματικά η άγνωστη τιμή κτήσης με μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται σιον πληθωρισμό.

Ειδικότερα οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον φόρο υπεραξίας είναι οι εξής:

- Οσοι έχουν αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου πριν από το 1994 (στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει η πρόταση η χρονολογία να πάει ακόμη πιο πίσω, π.χ. το 1990) δεν θα επιβαρύνονται με φόρο υπεραξίας.

- Για τον υπολογισμό της υπεραξίας καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι συντελεστές αποπληθωρισμού - Δείκτες Τιμών Καταναλωτή (ΔΚΤ) - που πρόκειται να ισχύσουν με τον νέο νόμο και να καταργηθούν ταυτοχρόνως οι συντελεστές απομείωσης όπως αυτοί έχουν θεσπιστεί. Με τον τρόπο αυτόν είναι δικαιότερη η επιβολή του φόρου καθώς φορολογούνται τα πραγματικά κέρδη αποπληθωρισμένα και όχι οι ονομαστικές αξίες.