Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Κερδισμένοι και χαμένοι με τον... καινούργιο ΕΝΦΙΑ.





Σήμερα, εκτός… νέου απροόπτου θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και με τις εκπτώσεις που θα γίνουν στα κενά ακίνητα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει πρόταση για έκπτωση 20% με 25% στα μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα ακίνητα. Παράλληλα, θα δοθούν οι τελικές αποφάσεις για τις διορθώσεις σε ιδιοκτησίες 600.000 φορολογούμενων στις 4.000 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχέση με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του Αυγούστου η μείωση του φόρου θα ξεπερνά το 50%.

Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ λέγοντας ότι θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται. «Για τον ΕΝΦΙΑ έγιναν λάθη. Το σοβαρότερο λάθος με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Είναι αυτό που προκάλεσε και τον δικαιολογημένο θόρυβο πριν ένα μήνα. Το εντοπίσαμε και το διορθώνουμε. Μιλάμε για ένα σφάλμα που τελικά ο κόσμος δεν το πλήρωσε και ούτε υπήρχε περίπτωση να το πληρώσει, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί τα επόμενα χρόνια στη δικαιοδοσία των δήμων.

Στους χαμένους, ακόμη κι αν γίνουν οι αλλαγές, παραμένουν όσοι έχουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία, ακόμη και αν ισχύσει μια έκπτωση φόρου της τάξης του 20% - 30%, και πάλι θα φορολογηθούν αυστηρά.

Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι που υπολόγιζαν ότι θα πληρώσουν το 50% του φόρου ή θα έχουν πλήρη φοροαπαλλαγή δεν θα γλιτώσουν τελικά από την πληρωμή ολόκληρου του ΕΝΦΙΑ λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης στον υπολογισμό του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος αλλά και του κριτηρίου συνολικής αξίας των ακινήτων που σχεδιάζει να προσθέσει το υπουργείο Οικονομικών στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των εκπτώσεων και απαλλαγών του φόρου.

Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του νέου φόρου θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου που βεβαιώθηκε για τον φορολογούμενο, τη σύζυγο που συνυποβάλλει δήλωση και τα εξαρτώμενα μέλη, εφόσον πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:

1. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Εκτός από την επιφάνεια των 150 τ.μ., αναμένεται να προστεθεί και το κριτήριο της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, το οποίο αναμένεται «ψαλιδίσει» τον αριθμό των δικαιούχων των εκπτώσεων και απαλλαγών.

2. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του έτους 2013 να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι για να απαλλαγεί από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια οικογένεια με ένα παιδί, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 11.000 ευρώ, ενώ για να γλιτώσει από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια τετραμελής οικογένεια το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Όμως, ως «συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα» θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Αν λοιπόν ένα ζευγάρι με ένα παιδί και ετήσιο συνολικό δηλωθέν εισόδημα 6.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών επταετίας, η εφορία θα προσδιορίζει το εισόδημα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης στο πολύ υψηλότερο επίπεδο των 11.420 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους εγγάμους και επιπλέον τεκμήρια 3.200 ευρώ για το διαμέρισμα και 3.220 ευρώ για το ΙΧ. Έτσι, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα των 11.420 ευρώ θα είναι μεγαλύτερο του εισοδηματικού ορίου των 11.000 ευρώ που ισχύει για την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να τον πληρώσουν ολόκληρο.

Για τις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του 2013, να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Οι… μη ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ προκάλεσαν την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ.

Φαίνεται όμως ότι το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειές της εφαρμογής της, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα να ανησυχούν δικαιολογημένα, γιατί καμιά λεπτομέρεια δεν είναι γνωστή ως προς το αν και πως θα εφαρμοστεί τελικά ο προτεινόμενος από την ΠΟΜΙΔΑ μειωτικός Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), με τιμή 0,75 για το 2014 και 0,50 για το 2015 και μετά, ή κάτι διαφορετικό.

Άγνωστα είναι συνεπώς:

*Ποιό θα είναι το ποσοστό της έκπτωσης, δηλ. ποιός θα είναι ο μειωτικός συντελεστής που θα υιοθετηθεί.

*Το αν ο συντελεστής αυτός θα εφαρμοστεί και στους δύο φόρους του ΕΝΦΙΑ, τον κύριο και τον συμπληρωματικό. Αν εφαρμοστεί μόνον στον ένα από τους δύο φόρους, τότε θα πρόκειται για κίνηση με επικοινωνιακό στόχο, και στην ουσία για καθαρό εμπαιγμό όσων καταστρέφονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ.

*Το αν θα υπάρχουν χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή επί πόσο χρονικό διάστημα ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο και χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δύο τελευταία έτη.

*Το αν θα επινοηθούν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια που θα αποκλείουν ακριβώς αυτούς που έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή! Υπενθυμίζουμε ότι ο ισχύων Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,40 σε ουδένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο ή περιορισμό υπόκειται. Οι συντελεστές αυτοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την κατάσταση κάθε ακινήτου και ουδένα συσχετισμό μπορεί να έχουν με τον ιδιοκτήτη τους.

*Και τέλος από πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση αυτή. Οι ανακοινώσεις υπονοούν μελλοντική δήλωση των κενών ακινήτων και μελλοντική εκκαθάριση των εκπτώσεων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στον κωδικό 8 της στήλης 32 του Ε9 του έτους 2014, και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι 31.12.2014 για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν.