Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Φόρος ακινήτων: Σχέδιο για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ - Οδηγίες για να τυπώσετε το εκκαθαριστικό από το Taxis.




Απίστευτα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών που μπαίνουν στο taxis για να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Κι αυτό γιατί υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν αν δε θέλουν να… χαθούν στο χάος του προσωπικού τους λογαριασμού.

Την ίδια στιγμή, σενάρια αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μείωση του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν. Σύμφωνα με το σχέδιο μπορεί να υπάρξουν μέχρι και απαλλαγές από το φόρο, υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα θα μπορεί να υπάρχει:
Την καταβολή του μισού φόρου για οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
Ακόμη και πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Στα… καλά νέα θα περιλαμβάνεται και η αύξηση σε 7 από 5 των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να επιμηκύνει τον χρόνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από πέντε σε επτά, προκειμένου να δώσει μια «ανάσα» στους φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εντάξει στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά του φόρου που θα βεβαιωθούν θα είναι υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Τα προβλήματα

Οσοι ιδιοκτήτες θέλουν να μπουν στο taxis για να δουν το φόρο που θα πληρώσουν πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο ποσό που τους ζητείται να πληρώσουν κι αν αυτό αντιστοιχεί στα πραγματικά στοιχεία του Ε9. Τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί «φουσκώνουν» το λογαριασμό με αποτέλεσμα να πρέπει να σπεύσουν να κάνουν διορθώσουν προκειμένου να μην πληρώσουν μεγάλο φόρο.

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν όσοι θέλουν να δουν το εκκαθαριστικό (έχουν ξεκινήσει να αναρτώνται από την Παρασκευή) είναι οι εξής:
Βήμα 1: Θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Βήμα 2: Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Βήμα 3: Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.

Βήμα 4: Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Βήμα 5: Πριν την πληρωμή, ωστόσο, πρέπει να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία του Ε9. Πρέπει να πάτε στην ενότητα «Υποβολή Δηλώσεων Ακινήτων Ε9» και στη συνέχεια να πατήσετε “Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης έτους 2014” για να εμφανιστεί το πλήρες εκκαθαριστικό, για να ελέγξετε αν όλα τα στοιχεία αναγράφονται σωστά ή αν υπάρχουν λάθη.

Τα προβλήματα ξεκινούν, ωστόσο, από το γεγονός ότι δεν είναι ένα το εκκαθαριστικό αλλά πολλά. Ένα για κάθε μέλος της οικογένειας που διαθέτει κάποιο ακίνητο. Ενώ πριν το «χαράτσι» ερχόταν ένα για κάθε ακίνητο, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι περισσότερα.

Προσοχή: Φόρο πληρώνουν πλέον και τα κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς.