Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΠΟΜΙΔΑ - Δραματική πρόβλεψη: Θα πληρώσουμε φόρους έως 5 δισ. στα ακίνητα.




Φορο-σοκ αναμένεται να υποστούν περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά από αύριο στο Taxisnet. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προβλέπει μάλιστα ότι τα ποσά φόρου που θα βεβαιωθούν με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ. Θα είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για φέτος.

Πάντως και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν τώρα ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν στα ακίνητα θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ, αφού έχει υποεκτιμηθεί η αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων και συγκεκριμένα η επιφάνεια των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων καθώς και η επιφάνεια των ημιυπαίθριων και αυθαίρετων χώρων που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σχεδόν σε όλα τα ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η απόρριψη του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ για μειωμένο φόρο στα κενά - ξενοίκιαστα ακίνητα, σε συνδυασμό με τις τεράστιες προσαυξήσεις των επιφανειών ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που περιλήφθηκαν στις διορθωτικές δηλώσεις Ε9, θα οδηγήσει σε βεβαίωση ποσών του διπλού αυτού φόρου, που θα αγγίξουν ακόμη και τα 5 δισ., έναντι του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες έκλεισε η ηλεκτρονική πύλη για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και ξεκίνησε η διαδικασία υπολογισμού του φόρου για κάθε φορολογούμενο. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα ταχυδρομηθούν στους ενδιαφερόμενους, αλλά θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Τaxisnet σταδιακά από αύριο, ενώ υπολογίζεται ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ παρέχεται έκπτωση 1,5%. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορέσουν να εξοφλήσουν τομ φόρο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις εξής συνέπειες:

[1] Αρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

[2] Κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους στα χέρια των ενοικιαστών τους.

[3] Κατάσχεση του περιεχομένου του τραπεζικού λογαριασμού τους.

[4] Εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους στο υποθηκοφυλακείο.

[5] Δημοσίευση προγράμματος και εκπλειστηριασμός των ακινήτων τους.

Ειδικότερα όσοι αδυνατούν να καταβάλουν φόρους που υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν έχουν υποπέσει στην παραμικρή φορολογική παράβαση, θα αντιμετωπίσουν επιπροσθέτως και:

[6] Ασκηση σε βάρος τους ποινικής δίωξης για μη εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο, με προβλεπόμενες πολυετείς ποινές φυλάκισης.

[7] Αποστολή αναφοράς στην «Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες» (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) προκειμένου να επιληφθεί για περαιτέρω έρευνες, που μπορεί να εκτείνονται και μέχρι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και τον εξονυχιστικό έλεγχο των κινήσεων (αναλήψεων - καταθέσεων) των τελευταίων ετών, και ποινικές κυρώσεις έως και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει πλέον τα χαρακτηριστικά της υπερφορολόγησης αλλά της «γενοκτονίας» των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και των οικογενειών τους και ζητά την κατάργησή του.

Διπλάσια επιβάρυνση
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η απόρριψη του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ για μειωμένο φόρο στα κενά - ξενοίκιαστα ακίνητα, σε συνδυασμό με τις τεράστιες προσαυξήσεις των επιφανειών ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που περιλήφθηκαν στις διορθωτικές δηλώσεις Ε9, θα οδηγήσει σε βεβαίωση ποσών του διπλού αυτού φόρου, που θα αγγίξουν ακόμη και τα 5 δισ., έναντι του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ.

Ανάρτηση από αύριο
Χθες έκλεισε η ηλεκτρονική πύλη για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και ξεκίνησε η διαδικασία υπολογισμού του φόρου για κάθε φορολογούμενο. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα ταχυδρομηθούν στους ενδιαφερόμενους, αλλά θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Τaxisnet σταδιακά από αύριο, ενώ υπολογίζεται ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου.