Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στην τελική ευθεία το ΠΔ για τις χρήσεις γης. Το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνει πως δεν καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση.

Λήγει αύριο 31 Ιανουαρίου 2012, η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στη διαδικασία διαβούλευσης, για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί το νέο ΠΔ εντός του Φεβρουαρίου σε εφαρμογή. Στο μεταξύ το υπουργείο ΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι «σχετικά με τις ερμηνείες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ότι έχει ήδη δώσει διευκρινίσεις επί του θέματος με δελτίου Τύπου στις 5 Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα το υπουργείο διευκρίνισε εκ νέου ότι: Το Προεδρικό Διάταγμα «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» αφορά μόνο στην οργάνωση των χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ως εκ τούτου η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και στην κατοικία δεν θαεπηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ. Το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι το Σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση στο διαδίκτυο και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος. Συνεπώς, το ΥΠΕΚΑ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι οι όποιες ερμηνείες δίδονται σχετικά με τις συνέπειες στο καθεστώς δόμησης και την απαξίωση ιδιοκτησιών, είναι εντελώς αβάσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα περί ολοσχερούς κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης». Σημειώνεται ότι αντιρρήσεις στις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης, που αφορούν στην δόμηση και τις χρήσεις των εκτός σχεδίου περιοχών έχει εκφράσει ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), με επίσημο δελτίο Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι:
-«Στις περιοχές αυτές ουσιαστικά απαγορεύεται η κατασκευή κατοικίας, εκτός εάν ανήκει στον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση. Με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ, σημειώνει ο ΣΠΜΕ ότι ουσιαστικά οι περιοχές αυτές γίνονται περιοχές με χρήση κυρίως επαγγελματική ή εγκαταστάσεις υποδομών (Ζώνες Β και Γ). Το παραπάνω επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της μέσης Ελληνικής οικογένειας. Με την διάταξη αυτή χιλιάδες περιουσίες σε εκτάσεις εκτός σχεδίου (οικοδομήσιμες με τις κείμενες διατάξεις) αχρηστεύονται και απαξιώνονται. Το μέτρο είναι ακαριαίο. Δεν προβλέπεται καμία μεταβατική διάταξη, (περίοδος με παράλληλη ισχύ της ισχύουσας νομοθεσίας), ώστε να δώσει την ευκαιρία στους κατόχους των γηπέδων αυτών να αποφασίσουν. Η ακαριαία και άμεση μείωση της αξίας θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να εκποιήσουν την περιουσία τους έναντι χαμηλού τιμήματος και θα δώσει την δυνατότητα σε συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις έναντι πινακίου φακής, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν». Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης κατά τις παρουσίαση του Προεδρικού Διατάγματος τον Δεκέμβριο στους δημοσιογράφους συνέδεσε τις ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, με την δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων για την προσέλκυση επενδύσεων. Μετά από 25 χρόνια εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, που αποδείχθηκε ξεπερασμένο να θέσει όρια και καθαρούς κανόνες για την δόμηση στις ελληνικές πόλεις τροποποιείται και αλλάζει θεαματικά το προεδρικό διάταγμα του 1987. Ο κ Σηφουνάκης παρουσιάζοντας το νέο προεδρικό διάταγμα τόνισε ότι «σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει και από την προσέλκυση επενδύσεων» και υπογράμμισε ότι «προϋπόθεση για κάθε επένδυση είναι η ύπαρξη ενός ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων που θα καθορίζει τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια».
Βασικές ρυθμίσεις του νέου ΠΔ για τις χρήσεις γης :

1. Προστίθενται νέες γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων όπως:
•«Περιοχές Ειδικής Προστασίας»,
•«Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης, Συμβατότητας Χρήσεων» και
•«Οριοθετημένοι Οικισμοί».

2. Εισάγεται ανώτερο όριο για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων, όταν αυτές αναπτύσσονται σε περιοχές Γενικής Κατοικίας.

3. Γίνεται διάκριση των περιοχών αμιγούς κατοικίας και εισάγεται η έννοια της Αποκλειστικής Κατοικίας.

4. Οι παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης εντάσσονται κατά ομάδες σε μια γενική κατηγορία χρήσεων γης.

5. Προβλέπεται ξεχωριστή γενική κατηγορία «Ιδιαίτερες Xρήσεις».
6. Γίνεται κατηγοριοποίηση και εξειδίκευση των λειτουργιών και καταγράφονται αναλυτικά οι χρήσεις-λειτουργίες που επιτρέπονται σε κάθε ειδική κατηγορία χρήσεων.

7. Προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις.

tee.gr