Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ξαναβγαίνει το «φάντασμα» της Δραπετσώνας.


Η ιστορία επαναλαμβάνεται... Μετά από μία τριακονταετία σχεδόν από τότε που πρωτοπαρουσιάσθηκαν τα πρώτα πλάνα αξιοποίησης, επανέρχεται για πολλοστή φορά, το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης- φιλέτου των 660 στρεμμάτων στη λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας- Κερατσινίου. Ο πρόεδρος και διευθύνων του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης ενημέρωσε τον δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας Λουκά Τζανή ότι μέχρι τέλος του μήνα θα προσκληθούν όλοι οι συνιδιοκτήτες της έκτασης σε κοινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η πολυιδιοκτησία σε συνδυασμό με τους όρους δόμησης που απαιτούνται για την περιοχή ήταν από τις βασικές αιτίες τις προηγούμενες φορές να ναυαγήσουν όλα τα σχέδια ανάπλασης, έχουν φθάσει από τη δεκαετία του '80 αισίως τα... 5! Η πιο πρόσφατη μελέτη, η 5η κατά σειρά - της νομαρχίας Πειραιά κάνει τώρα λόγο για την κατασκευή 2 έως 4 ουρανοξυστών 77 έως 119 μέτρων (!), ώστε να συγκεντρωθούν εκεί οι διάφορες χρήσεις, τη δημιουργία σταθμού του προαστιακού με χώρους καταστημάτων, την κατασκευή δύο μαρινών, μικρού ξενοδοχείου, μεγάλων χώρων πρασίνου κ.ά.

Για τα διατηρητέα κτίρια, στο κτίριο Κανελλόπουλου προτείνεται η δημιουργία μουσείου Βιομηχανικής και Ναυτικής Παράδοσης, στο «Γυαλάδικο» συνεδριακού κέντρου (με σχετικό ενδιαφέρον και του Πανεπιστημίου Πειραιά), στο «Γυψάδικο» το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά κ.ά..

Η μελέτη αναφέρει ως την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο για την υλοποίηση του έργου, τη δημιουργία μίας εταιρείας ειδικού σκοπού με μετόχους τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων, ώστε στη συνέχεια να είναι πιο εύκολη η είσοδος σε αυτήν ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Ο αμέσως προηγούμενος σχεδιασμός των τεσσάρων ιδιοκτητών (του 2005) περιελάμβανε τη δημιουργία ενός πολεοδομικού συγκροτήματος με οικιστική ζώνη, κτίρια γραφείων - καταστημάτων, χώρους ψυχαγωγίας κ.τ.λ..
Να θυμίσουμε ότι εκτός από τον ΟΛΠ με 117 στρέμματα, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες και άμεσα εμπλεκόμενοι για την πολυσυζητημένη έκταση είναι η Εθνική Τράπεζα, με ιδιοκτησία 254 στρεμμάτων, ο όμιλος Lafarge (AΓΕΤ Ηρακλής), τα Ελληνικά Πετρέλαια (με 82,25 στρέμματα) ενώ 112,65 στρέμματα αποτελούνται από δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις, ανάμεσά τους και το παλιό «Γυψάδικο».

Πηγή www.ered.gr