Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΙΚΑ.



Μέρος από τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων διεκδικεί το ΙΚΑ όπως παραδέχθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου. Το ποσοστό αυτό μάλιστα δεν είναι ευκαταφρόνητο καθώς φθάνει στο 40% του συνολικού προστίμου που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στή τη ρύθμιση, και αντιπροσωπεύει τις εισφορές που θα κατέβαλαν εάν εξέδιδαν νόμιμη οικοδομική άδεια.

«Καταβάλλεται προσπάθεια» δήλωσε ο υπουργός, «ώστε το πρόστιμο να είναι ένα συνολικό νούμερο και από εκεί και πέρα, σε συνεννόηση με τα υπουργεία και Οικονομικών να αποδοθεί μέρος στο ασφαλιστικό Ταμείο».

Το ΣτΕ

Σε ότι αφορά πιθανή εμπλοκή με το ΣτΕ, είναι πώς μια τέτοια ρύθμιση εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, ένα συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα θα ισχύσει πλήρης απαγόρευση μεταβίβασης μετά την 1/1/2012, αν δεν υπάρχει δήλωση μηχανικού ότι είναι απολύτως νόμιμο το κτίσμα ή έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Στο θέμα του ΙΚΑ, το αρμόδιο υπουργείο έχει θέσει ένα θέμα που έχει να κάνει με τις πληρωμές των εισφορών που διαφεύγουν. Εδώ μελετάμε και συζητάμε μαζί τους, κι επί της αρχής, εμείς αυτό το δεχόμαστε, δηλαδή να υπάρχει και μία πρόβλεψη να πάρουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάποιες απ' αυτές τις εισφορές, ένα κομμάτι αυτών των εισπράξεων.


Στη Βουλή με αλλαγέςτο ν/σ

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που μελετά το ΥΠΕΚΑ στο ν/σ για τα αυθαίρετα η διαφοροποίηση των προστίμων, μέσα από τη μείωση στα ακίνητα, τα οποία είναι αν θέλετε σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, πρώτες κατοικίες, δηλαδή σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα πρόστιμα στις πιο ακριβές περιοχές και σε περιοχές και σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αυθαιρετήσει, όχι επειδή υπήρχε και κάποια ανάγκη, αλλά επειδή έτσι το επέλεξαν. «Άρα, θα κάνουμε μια διαφοροποίηση των προστίμων και στις δύο αυτές κατευθύνσεις» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγή www.ered.gr