Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Βουτιά έως 30% στα ενοίκια των μεγάλων κατοικιών.



Μπορεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή να έδειξε ότι ο δείκτης της στέγασης εκτινάχθηκε τον Ιούλιο κατά 8,3%, ωστόσο, τα ενοίκια των κατοικιών, όχι μόνο δεν αυξάνοντα,ι αλλά σε πολλές περιοχές υποχωρούν σημαντικά. Χιλιάδες ακίνητα, παλαιά και νεόδμητα έχουν βγει στην αγορά προς ενοικίαση με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κτηματομεσίτες εκτιμούν πως από τα υψηλά του 2006-2008, τα ενοίκια έχουν «ξεφουσκώσει» από 20% έως 30%, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν σπίτια τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση.
Πρόκειται κυρίως για μεγάλες κατοικίες με επιφάνειες πάνω από 150 τ.μ. που έχουν βρεθεί στα... αζήτητα, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση. Στις περιπτώσεις αυτές η «έκπτωση» που γίνεται είναι μεγάλη, ωστόσο, είναι ελάχιστη καθώς όλοι φοβούνται το υψηλό κόστος συντήρησης, τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς κ.λπ.
Περιζήτητα
Τα πλέον περιζήτητα την περίοδο αυτή είναι τα σπίτια ενός έως τριών δωματίων, δηλαδή γκαρσονιέρες από 25 τ.μ. έως τριάρια 100 τ.μ.

Ενα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι ότι τα μεσιτικά γραφεία και οι ιστοσελίδες για μίσθωση σπιτιών, διατηρούν μια... ευελιξία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Είναι δηλαδή πρόθυμοι να ρίξουν τις τιμές ενοικίασης, αρκεί να μπορέσουν να το μισθώσουν.
Υπάρχουν, επίσης, ακόμη και προσφορές... ημέρας. Δηλαδή κατοικίες μισθώνονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο με έκπτωση. Ετσι:
Μονοκατοικία 476 τ.μ. στον Αλιμο με ενοίκιο 3.800 ευρώ δίνεται με έκπτωση 100 ευρώ για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κατοικία 150 τ.μ. στη Γλυφάδα που έχει ενοίκιο 870 ευρώ μηνιαίως προσφέρεται 130 ευρώ φθηνότερα για μια και μόνο ημέρα.
Μονοκατοικία στη Βούλα 500 τ.μ. με ενοίκιο 5.500 ευρώ προσφέρεται με έκπτωση 300 ευρώ.
Τέλος, διαμέρισμα επίσης στη Βούλα 124 τ.μ. με μίσθωμα 800 ευρώ δίνεται 100 ευρώ χαμηλότερα για μια ημέρα.
Αυτό που είναι φανερό είναι ότι η περίοδος της έκρηξης των τιμών μίσθωσης ενός χώρου έχει περάσει πλέον και η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προχωρεί σε γενναίες μειώσεις ενοικίων, αν δεν θέλει να δει την περιουσία του να απαξιώνεται.
Πτωση
Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τα ενοίκια των σπιτιών έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο από 10% έως 25%, ανάλογα με την περιοχή και το είδος του ακινήτου. Από τα νέα στοιχεία της αγοράς, επίσης:
1. Πολλοί νοικάρηδες κάνουν «παζάρια» για το ενοίκιο που πλήρωναν επί χρόνια και ζητούν σκόντο απειλώντας ότι θα μετακομίσουν σε άλλο ακίνητο φθηνότερο. Τις περισσότερες φορές κερδισμένος στις διαπραγματεύσεις είναι ο ενοικιαστής, ενώ ο ιδιοκτήτης ακολουθεί τη λογική του «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει».
2. Σημαντικός είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να μισθωθεί ένα άδειο διαμέρισμα. Από 2 μήνες πριν το 2008 ο μέσος όρος έχει ξεπεράσει τους 6 μήνες παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί στις αγγελίες αλλάζουν συνεχώς, δηλαδή ο ιδιοκτήτης ρίχνει τις απαιτήσεις του προκειμένου να το ενοικιάσει.
Το φαινόμενο της κατρακύλας των ενοικίων δεν συναντάται μόνο στην Αθήνα. Ανάλογη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, όπου η μείωση κυμαίνεται από 10% ως 30%. Τα μόνα ακίνητα που διασώζονται και δίνουν ικανοποιητικές αποδόσεις διαχρονικά είναι τα φοιτητικά διαμερίσματα. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως οι ανατολικές και οι νότιες λόγω αυξημένης προσφοράς μεγάλων σπιτιών και ελάχιστης ζήτησης.
Ισορροπία
Στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες διατηρείται μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κυρίως για σπίτια από 50 έως 100 τ.μ. Στην κατηγορία αυτή τα ενοίκια δεν υποχωρούν, αλλά παραμένουν «παγωμένα» για δεύτερη χρονιά. Στις μεγαλύτερες επιφάνειες η πτώση της ζήτησης ξεπερνά το 30% γι' αυτό οι ιδιοκτήτες προσφέρουν «έκπτωση» έως 15% προκειμένου να βρουν καλό μισθωτή.
Σε γενικές γραμμές, το κύριο χαρακτηριστικό στην ενοικίαση κατοικιών είναι η εμφανής δυσκολία των ιδιοκτητών να βρουν καλό μισθωτή με μακροχρόνιο συμβόλαιο και ικανοποιητικό ενοίκιο. Οσοι, όμως βρίσκουν επιλέγουν να ρίξουν τις τιμές ή να «παγώσουν» τα ενοίκια παρά να χάσουν το νοικάρη που γνωρίζουν καλά και να ρισκάρουν ένα παρατεταμένο «λουκέτο» στην περιουσία τους. Οι ειδικοί επίσης συμβουλεύουν τους υποψήφιους ενοικιαστές να μην υποκύπτουν σε μισθώματα που ξεπερνούν τα 8-10 ευρώ ανά τ.μ. εκτός κι αν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση.
Πηγή www.imerisia.gr