Φρένο» στους αυξημένους συντελεστές δόμησης και στα μεγάλα ύψη κτιρίων βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αναδειχθούν περιοχές γύρω από σημεία αρχαιολογικού - πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να προστατευτούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτεία μπορεί νόμιμα να παρεμβαίνει μειώνοντας τους όρους δόμησης σε μια επιβαρημένη περιοχή (ανεξάρτητα από τις πραγματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από την υπερβολική δόμηση) προκειμένου να εξασφαλίσει τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, καλύτερους όρους διαβίωσης και ποιότητας ζωής στους οικισμούς και την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.
Το σκεπτικό
Η πολεοδομική αυτή παρέμβαση είναι, κατά το ΣτΕ, συνταγματικά ανεκτή και δεν προσβάλλει διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν περιουσιακά δικαιώματα. Παρόλο που θίγει τους ιδιοκτήτες (αφού χτίζουν λιγότερο), αρκεί βέβαια να μη φτάνει σε σημείο να αδρανοποιεί ουσιαστικά την ιδιοκτησία τους.
Με δύο σημαντικές αποφάσεις το Ε' Τμήμα ΣτΕ, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία για την πολεοδόμηση και την πολιτιστική κληρονομιά, απέρριψε δέσμη διαφορετικών και αντικρουόμενων μεταξύ τους προσφυγών ιδιοκτητών ακινήτων, που στρέφονταν κατά των όρων δόμησης και μέτρων που λαμβάνονται για μία ευρύτερη ζώνη γύρω από την αρχαιολογική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, με τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, σε έκταση 615 στρεμμάτων.
Απορρίπτοντας τη μία δέσμη προσφυγών, το ΣτΕ (2261/14) επιτρέπει σε σημείο κοντά στη ζώνη Κηφισού να ανεγερθεί ένα νέο πολυκέντρο (το συγκρότημα πολυχρήσεων πολιτισμού - αναψυχής - εμπορίου Academy Garden), δεσμεύοντας ωστόσο την πολιτεία να θεσπίσει χαμηλότερους όρους δόμησης.