Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Βουτιά τιμών έως και 40% στα ακίνητα.




Σε πολλές περιοχές οι αγοραίες αξίες έχουν πέσει πολύ πιο κάτω και από τις αντικειμενικές
Καταρρέουν οι τιμές των κατοικιών, έχοντας μειωθεί έως και 40% σε σχέση με πέρυσι στα παλαιά διαμερίσματα και κατά 30% στα νεόδμητα, δηλαδή όσα έχουν κατασκευαστεί την τελευταία επταετία!

Την ίδια στιγμή, σε πλήθος περιοχών οι εμπορικές τιμές βρίσκονται πλέον κάτω από τις αντίστοιχες αντικειμενικές κατά 20%, 30% ή και περισσότερο. Στα Εξάρχεια, διαμέρισμα 150 τ.μ. με αντικειμενική αξία 187.500 ευρώ πωλείται προς 135.000 και στον Πειραιά διαμέρισμα 80 τ.μ. με αντικειμενική αξία 85.000 πωλείται προς 72.000.

Η πραγματικότητα που καταγράφει έρευνα μεγάλων μεσιτικών γραφείων είναι πολύ διαφορετική από τα στοιχεία που δημοσιεύει η μετριοπαθής Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία στο τρίτο τρίμηνο του 2012 η μέση πτώση στις τιμές των ακινήτων κυμάνθηκε πανελλαδικά κατά 11,7% σε ετήσια βάση. Στοιχεία από το ελληνικό τμήμα μεσιτικών γραφείων της Remax δείχνουν ότι διαμέρισμα 15 ετών στους Αμπελοκήπους που πέρυσι τέτοια εποχή επωλείτο προς 1.850 ευρώ/τ.μ., σήμερα πωλείται προς 1.100 ευρώ (-40%). Στα Ιλίσια, διαμέρισμα ηλικίας έως 5 ετών που πέρυσι διατίθετο προς 2.850 ευρώ/τ.μ. σήμερα πωλείται προς 2.000 ευρώ/τ.μ. (-30%).

Τέτοια μεγάλα ποσοστά διψήφιων μειώσεων, που καταγράφονται για πρώτη φορά στην ελληνική κτηματαγορά, μπορεί να βρει κανείς σε πολλές περιοχές. Στα παλιά διαμερίσματα οι τιμές έχουν βουλιάξει μέσα σε ένα έτος: κατά 40% σε Κυψέλη και Πατήσια, 35% σε Πλατεία Μαβίλη και Κολωνάκι, 30% σε Ζωγράφου, Γουδή, Ιλίσια, Καισαριανή, Βύρωνα, Γκύζη, Παγκράτι, Αλιμο και Πειραιά. Υπάρχουν και κάποιες πιο τραβηγμένες περιπτώσεις: ακίνητο 47 τ.μ. στη λεωφόρο Κηφισίας που πωλείται πλέον προς 500 ευρώ/τ.μ, δηλαδή 50% φθηνότερα από πέρυσι! Στα νεόδμητα, οι μειώσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες, με τα ποσοστά 30% σε ετήσια βάση να εμφανίζονται σε περιοχές όπως Κυψέλη, Πατήσια, Ζωγράφου, Νέο Κόσμο, Καλλιθέα, Κουκάκι, κ.ά.

"Στις περισσότερες περιοχές, πλέον, οι εμπορικές τιμές είναι 20% ή 30% κάτω από τις αντίστοιχες αντικειμενικές", σχολιάζει η Σταυρούλα Βαμβακά, επικεφαλής του γραφείου Remax New Deal, μέλος του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Remax Hellas.

Αγγελίες και πραγματικότητα

Οπως αναφέρουν μεσίτες, στις ελάχιστες περιπτώσεις που εμφανίζεται πελάτης, ο ιδιοκτήτης (ακόμη κι αν είναι ο κατασκευαστής) δεν θέλει να τον χάσει, οπότε δέχεται να ρίξει την τιμή. Συνεπώς, οι αναγραφόμενες τιμές στις αγγελίες πώλησης ακινήτων δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτές που ζητούνται κατά τη διαπραγμάτευση με τον αγοραστή. Είναι συνήθως 20%-40% πιο κάτω. Μέχρι πέρυσι, τόσο μεγάλες εκπτώσεις ήταν αδιανόητες. Πολλοί κατασκευαστές είχαν ακόμη αντοχές, ένα είδος "μαξιλαριού" από τα κέρδη της χρυσής δεκαετίας 1998-2008. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι τα μέσα του 2011, μεσούσης δηλαδή της κρίσης, οι τιμές μειώνονταν με αργό ρυθμό, της τάξης του 6%-7% ετησίως. Τα πράγματα για τους κατασκευαστές έχουν αλλάξει ριζικά.

Ετσι, στις ακριβές περιοχές του Λυκαβηττού ή της Κηφισιάς μπορεί κανείς να βρει καλοσυντηρημένο παλαιό διαμέρισμα σε 1.800 ευρώ/τ.μ, όσο δηλαδή και στην Πλατεία Μαβίλη.

Στο μέτωπο των αντικειμενικών τιμών το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι πρέπει να μειωθούν. Υπενθυμίζουμε ότι το Μνημόνιο προβλέπει την εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές, ενώ το υπουργείο προσανατολίζεται σε μείωση των πρώτων προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση.