Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ομάδα εργασίας για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.



Στη συγκρότηση επιτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος "Ενίσχυση Δικαιούχων για την απόκτηση της ιδιότητας του ενεργειακού επιθεωρητή", προχώρησε το ΥΠΕΚΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί την πορεία των επιθεωρητών και το έργο τους και θα το αξιολογεί. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση έργο της ομάδας είναι:

1. Ο Προγραμματισμός και η Αξιολόγηση πράξεων.
Συγκεκριμένα:

(i) Παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής των κατηγοριών πράξεων που διαχειρίζεται και ειδικότερα τη χρηματοοικονομική πρόοδό τους, τους ποσοτικοποιημένους δείκτες και τις προοπτικές εξέλιξής τους και εισηγείται προτάσεις αναθεώρησης τους στη Μονάδα Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ενέργειας & Φυσικού Πλούτου Β1 (εφεξής αναφερόμενη ως Μονάδα Β1).

(ii) Παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη Μονάδα Β1 για τη σύνταξη των αναγκαίων αναφορών που ζητούνται από την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή για την υποβολή των ετήσιων και τελικών εκθέσεων εκτέλεσης, την προετοι΅ασία της ετήσιας εξέτασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ.), την αξιοποίηση των συμπερασμάτων των αξιολογήσεων του Προγράμματος.

(iii) Συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Συντονισμού, την καθ΄ύλην αρμόδια υπηρεσία συντονισμού και την Επιτροπή και παρέχει σε αυτές κάθε πληροφορία που ζητείται.

(iv) Μεριμνά για εξειδίκευση όπου απαιτείται των απαραίτητων εργαλείων, προτύπων και προδιαγραφών για τη σωστή άσκηση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης που έχουν εκχωρηθεί στην Υπηρεσία, σε συμφωνία με τη Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. και την Εθνική Αρχή Συντονισμού.

Μεριμνά ώστε να διαδίδονται όσο το δυνατό ευρύτερα οι πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις κατηγορίες πράξεων που διαχειρίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό εκδίδει τροποποιήσεις της με Α.Π. 13/12-01/17373/1239/20.09.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Ανοικτή πρόσκληση προς Δικαιούχους στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Ενίσχυση Δικαιούχων για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή»", όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει που διαχειρίζεται για την υποβολή αιτήσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους και παρέχει προς τους δυνητικούς δικαιούχους, σαφείς και λεπτομερείς πληροφορίες.

(v) Συγκεντρώνει, αρχειοθετεί όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται και ελέγχει την πληρότητα των στοιχείων τους.

(vi) Μεριμνά για την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται, εφαρμόζοντας τα κριτήρια ένταξης, όπως αυτά καθορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

(vii) Μεριμνά έτσι ώστε οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής των δυνητικών δικαιούχων, τροποποιήσεις ή ανακλήσεις αυτών, να δημοσιοποιούνται στην οικεία ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr και της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών buidlingcert.gr.

(viii) Παρακολουθεί την ποιότητα των υλοποιούμενων έργων και αξιολογεί την απόδοση και αποτελεσματικότητά τους, εισηγούμενη σχετικές διορθωτικές ενέργειες, όπου απαιτείται.

(ix) Έχει την ευθύνη για την ακρίβεια, την ποιότητα και πληρότητα των σχετικών στοιχείων που καταχωρούνται στο ΟΠΣ.

2. Η Διαχείριση και η Παρακολούθηση πράξεων.
Συγκεκριμένα:

