Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Πολυνομοσχέδιο και ακίνητα: ποιές αλλαγές περιλαμβάνονται.



Αρκετές αλλαγές για τα ακίνητα περιλαμβάνονται στο μέρος από το πολυνομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσίοτητα αλλά αναμένεται να κατατεθεί στο σύνολό του σήμερα στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι εντός 30 ημερών από την αλλαγή ιδιοκτησίας κάθε είδους σε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώνεται η μεταβολή στην εφαρμογή Ε9. Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακά κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014.

Ακόμα, απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) τα ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό στην Κεφαλονιά και ειδικά για τα έτη 2014, 2015.

Ωστόσο, την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχουν διατάξεις για τη διόρθωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων τον οποίο περιμένει η κτηματαγορά με ανυπομονησία για να ξεκινήσουν και πάλι οι αγοραπωλησίες. Πρέπει να σημειωθεί πως οι διατάξεις για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, αναμένεται να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του σχεδίου νομού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.