Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις από την εφαρμογή του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον" που προβλέπει επιδοτήσεις για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να υλοποιήσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.
Το πρόγραμμα, αν και προβλέπει σε ορισμένες περιπτώσεις επιδοτήσεις ύψους 70%, το αποστρέφονται όλοι οι επαγγελματίες της οικοδομικής αγοράς, όπως αποστρέφεται ο διάβολος το λιβάνι.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το έτος 2011 με εξαιρετικά καλές προοπτικές και με πρώτο στόχο την τόνωση της οικοδομής που είχε υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή της διαμόρφωσης μιας τόσο δύσκολης γραφειοκρατικής διαδικασίας που κατέστησε το όλο σύστημα δυσκίνητο.
Μάλιστα, η εμπλοκή των τραπεζών στη διαδικασία χορήγησης των κεφαλαίων και των επιδοτήσεων, περιέπλεξε περισσότερο τα δεδομένα και εκτίναξε τις καθυστερήσεις σε χρόνους πέραν του εννεάμηνου και του έτους.
Σήμερα, στη Ρόδο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και παρότι (για ορισμένα από αυτά) έχουν περάσει περίπου 16 μήνες, εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι όλοι οι εμπλεκόμενοι (συνεργεία εφαρμογής, προμηθευτές, ενεργειακοί επιθεωρητές). Την ίδια στιγμή, έχουν βεβαιωθεί όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι, ο ΦΠΑ 16%, όπως και είναι απαιτητές οι μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώνουν προς τις τράπεζες οι άμεσα ωφελούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Λόγω της νοσηρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται φαινόμενα κακών επαγγελματικών συμπεριφορών. Προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχουν αρχίσει να προσφεύγουν διάφοροι ιδιοκτήτες κατοικιών που υπήχθησαν στο πρόγραμμα, υπέγραψαν για να γίνει η εκταμίευση της προκαταβολής (30% έως 40%) υπέρ του συνεργείου και των προμηθευτών, όμως στη συνέχεια εκείνοι που πήραν τα χρήματα δήλωσαν αδυναμία να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα έργα.
Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν προς τη "δημοκρατική" "τα συνεργεία πήραν τα χρήματα της προκαταβολής και στη συνέχεια δήλωσαν αδυναμία να εκτελέσουν το έργο διότι τα χρήματα δεν ήταν αρκετά, αλλά ταυτόχρονα δήλωσαν και αδυναμία να επιστρέψουν την προκαταβολή καθώς αυτή "φαγώθηκε" πιθανώς σε άλλες υποχρεώσεις".
Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό σε ολόκληρο τον οικοδομικό κόσμο. Μάλιστα το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει πολλές φορές επικοινωνήσει με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τις συναρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες και να δώσει λύσεις στις καθυστερήσεις. Όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, είναι εξαιρετικά σοβαρό κι έχει αρχίσει να έχει επικίνδυνες προεκτάσεις προς κάθε πλευρά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Δωδεκάνησο, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.
Παρά ταύτα, για εκείνους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν τα χρήματα να διαθέσουν, πρόκειται για ένα καλό πρόγραμμα. Εάν γίνει συμφωνία με τους προμηθευτές και με τα συνεργεία εφαρμογής ώστε αυτά να πληρωθούν με τη λήξη της εργασίας και να περιμένει ο ιδιοκτήτης την εκταμίευση των χρημάτων και την επιδότηση, τότε το όφελος που θα προκύψει μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο. Το όφελος δεν θα βρίσκεται μόνο στην επιδότηση, αλλά και στις καλύτερες τιμές υλικών και συνεργείων που μπορεί να επιτευχθούν για εκείνον που πληρώνει μετρητά την όλη δουλειά.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης
Το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον" προβλέπει επιδοτήσεις από 70% για εκείνους που έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (ατομικό έως 12.000 ευρώ), 35% επιδότηση για εκείνους που έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ (ατομικό έως 40.000 ευρώ) και επιδοτήσεις 15% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:
1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνονται αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ανά ιδιοκτησία.
Πχ. ένας πολίτης με οικογενειακό εισόδημα 35.000 για εργασίες προϋπολογισμού 10.000, συνάπτει 5ετές δάνειο τον Ιούνιο 2012 ύψους 6.500 και λαμβάνει επιχορήγηση τo υπόλοιπο ποσό 3.500. Η δόση του δανείου του είναι περίπου 110 , ενώ οι τόκοι που θα επιβαρυνθεί για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι περίπου 80 . Επιπλέον, καλύπτεται το κόστος που πληρώνει για την ενεργειακή επιθεώρηση και αμείβεται ο σύμβουλος έργου του.