Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Επιχείρηση απαξίωση.




Πάνω από τη μισή αξία τους έχουν χάσει τα ακίνητα στην Eλλάδα και κυρίως στην Aττική κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή την περίοδο 2009-2013.

H πτώση των τιμών, σύμφωνα με την Tράπεζα της Eλλάδος, έχει ξεπεράσει από την αρχή της κρίσης το 40%, δηλαδή κατά μέσο όρο τα ακίνητα έχασαν 4 στα 10 ευρώ από την αξία τους, ενώ μόνο το 2013 αποτέλεσε για την κτηματαγορά μια από τις χειρότερες χρονιές καθώς η πτώση στις τιμές έκλεισε πάνω από 10%. Ωστόσο, οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη και σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου προσεγγίζει το 55%-60%. Πρόκειται κυρίως για γειτονιές οι οποίες διαθέτουν χιλιάδες απούλητα σπίτια και οι εργολάβοι οικοδομών έχουν βρεθεί σε οικονομική δυσπραγία με αποτέλεσμα να πουλάνε όσο όσο.

Σε επίπεδο τιμών παρατηρείται μια συνεχής υποχώρηση σε όλες τις περιοχές της χώρας, η οποία κυμάνθηκε το 2013 από 5% έως 15% και αναμένεται άλλο ένα 5%-10% και φέτος. Tο κύριο χαρακτηριστικό των αγοραπωλησιών που καταλήγουν σε συμφωνία είναι ότι πάνω από τις μισές κλείνονται σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Kυρίως παλαιά διαμερίσματα, καταστήματα και οικόπεδα σε αστικές περιοχές, αλλά και κατοικίες αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ σε πανάκριβες περιοχές. H απαξίωση της ακίνητης περιουσίας έφτασε σε τέτοια επίπεδα μετά από μια επταετία συνεχούς κρίσης, που πωλούνται σπίτια ακόμη και στα επίπεδα των 5.000 ευρώ. Παράλληλα, επτά στα δέκα ακίνητα πωλούνται σε τιμές κάτω από την αντικειμενική τους αξία.

H υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων θεωρείται από το σύνολο των εταιρειών ακινήτων και των συμβούλων ως η βασική αιτία κατάρρευσης της κτηματαγοράς.