Tο Φθινόπωρο θα γίνει διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την επόμενη ημέρα των πλειστηριασμών, δηλαδή για το εάν θα παραταθεί το "πάγωμα" των πλειστηριασμών που ισχύει έως το τέλος του χρόνου ή εάν θα αρθεί η σχετική απαγόρευση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, από τη διαδικασία του πλειστηριασμού όσον αφορά χρέη στις τράπεζες, διασώζεται η κύρια ή μοναδική κατοικία του δανειολήπτη για οφειλές έως 200.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα ο βουλευτής Αχαϊας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα νέο και εφιαλτικό σύστημα που θα επιταχύνει τη διαδικασία πλειστηριασμών ακινήτων για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μελετά να γίνουν οι πλειστηριασμοί και σε τιμές πολύ κάτω των αντικειμενικών αξιών, που αποτελούν σήμερα το όριο εκκίνησης.
Σήμερα, όπως τονίζει, στις περιπτώσεις που διενεργούνται πλειστηριασμοί ακινήτων, αυτοί συνήθως καταλήγουν άγονοι λόγω πλήρους ανυπαρξίας ενδιαφερόμενων αγοραστών. Ο λόγος είναι ότι η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο που εκπλειστηριάζετε είναι η αντικειμενική του αξία, η οποία πλέον σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την αγοραία. Σύμφωνα με τον νόμο, τα ακίνητα δεν μπορούν να πουληθούν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, παρά μόνο εάν προηγηθούν δύο άγονοι πλειστηριασμοί.
Ποιες είναι οι λύσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών; Έχει αποφασισθεί, αναφέρεται χαρακτηριστικά, να ορισθεί ως ελάχιστη τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από την αντικειμενική, όπως ίσχυε και πριν από το 2008, όταν θεσπίστηκε ως ελάχιστη η αντικειμενική αξία;
Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι ήδη έχει συσταθεί μια νέα Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία σε ανοικτή γραμμή με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, αναζητά το πλαίσιο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, τα οποία στο τέλος του 2012 ανέρχονταν στο 29,5% του συνόλου των δανείων δηλαδή στα 66,6 δισ ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 είχαν αυξηθεί στο 22,9% δηλαδή στα περίπου 17 δισ ευρώ.