Με διαδικασίες-εξπρές προωθείται η ψήφιση των δύο Ρυθμιστικών Σχεδίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνουν τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των δύο μητροπολιτικών κέντρων τις επόμενες δεκαετίες.
Τα δύο Ρυθμιστικά περιλαμβάνονται σε ενιαίο σχέδιο νόμου, το οποίο αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης για την τελική δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 3 Απριλίου. Αμέσως μετά θα πάρουν τον δρόμο της Βουλής με στόχο να κατατεθούν προς ψήφιση πριν από το Πάσχα ή το αργότερο αμέσως μετά.
Σύμφωνα με άρθρο στο ethnos.gr, o υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, τα χαρακτήρισε χθες ως τον "οδικό χάρτη για τα επόμενα 20 χρόνια" σε Αθήνα-Αττική και Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του διεθνούς τους ρόλου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. "Μπροστά μας έχουμε την Ελλάδα που δεν στηρίζεται πια σε δανεικά αλλά στις ενδογενείς δυνατότητες και προοπτικές του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων μας", δήλωσε μεταξύ άλλων.
Τα Ρυθμιστικά Σχέδια πραγματεύονται όλα τα βασικά ζητήματα πολεοδομικής και χωροταξικής συγκρότησης του χώρου, μεταφορών και υποδομών, αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων, τουρισμού και πολιτισμού. Ως πρώτη μεγάλη προτεραιότητα για τις πόλεις αναδεικνύονται οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις, οι βιώσιμες μετακινήσεις με προτεραιότητα στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και στην κίνηση πεζή. Αποτρέπεται η διάχυση της δόμησης υπέρ της πολεοδόμησης σε επίπεδο «οικιστικού συνεχούς» με την παρεμβολή ευρέων ζωνών πρασίνου που συνδέονται μεταξύ τους, ενώ προβλέπεται η απελευθέρωση των παραλιών από ασύμβατες και εντατικές χρήσεις και μεταφορά των νόμιμων εξ αυτών στο εσωτερικό της συγκεκριμένης έκτασης. Μεγάλο βάρος δίδεται επίσης στην προστασία και ανάδειξη των παραλιακών μετώπων τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Aναπλάσεις στο κέντρο και στην περιφέρεια των δύο πόλεων
Στο Ρυθμιστικό της Αθήνας προβλέπεται η διπλή ανάπλαση Βοτανικού και λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση και αξιοποίηση όλων των προσφυγικών κατοικιών. Συγκεκριμένα στο κείμενο του νόμου υπάρχει ειδική πρόβλεψη για «Πρόγραμμα ανάπλασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε συνδυασμό με τη ''διπλή ανάπλαση''», το οποίο, όπως τονίζεται, αποσκοπεί αφενός στην διάσωση, επανάχρηση και αξιοποίηση των κτιρίων χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία τους, για κατοικία ή άλλες χρήσεις, αφετέρου στην αναβάθμιση του ελεύθερου ακάλυπτου χώρου μεταξύ των κτιρίων και την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο οικολογικών διαδρόμων μεταξύ Τουρκοβουνίων και Λυκαβηττού.
Σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού αναφέρεται συγκεκριμένα: «Οι ανωτέρω στόχοι (για τα Προσφυγικά) μπορούν να συνδυαστούν με πρόγραμμα διπλής ανάπλασης και δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην περιοχή του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας εφόσον υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα υλοποίησης νέου γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού», όπως προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι. Προβλέπονται ακόμα στην Αττική: Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων στα κέντρα Αθήνας και Πειραιά, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, η πολεοδομική αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος, η ανασυγκρότηση και ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, ο επανακαθορισμός χρήσεων γης σε Πλάκα και Θησείο προκειμένου να ανασχεθούν τα φαινόμενα υποβάθμισης και να τονωθεί πάλι η κατοικία στις περιοχές αυτές. Ορίζονται ακόμα προγράμματα για την προστασία και ανάδειξη σημαντικών κτιριακών συνόλων..
Σχετικά με Ελληνικό-Αγιο Κοσμά, αναφέρεται η δημιουργία κεντρικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το οποίο "δύναται να αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό με σύνδεση των μέσων σταθερής τροχιάς, για να εξυπηρετείται η άμεση πρόσβαση στο πάρκο και στο θαλάσσιο μέτωπο".
Πέντε ιστορικά κέντρα θεσμοθετούνται στην Αττική, εκτός της Αθήνας και του Πειραιά, σε Λαύριο, Ελευσίνα, Κηφισιά, Αίγινα, Μέγαρα με ειδικούς όρους δόμησης και πεζοδρομήσεις. Θεσμοθετούνται παράλληλα επτά Αστικά Μητροπολιτικά Πάρκα σε Ελληνικό, Γουδή, Τουρκοβούνια, Πύργο Βασιλίσσης, Φαληρικό όρμο, Νίκαια (Σελεπίτσαρη) και Νέα Φιλαδέλφεια. Το τελευταίο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ ενώ προβλέπονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώροι στάθμευσης και ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται πως στο ν/σ, πέραν των Ρυθμιστικών Σχεδίων, ενσωματώνεται και η νομοθετική ρύθμιση για τους όρους και προϋποθέσεις κατασκευής του νέου γηπέδου της Ενωσης. Η διαβούλευση για τη ρύθμιση έχει ήδη ολοκληρωθεί, οπότε αυτή θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.
Θεσσαλονίκη
Εκτεταμένες παρεμβάσεις και αναπλάσεις σε όλη την έκταση της πόλης, καθώς και στο θαλάσσιο μέτωπο, προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης με την εφαρμογή δύο ΣΟΑΠ (Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων) στο κέντρο και στις δυτικές περιοχές. Ο χώρος της ΔΕΘ μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο, στο πλαίσιο δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στις ανατολικές παρυφές του ιστορικού κέντρου (Διατηρείται η πρόβλεψη μεταφοράς της Διεθνούς Εκθεσης στη Σίνδο ενώ εναλλακτικά προτείνεται η περιοχή των Λαχανόκηπων, μεταξύ των δήμων Θέρμης και Μενεμένης).Στη δυτική παρυφή του ιστορικού κέντρου προωθείται συνολική μελέτη για την προστασία και ανάπλαση όλης της περιοχής. Το νέο ρυθμιστικό επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο, την Καλαμαριά και την Πυλαία, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχειά του σε όλο το μήκος της ακτογραμμής και η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων. Χαρακτηρίζεται ως η κύρια πολιτιστική διαδρομή της πόλης χάρη στη μορφολογία της και στη σύνδεση με μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά σημεία και υποδομές.