Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Οι αλλαγές του πολυνομοσχεδίου για τα φωτοβολταϊκά.




Σημαντικές αλλαγές επιφέρει στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, αλλά και τις υπόλοιεπς ΑΠΕ το νέο πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο περιορίζονται οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών σε στέγες, αλλά και των αγροτικών, ενώ αυξάνεται στο 33% το μεσοσταθμικό "κούρεμα" των επαγγελματικών συστημάτων.

Το μεσοσταθμικό "κούρεμα" τόσο για τα οικιακά όσο και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα είναι στο 18,5% (από 29%) και 22,5% (από 26%) αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως δεν θα μειωθούν οι ταρίφες σε παλιά φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, με στόχο με ο εσωτερικός βαθμός πληρωμής (IRR) να διαμορφωθεί στο 13,5%, ενώ δεν θα μειωθούν ούτε και στα οικιακά φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν μέχρι το β' τρίμηνο του 2011.

Αλαλγές θα υπάρξουν και στις τιμές των αιολικών και συγκεκριμένα καταργείται η κατηγορία άνω των 20 MW και τιμολογείται με βάση τις τιμές που είχαν υπολογιστεί για τα άνω των 5 MW, ενώ αντίθετα δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις τιμές για τα μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ αλλάζουν κάποιοι τεχνικοί συντελεστές για τις μονάδες ΣΥΘΗΑ.