Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Επιδότηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για να φρενάρουν οι πλειστηριασμοί.





Σχέδιο που θα προβλέπει ακόμη και την επιδότηση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για τη χορήγηση ενός είδους «μηνιαίας» δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε νοικοκυριά που πήραν δάνεια για πρώτη κατοικία και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την τρόικα ότι είναι η μόνη λύση ώστε να μην υπάρξει μαζικό κύμα πλειστηριασμών από το 2015 όταν θα υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται η χρηματοδοτική πηγή που μπορεί να είναι είτε από τον προϋπολογισμό είτε από κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως και στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων.

Η πρόταση προβλέπει τη διασφάλιση της καταβολής ενός μέρους της δόσης τους από το νέο πρόγραμμα ώσπου να καταφέρουν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους χωρίς να χάνουν την κυριότητά τους σπιτιού τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής που θα πάει στο Παρίσι για την τρόικα, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τους Χ. Αθανασίου και Ν. Δένδια νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών ή «κοινωνικά ευαίσθητων». Υπουργοί της κυβέρνησης έθεσαν το θέμα των πλειστηριασμών και της κοινωνικής αναταραχής που θα προκληθεί με την απελευθέρωση από τις αρχές του νέου έτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προσανατολίζεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων και όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των κοινωνικά ασθενέστερων σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Στο ίδιο θέμα, μάλιστα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους τόνισε πως η πρώτη κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.