Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η νέα φοροεπιδρομή διώχνει επενδυτές από τα ακίνητα...



Επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εμπορικά ακίνητα, κυρίως κτίρια γραφείων, προσφέρουν ελπίδα για ανάσχεση του αρνητικού κλίματος στη συγκεκριμένη αγορά. Πολύς ο λόγος για κυνήγι ευκαιριών στα ακίνητα, από αλλοδαπούς κυρίως επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ελληνικά ακίνητα.
Ωστόσο, για τους γνώστες, η ελληνική αγορά δεν προσφέρεται στην παρούσα φάση. Το υπάρχον φορολογικό πλαίσιο και οι εκ νέου αναμενόμενες ρυθμίσεις σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, καθιστούν αποτρεπτική την τοποθέτηση κεφαλαίων με την προοπτική της απόδοσης. Σε αντίθεση με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και με την κεντρική Ευρώπη, όπου τα επαγγελματικά ακίνητα προσφέρουν αποδόσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 8%.
Μαζική προσφορά
Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον τελευταίο χρόνο, εκτός από τις τράπεζες, μεγάλος αριθμός ιδιωτών προσφέρουν «ευκαιρίες» (ιδιόκτητα ακίνητα, τα οποία κατασκεύασαν περιστασιακά, με την προοπτική της μίσθωσης), χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Το γεγονός της υπερπροσφοράς, κατά την άποψη των συμβούλων ακινήτων, οφείλεται και στις κτιριακές προδιαγραφές που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών.
Στα κεντρικά κυρίως σημεία της πρωτεύουσας, τα περισσότερα κτίρια απαιτούν σημαντικά κεφάλαια για ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό. Ή το μέγεθός τους δεν ανταποκρίνεται σε ζητούμενες προδιαγραφές. Με αποτέλεσμα τα κτίρια να παραμένουν στα αζήτητα.
Μετά από ένα εξάμηνο αναμονής, τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν αξιόλογο πορτφόλιο ακινήτων προς εκμετάλλευση, έχουν βγει στην αγορά προς άγραν πελατών.
Μετά την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα, που διαθέτουν αξιοποιήσιμα ακίνητα, ακολουθούν και άλλες τράπεζες που προσφέρουν κτίρια γραφείων, τα οποία προέρχονται ακόμη και από κατασχέσεις.
Ομογενείς και εφοπλιστές κυριαρχούν στη λίστα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά. Με την προοπτική να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, που έχει επηρεάσει και την αγορά του εμπορικού ακινήτου. Το γεγονός ότι οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι μετρούν απώλειες καθημερινά, με το κλείσιμο καταστημάτων να φτάνει έως και το 25% σε κεντρικά εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, αλλά και άλλων πόλεων, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και σε επενδυτικό επίπεδο.
Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες προχωρούν σε προσεκτική επιλογή των προς πώληση ακινήτων. Και οι περισσότερες δεσμεύονται να παραμείνουν μισθωτές στα προς πώληση ακίνητα.
Η Credit Agricole, αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τη σημαντική ακίνητη περιουσία της Εμπορικής Τράπεζας στην Ελλάδα και με στόχο να αντλήσει στην παρούσα φάση κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, προωθεί προς πώληση σειρά ακινήτων, μεταξύ των οποίων και κάποια από τα υποκαταστήματά της. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, όπου το ενδιαφέρον της μίσθωσης εμπορικών ακινήτων δεν παρουσιάζει κινητικότητα, η διοίκηση της τράπεζας συζητά ακόμη και την παραμονή της ως μισθώτρια για εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η απόδοση για τα επενδυτικά κεφάλαια. Ξενοδοχεία, αγροτεμάχια, αστικά ακίνητα, αλλά και μισθωμένα γραφεία και καταστήματα περιλαμβάνονται στα προς πώληση ακίνητα των τραπεζών.
Τον περασμένο μήνα η Eurobank προκήρυξε την πώληση 28 ακινήτων. Η Αlpha Αστικά Ακίνητα έβγαλε προς πώληση 230 ακίνητα. Και η Γενική Τράπεζα 132 ακίνητα. Στην πλειονότητά τους είναι μισθωμένα.
Από την πλευρά της, τέλος, η Αγροτική Τράπεζα έχει γνωστοποιήσει ότι θα επιδιώξει την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων και των θυγατρικών της, όπως το κτιριακό συγκρότημα της ΑΤΕ Leasing στη λεωφόρο Κηφισίας και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Loutraki Palace, το οποίο έχει περιέλθει στην κυριότητά της λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών να εξοφλήσουν τα δάνεια.
Η ελληνική αγορά προσφέρει ευκαιρίες
ΣΤΟ ΝΕΟ οικονομικό περιβάλλον, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις από επενδυτικής πλευράς. Μεταξύ αυτών, ο όμιλος LPEllinas, ο οποίος έχει προγραμματίσει, για το 2011, συνολικές επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στα ακίνητα αποδόσεων. Σχολιάζοντας στην «Ι» τις προθέσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λουκάς Έλληνας, επισήμανε ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων.
Ωστόσο, και από την πλευρά του ενισχύει την άποψη των εμπλεκομένων με την αγορά ακινήτων: ότι ο Νόμος Κατσέλη, σχετικά με τα μισθώματα, υπήρξε καθοριστικός για την καθίζηση του επαγγελματικού ακινήτου. Από επενδυτικής πλευράς, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, επιλέγει επενδύσεις σε μακροχρόνια μισθωμένα ακίνητα. Με συνολικό portfolio της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και με χαμηλή δανειακή επιβάρυνση (στο επίπεδο του 35%), ο κυπριακός όμιλος έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του σε επαγγελματικά ακίνητα με αποδόσεις της τάξης του 7,5%. Μεταξύ των προσφάτως εξαγορασθέντων ακινήτων, συγκαταλέγονται αυτά της Unilever και των ΕΛΠΕ στην περιοχή του Αμαρουσίου.
Ειδικότερα, το ακίνητο της Unilever εξαγοράστηκε έναντι 24 εκατ. ευρώ και αφορά έκταση 13.000 τ.μ. με κτίριο 7.000 τ.μ. και με 300 θέσεις πάρκινγκ. Για το κτίριο των ΕΛΠΕ, η αξία αγοράς ανήλθε σε 60 εκατ. ευρώ. Στα επεκτατικά σχέδια του ομίλου συγκαταλέγονται και οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ρουμανίας, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και για άλλα ακίνητα εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Πηγή www.isotimia.gr