Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: ιδιοκτήτες έτοιμοι να...παραδώσουν τα κλειδιά των ακινήτων τους!Εν αναμονή της επανεκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, εκατοντάδες, χιλιάδες ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των ακινήτων τους στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής των οφειλών, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Πρόκειται για ανθρώπους που, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο ethnos.gr, κληρονόμησαν ακίνητα σε πολύ ακριβές περιοχές αλλά το εισόδημά τους είναι αναντίστοιχο των φορολογικών οφειλών, άνθρωποι που είχαν οικόπεδα ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές, τα οποία δόθηκαν αντιπαροχή, απέκτησαν κάποια ακίνητα για εκμετάλλευση τα οποία στα χαρτιά έχουν πάρα πολύ υψηλή αντικειμενική αξία ενώ η πραγματική τους αξία είναι πολύ χαμηλότερη.

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ο φόρος ακινήτων δεν συνδέεται με το διαθέσιμο εισόδημα, μια στρέβλωση που ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για αυθαιρεσία του νέου φόρου. Επίσης οφείλεται στο μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας αντικειμενικών-εμπορικών τιμών, το οποίο και αυτό έχει επισημανθεί..