Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Φόρος ακινήτων: Εκπτωση 50% και απαλλαγή για χιλιάδες ιδιοκτήτες.




Απίστευτα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών που μπαίνουν στο taxis για να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Κι αυτό γιατί υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν αν δε θέλουν να… χαθούν στο χάος του προσωπικού τους λογαριασμού.

Την ίδια στιγμή, σενάρια αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μείωση του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν. Σύμφωνα με το σχέδιο μπορεί να υπάρξουν μέχρι και απαλλαγές από το φόρο, υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα θα μπορεί να υπάρχει:
Την καταβολή του φόρου με έκπτωση 50% για οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
Ακόμη και πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Στα… καλά νέα θα περιλαμβάνεται και η αύξηση σε 7 από 5 των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να επιμηκύνει τον χρόνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από πέντε σε επτά, προκειμένου να δώσει μια «ανάσα» στους φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εντάξει στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά του φόρου που θα βεβαιωθούν θα είναι υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.