Μπορεί η συμφωνία με την τρόικα να έκλεισε και η κυβέρνηση να ανακοίνωσε το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο, το μόνο ουσιαστικό θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι ο φόρος υπεραξίας.
Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και τρόικα δεν τα βρήκαν και η υπόθεση θα συζητηθεί εκ του μακρόθεν και με e-mail μήπως τελικά βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να ξεμπλοκάρει η κτηματαγορά.
Η ελπίδα όλων είναι να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να προστεθούν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, οπότε οι αγοραπωλησίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρουν μπροστά από τον Απρίλιο.
Για το φόρο υπεραξίας οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στα εξής σημεία:
1. Την εξαίρεση από το φόρο των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν το 1994. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας, δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.
2. Ο φόρος υπεραξίας να υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
Ωστόσο, οι συζητήσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας έχουν «κολλήσει» στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να μην αποδέχονται το σύστημα για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται.
Η τρόικα πιστεύει ότι με το σύστημα αυτό θα αυξάνεται σημαντικά η τιμή κτήσης και θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου επιβάλλεται ο φόρος, με συνέπεια το Δημόσιο να χάνει έσοδα.