Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

«Κενές» οι υποσχέσεις για τα κενά ακίνητα.




«Ανθρακες» αποδείχθηκαν οι μέχρι τώρα υποσχέσεις για λύση στο ακανθώδες ζήτημα της φορολόγησης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων με έκπτωση 25%-30%.
Οι ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ δεν περιελάμβαναν κάποιο μέτρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα προκαλώντας νέα… αναταραχή στους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο μέλλον. «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην τρόικα και μόνο αν πει αυτή το «ναι» και δεν είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος θα υπάρξει έκπτωση για τα κενά διαμερίσματα, καταστήματα και γραφεία. Όμως, λένε οι ίδιες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση μέτρησε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το έβγαλε πάνω από 100 εκατ. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να μην πάει σε διορθώσεις φέτος αλλά να το κάνει από το 2015, εκτός κι αν συμφωνήσει η τρόικα.

Κατά τα λοιπά, δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Οι δόσεις θα είναι οριστικά έξι μέχρι τον Φεβρουάριο.

Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Επομένως θα προκύψει μικρότερος φόρος που μπορεί να ξεπερνά το 50%.

Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη κι αν χρωστούν δηλαδή θα παίρνουν την έκπτωση ή απαλλαγή οι δικαιούχοι (άνεργοι, ανάπηροι κ.λπ.). Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία και τέλος απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς.

Κατά τα λοιπά ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι οι διορθώσεις θα ευνοήσουν 2 εκατ. φορολογούμενους.