Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Εν αναμονή αποκλιμάκωσης των τιμών στα ακίνητα.



Η επένδυση αυτή υπήρξε πάντοτε πολύ... trendy στη χώρα µας καθώς τα ακίνητα προσέδιδαν ασφάλεια ως µακροπρόθεσµη επένδυση. Κυριαρχούµενη δε η ελληνική κοινωνία από µία µεσοαστική οικονοµία επένδυε εκ συστήµατος στην ακίνητη περιουσία, χωρίς συχνά να απολαµβάνει τους καρπούς της επένδυσης αυτής, χωρίς δηλαδή, να µεταπωλεί τα ακίνητά της.
Η αλλαγή του φορολογικού συστήµατος όσον αφορά την ακίνητη περιουσία σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση που µοιραία έπληξε την οικοδοµική δραστηριότητα έχουν δηµιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά ακινήτων.
Φορολογία
Είναι πολλοί οι έχοντες ακίνητη περιουσία που δεν µπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην υψηλή φορολογία και στα τεκµήρια, υποχρεώσεις που γεννά το νέο φορολογικό σύστηµα. Παρ΄ όλα αυτά και ενώ γίνονται παρά πολύ λίγες πράξεις στην αγορά ακινήτων, οι τιµές τους έχουν υποχωρήσει αλλά όχι όσο αναµένεται. Αυτό είναι πιθανό να γίνει το προσεχές χρονικό διάστηµα ιδιαίτερα λόγω της ύφεσης και της µειούµενης ρευστότητας.
Ετσι αναµένεται ότι στην αγορά ακινήτων θα δηµιουργηθούν σηµαντικές ευκαιρίες. Πέραν του φορολογικού συστήµατος το οποίο εκτιµάται ότι θα υποστεί µεταβολές και ίσως και σηµαντικές µεταβολές όταν η χώρα ξεπεράσει την ύφεση, τα ακίνητα σε περιόδους οικονοµικής κρίσης δεν παύουν να αποτελούν ένα ασφαλές, υπό προϋποθέσεις, επενδυτικό καταφύγιο ιδιαίτερα στο πλαίσιο µίας διεθνοποιηµένης αγοράς.
Πηγή www.imerisia.gr