(i) Παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των αιτήσεων που διαχειρίζεται και μεριμνά για την υλοποίησή τους με βάση την απόφαση ένταξης και τις αναληφθείσες νομικές δεσμεύσεις καθώς και για τη συμμόρφωσή τους με τους ισχύοντες κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες καθ' όλη την περίοδο της υλοποίησης τους. Στο πλαίσιο αυτό:
Εντοπίζει προβλήματα κατά τη διάρκεια υλοποίησης των πράξεων και μεριμνά για την έγκαιρη επίλυσή τους.
Συντάσσει και καταχωρεί στο ΟΠΣ τα δελτία παρακολούθησης της προόδου των πράξεων.
Εξετάζει το βαθμό επίτευξης των ετήσιων ποσοτικών στόχων των πράξεων, σύμφωνα με τις αρχικά αναληφθείσες νομικές δεσμεύσεις και ενημερώνει την Μονάδα Β1 σε περίπτωση απόκλισης από τους όρους της απόφασης ένταξης ή χρονικών καθυστερήσεων μεγαλύτερων των έξι μηνών, σε σχέση ΅ε την προγραμματισθείσα πρόοδο.
Προβαίνει σε επανεξέταση της πράξης, εφόσον κριθεί απαραίτητο από την Μονάδα Β1, και στην περίπτωση αδικαιολόγητων αποκλίσεων, προετοιμάζει το σχέδιο ανάκλησης της απόφασης ένταξης της πράξης.
Μεριμνά για τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων ένταξης πράξεων που ανακαλούνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, της Διαχειριστικής Αρχής και στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ.
Μεριμνά για την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης της πράξης.
Τηρεί πλήρη φάκελο έργου κατά τα προβλεπόμενα στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου.

(ii) Διενεργεί επαληθεύσεις κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν. 3614/2007 προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παράδοση των συγχρηματοδοτούμενων προϊόντων και υπηρεσιών και η πραγματική πραγματοποίηση των δαπανών που δηλώνουν οι δικαιούχοι καθώς και η συμμόρφωση των πράξεων προς τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό συλλέγει τις αιτήσεις χορήγησης της επιχορήγησης που υποβάλλονται από τους δικαιούχους και τα καταχωρεί στο ΟΠΣ, μετά από πιστοποίηση του φυσικού αντικει΅ένου για κάθε αίτηση χορήγησης της επιχορήγησης. Στην περίπτωση μεγάλου πλήθους δικαιολογητικών εγγράφων είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικές επαληθεύσεις βάσει μεθόδου δειγματοληψίας κατά τα προβλεπόμενα στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.

(iii) Τηρεί αρχεία στο ΟΠΣ για τις διοικητικές επαληθεύσεις που διενεργεί σύμφωνα με τα πρότυπα και διαδικασίες του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

(iv) Προβαίνει στην ακύρωση μέρους ή του συνόλου της δημόσιας συνεισφοράς της πράξης, η οποία επιβάλλεται βάσει επαλήθευσης σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 26 του ν. 3614/2007 και στις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού, καταχωρώντας τις αντίστοιχες λογιστικές εγγραφές στο ΟΠΣ.
(v) Σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί βάσει των επαληθεύσεων που διενεργεί αχρεωστήτως καταβληθείσα δαπάνη, εφαρμόζει τις διαδικασίες για την ανάκτηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Κεφάλαιο Δ της Υπουργικής Απόφασης του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΦΕΚ 540/Β/27-3-2008), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

(vi) Εξειδικεύει, όπου απαιτείται, τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της τήρησης όλων των εγγράφων σχετικά με τις δαπάνες και τους ελέγχους σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

(vii) Μεριμνά για την παροχή στοιχείων προόδου εκτέλεσης των πράξεων στις αρμόδιες για τη χρηματοδότηση δημόσιες υπηρεσίες.
(viii) Έχει την ευθύνη για την ακρίβεια, την ποιότητα και πληρότητα των στοιχείων που καταχωρεί στο ΟΠΣ σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

(ix) Συνεργάζεται με τα αρμόδια εθνικά και κοινοτικά ελεγκτικά όργανα, την Διαχειριστική Αρχή και την Εθνική Αρχή Συντονισμού για την υποβολή απαντήσεων στα σχετικά πορίσματα ελέγχου.

(x) Έχει την ευθύνη για την ακρίβεια, την ποιότητα και πληρότητα των στοιχείων που καταχωρεί στο ΟΠΣ για τις επιτόπιες επαληθεύσεις, σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.