Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Πλειστηριασμοί ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής τους αξίας.




Την «καυτή πατάτα» των πλειστηριασμών ακινήτων, καλείται να διαχειριστεί από τώρα η κυβέρνηση καθώς στο τέλος του έτους λήγει ο χρόνος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η τρόικα πιέζει εδώ και μήνες για μαζικό ξεπούλημα ακινήτων σε τιμή ακόμη και στο 1/3 της αντικειμενικής του αξίας, ωστόσο, οι σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκληθούν οδηγούν την κυβέρνηση στην απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά το σενάριο του εκπλειστηριασμού ακινήτων στα 2/3 της τιμής τους και για το λόγο αυτό προτίθεται να φέρει σχετική διάταξη.

Ωστόσο, επειδή το θέμα «καίει» χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται στο… κόκκινο, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει πρώτα σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους εκπροσώπους των τραπεζών αλλά και να προχωρήσει σε ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Ο φόβος είναι μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα ανάλογο με αυτό του ΕΝΦΙΑ που έχει προκαλέσει σοβαρούς κυβερνητικούς τριγμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να περιληφθούν στον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Κάθε απόφαση θα σχετίζεται πάντως και με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες δανειολήπτες να κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το σχέδιο που θα συνδέεεται με τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης και με το πόσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι μεσίτες και οι λοιποί φορείς της κτηματαγοράς ζητούν άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών, τουλάχιστον σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν καταρρεύσει. Ομως, σύμφωνα με το Μνημόνιο, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει το 2017.

Με την απόφαση για πλειστηριασμούς ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να βρει τη χρυσή τομή καθώς πλέον οι τιμές είναι υψηλότερες ακόμη και πάνω από 50% από αυτές που θα μπορούσε να «πιάσει» ο αγοραστής αν έβγαινε να πουλήσει στην αγορά. Για παράδειγμα, ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ πωλείται 60.000 ευρώ, επομένως ο εκπλειστηριασμός του στα επίπεδα των 66.000 ευρώ (τα 2/3) θα ήταν εύλογος και δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις. Αλλωστε, η κτηματαγορά βρίσκεται ακόμη σε καθοδική πορεία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο πάνω από 40% τα τελευταία χρόνια, οπότε δύσκολα μπορεί να βρουν οι ιδιοκτήτες τιμές σαν κι αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση. Η αγορά έχει «ξεφουσκώσει», ειδικά για ακίνητα που έχουν κτιστεί προ του 1985.