Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Από 6.500 έως 9.500 ευρώ το επιπλέον κόστος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων λόγω ΙΚΑ.



Βόμβα στα θεμέλια της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ενδέχεται να βάλει η διεκδίκηση από το Ι.Κ.Α. των εισφορών που δεν έχουν καταβληθεί. Μετά τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ρ. Σπυρόπουλο που υποστήριξε ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει ένα μέρος των εισφορών και τη ΓΣΕΕ που ζητά να εμπεριέχεται στην προωθούμενη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων η καταβολή του υποχρεωτικού αριθμού ενσήμων στο ΙΚΑ έρχονται και οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ ΕΤΑΜ να «διεκδικήσουν» από 3 έως 4,7 δισ. Ευρώ που υποστηρίζουν ότι θα χάσει το ΙΚΑ και το ταμείο τους.
Σε ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής: «Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες, τη νέα αυθαίρετη καταλήστευση του μεγαλύτερου ταμείου μισθωτών της χώρας, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ και τη σκληρή δοκιμασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τα μέτρα λιτότητας, τις ανατροπές δικαιωμάτων και τις περικοπές μισθών, συντάξεων, δώρων και επιδομάτων».


Σύμφωνα με την μελέτη των Εργαζομένων, το ΙΚΑ ΕΤΑΜ θα χάσει πάνω από 3,2 εφόσον απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό γιατί σε περίπτωση τακτοποίησης 500.000 αυθαιρέτων με ελάχιστο κόστος εισφορών που αναλογούν 6.500 ευρώ, προκύπτει ποσό 3,25 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλεια εσόδων θα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 4,7 δισ. ευρώ αν νομιμοποιηθούν 500.000 περιπτώσεις με αναλογούσες εισφορές 9.500 ευρώ. Και αυτά, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα τέλη και οι προσαυξήσεις που, σε βάθος πενταετίας, θα ανέβαζαν τα αντίστοιχα ποσά σε 13.500 - 20.000 ευρώ. Την συγκεκριμένη μελέτη την έστειλε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητώντας να προβλεφθεί στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων η απόδοση των κατ' ελάχιστον αναλογουσών εισφορών.
Πηγή www.fpress.gr