Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Στο Συντελεστή Δόμησης οι «τακτοποιημένοι» ημιυπαίθριοι.


Οποιο ακίνητο έχει ρυθμισμένο ημιυπαίθριο δεν μπορεί να δομηθεί περαιτέρω, ακόμη κι αν διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Αυτή είναι η απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας υπό τον σημερινό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, βάζοντας πάγο σε όσους ιδιοκτήτες έκαναν τακτοποίηση ημιυπαιθρίων και στη συνέχεια θέλησαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να κτίσουν στο ίδιο ακίνητο.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι μετά τις 2-7-09 (ημερομηνία δήλωσης των προς «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων για 40 χρόνια, έναντι αντιτίμου-προστίμου) δεν μπορεί να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για προσθήκη ή επέκταση κτιρίου που συνεπάγεται δόμηση που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια (κατά τους ισχύοντες όρους δόμησης). Και τούτο διότι έτσι επέρχεται περαιτέρω επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, που δεν είναι ανεκτή από το Σύνταγμα, το οποίο επιτρέπει μόνο τη βελτίωση και όχι την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Η δικαστική απόφαση (1971/12) δέχεται ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι που επιχειρείται να «τακτοποιηθούν», συνυπολογίζονται στο συντελεστή δόμησης, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρξει νέα κατασκευή που να υπερβαίνει τους επιτρεπτούς όρους δόμησης στην περιοχή. www.ered.gr