Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα εμπλοκή της ΔΕΗ με τον φόρο ακινήτων.



Δεν λέει να ξεμπερδέψει η ΔΕΗ από τους φόρους στα ακίνητα. Πάνω που πίστευε ότι με την αποστολή των ονομάτων όσων εξακολουθούν να οφείλουν το περυσινό «χαράτσι» θα ξεμπέρδευε, έρχονται τα νέα σενάρια για να την εμπλέξουν.

Αυτή τη φορά, η ΔΕΗ θα παίξει… συμβουλευτικό ρόλο. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προσφέρει έκπτωση φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα κλειστά ακίνητα θα υποχρεώσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να στραφούν στη ΔΕΗ για να αναζητήσουν στοιχεία. Μέσω του εντύπου Ε9, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει δύο πληροφορίες:
Τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ (όπου υπάρχει και αν έχει δηλωθεί σωστά) και
Το αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι
Λίστα με τους αριθμούς ρολογιού όπου έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης. Θα πρέπει να αποφασιστεί το …πότε. Την 1η Ιανουαρίου; Την ημέρα αποστολής των στοιχείων;
Στοιχεία καταναλώσεων έτσι ώστε να προκύπτει ποια ακίνητα ήταν πραγματικά κενά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πχ έναν χρόνο πίσω.

Η συγκεκριμένη πληροφορία έχει προέλθει από τις δηλώσεις των ίδιων των φορολογουμένων. Για να προχωρήσει στην έκπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα θελήσει στοιχεία έτσι ώστε και να κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις και να καταλήξει στο ποιοι θα έχουν έκπτωση και ποιοι όχι. Έτσι αναμένεται να ζητηθεί από την ΔΕΗ να προσφέρει τα ακόλουθα στοιχεία:

Η τροπολογία με τις οριστικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να κατατεθεί το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Εκτός από το ζήτημα των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πώς ακριβώς θα δίδεται η έκπτωση φόρου στους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, στους πολύτεκνους αλλά και στα άτομα με αναπηρία. Το άρθρο του νόμου ξαναγράφεται από την αρχή καθώς μετά την απόφαση να μην λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, προέκυψε ότι ο αριθμός των δικαιούχων της έκπτωσης ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Πλέον, η έκπτωση θα δίδεται με κριτήριο όχι την επιφάνεια των κτισμάτων αλλά με βάση την αξία των ακινήτων που έχει ο καθένας στο όνομά του. Τα ποσά δεν έχουν αποφασιστεί ωστόσο εκτιμάται ότι το όριο θα μπει στα 100-150.000 ευρώ.