Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Και ξανά στο τραπέζι οι φόροι ακινήτων.
«Εντυπωσιακά μικρή η απόδοσή τους» λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Με την διαπίστωση ότι η απόδοση των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία είναι «εντυπωσιακά μικρή», ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε για μια ακόμη φορά το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ προσδιόρισε την αντικειμενική αξία της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά τη «διόρθωση» των αντικειμενικών αξιών ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις πραγματικές.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με βάση το Ε9 του 2009, το οποίο είναι εκκαθαρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και με βάση τις αντικειμενικές αξίες η ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ακίνητη περιουσία του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, διαμορφώνεται στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. «Μπορείτε να σκεφθείτε ποια θα ήταν μια σωστή καταγραφή επί τη βάση αγοραίων αξιών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος εννοώντας ότι η πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι σαφώς μεγαλύτερη. «Εχουμε μία ιδιωτική περιουσία, η οποία έχει καταγραφεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, με βάση τις ίδιες τις δηλώσεις των φορολογουμένων, η οποία είναι πάνω από το σύνολο του δημοσίου χρέους και φυσικά πολύ πάνω από το ΑΕΠ της χώρας, έτσι «κινδυνεύει» να είναι το 170% του ΑΕΠ της χώρας» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Αυτό που δεν ανέφερε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι οι συντελεστές υπολογισμού των φόρων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Επιβάλλουμε φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 10% που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα.
Εφαρμόζουμε τον Φ.Π.Α 23% στις δευτερεύουσες κατοικίες που επίσης δεν επιβάλλεται πουθενά.
Με την αύξηση του φόρου κατοχής από το 0,1% στο 0,2% για τις μικρομεσαίες περιουσίες αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ έχουμε…ενισχυθεί και στο θέμα των φόρων κατοχής ενώ
ήμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν εφαρμόζουν τον φόρο υπεραξίας ώστε να πληρώνουν όχι αυτοί που κατέχουν ακίνητα αλλά αυτοί που πραγματικά κερδίζουν από τις αγοραπωλησίες.
Πράγματι η απόδοση των φόρων στην ακίνητη περιουσία είναι χαμηλ;h στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν είναι θέμα συντελεστών. Είναι καθαρά ζήτημα αδυναμίας του κράτους να επιβάλλει τους νόμους.
Ιδού ορισμένα παραδείγματα:
• Το υπουργείο Οικονομικών δεν διασταυρώνει με κανέναν τρόπο το περιεχόμενο των δηλώσεων Ε9. Φορολογεί αυτό που δηλώνει ο φορολογούμενος.
• Δεν γίνεται καμία διασταύρωση των ενοικίων με τις αξίες των ακινήτων. Πως είναι δυνατόν βίλες ολόκληρες να εμφανίζονται ότι ενοικιάζονται με 300 και 400 ευρώ τον μήνα και αυτό να «περνάει» από ένα σωστά οργανωμένο φορολογικό σύστημα;
• Πως είναι δυνατόν να επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης σε διαφορετικές αξίες από τις πραγματικές και αυτό να γίνεται αποδεκτό τόσο από τους συμβολαιογράφους όσο και από τις εφορίες;
Πηγή www.fpress.gr