Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - Οικοδομικοί συνεταιρισμοί: Ολο το σχέδιο για την αξιοποίηση 7.500 οικισμών.




Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά, να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν κατατεθεί, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το δασικό νομοσχέδιο.

Υπέρ, τάχθηκαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της προστασίας των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην λύνει όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες, ωστόσο τολμά να απεγκλωβίσει από την ομηρία χιλιάδες πολίτες.


«Όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία για το δημόσιο συμφέρον αλλά πρέπει να κατοχυρώσουμε και να προστατεύσουμε και το ιδιωτικό συμφέρον. Προβλήματα και ομηρίες ετών, κοινωνικών ομάδων οφείλουμε σήμερα να τα αντιμετωπίσουμε με την δέουσα ευαισθησία», υπογράμμισε.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «σκόπιμες ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις της κυβέρνησης», αλλά και για «νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων σε βάρος της προστασίας των δασών, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι, δεν μπορεί να αρνείται η πολιτεία να ασκήσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί νόμιμα δικαιώματα που απέκτησαν και κατοχύρωσαν από την ίδια την Πολιτεία, εδώ και δεκαετίες.

«Δίνουμε την δυνατότητα σε 7.500 οικισμούς, από τους οποίους οι 6.500 βρίσκονται στην επαρχία, μέσα από νόμιμες πλέον διαδικασίες και με πολύ αυστηρούς όρους, να μπορούν να οικοδομήσουν», επεσήμανε ο κ. Ταγαράς.

Το σχέδιο

H λύση που δίνεται αφορά περίπου 600 χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι παραμένουν «όμηροι» εδώ και περίπου σαράντα χρόνια. Περισσότεροι από 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, με πάνω από 300.000 στρέμματα γης αδυνατούν να αξιοποιηθούν.

Προβλέπεται η ανταλλαγή εκτάσεων σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και θέτει σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση, ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία των οικισμών. Στην ουσία, η νέα διάταξη αφορά όσους είχαν αγοράσει εκτάσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς κατά κύριο λόγο πριν από το 1975, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν, αφού κάθε οικοδομική δραστηριότητα σε δασική έκταση απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις που προωθεί το υπουργείο, οι χώροι που θα επιλεγούν δεν αφορούν σε νησιά και οι οικισμοί θα δημιουργηθούν μέσω της ιδιωτικής πολεοδόμησης. Οι περιοχές που θα επιλεγούν για τη μεταφορά των συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πρέπει να έχουν ενιαία έκταση 50 στρέμματα. Οπως προβλέπεται, το 50% της συνολικής έκτασης του νέου οικισμού θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κοινόχρηστος και κοινωφελείς σκοπούς. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εισφέρουν σε γη και χρήμα όπως συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

Ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,4 για την κατοικία και 0,6 για ειδικές χρήσεις. Η μέση πυκνότητα των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών θα είναι 50 άτομα ανά 10 στρέμματα και το ύψος των κτιρίων 7,5 μέτρα, ενώ σε περιπτώσεις κεραμοσκεπής προβλέπεται η δυνατότητα επιπλέον 1,5 μέτρου ύψους. Σε ό,τι αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται στην Αττική αλλά και στις λοιπές περιοχές που εξαιρούνται από τη δυνατότητα μεταφοράς συνεταιρισμών, θα δίνεται η δυνατότητα δόμησης μόνο στις σημερινές εκτάσεις των συνεταιρισμών, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι μεγάλο τμήμα τους δεν είναι χαρακτηρισμένο είτε ως δασική είτε ως αναδασωτέα έκταση, ενώ στις εξαιρούμενες για μεταφορά περιοχές δεν ισχύει ο κανόνας των 50 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι στην Αττική από την έως τώρα καταγραφή έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, 25% αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί ανήκουν σε δασικές εκτάσεις και 15% δεν βρίσκονται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Ζώνες υποδοχής
Όπως προβλέπεται, οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται σε ζώνες εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Βόλου και της Λάρισας. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Τράπεζας Γης (δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων). Ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται -πάλι μέσω της Τράπεζας Γης- στο Δημόσιο. Αυτή η έκταση επιβάλλεται να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων. Παράλληλα, ποσοστό 10% του συνόλου των προστατευόμενων εκτάσεων αποδίδεται στους δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Δικαιούχοι ανταλλαγής είναι όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση ή εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των οποίων οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο και μετά την ψήφιση του νόμου 998/79 τα σχέδια είτε κρίθηκαν άκυρα είτε πρέπει να ακυρωθούν. Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και οι συνεταιρισμοί που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις των οποίων η μελέτη είχε εκπονηθεί και εγκριθεί με τον νόμο 1947/91 και κρίθηκε μη νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω έλλειψης εγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.

Πυρά

Τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία νομιμοποιεί τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που είχαν κτιστεί πριν το 1975.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση: «Στις περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου για τα οποία εκδόθηκε νόμιμη άδεια προ της 11/6/1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα επιφάνεια αυτών ίση με την απολύτως αναγκαία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης-οικοδομικής άδειας, ούτε απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα οπότε και θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του και επί των άρθρων.