Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ο γόρδιος δεσμός της φορολογίας ακινήτων.



«Αλλο είναι η εξυγίανση της αγοράς ακινήτων και η προσέλκυση σοβαρών επενδυτών και άλλο η επιστροφή στο παρελθόν και στη μαύρη οικονομία με συρραφή ρυθμίσεων που έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα». Την ίδια στιγμή που - εξαιτίας της ανομβρίας επενδύσεων και της βουτιάς στην οικοδομή – το υπουργείο Οικονομικών καταργεί το «πόθεν έσχες» για οποιαδήποτε αγορά ακινήτου, εμφανίζεται έτοιμο να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να πιάσει το «μαύρο χρήμα» στις ανύπαρκτες πλέον αγοραπωλησίες κατοικιών ή καταστημάτων.
Τα στελέχη της κτηματαγοράς υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει λίγες ημέρες μέχρι την παρουσίαση της νέας φορολογικής νομοθεσίας προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή για τα ακινήτα.
Προσθέτουν ότι η αγορά δεν πρόκειται να τονωθεί μόνο με μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, αλλά με ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα οι αναπλάσεις περιοχών, οι πρωτοβουλίες για την «ανάσταση» του κέντρου της Αθήνας, κλπ.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κτηματαγορά βομβαρδίζεται με πληροφορίες οι οποίες ξεκινούν από την πενταετή φορολογική ασυλία για όσους δηλώσουν τα χρήματα από αγοραπωλησίες ακινήτων και τα επανεπενδύσουν στην οικοδομή (!) και φτάνουν μέχρι την κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών και στην αντιπαροχή.
Πηγή www.euro2day.gr