Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ευκαιρίες στα εξοχικά βλέπουν οι ξένοι.



Αυξημένο φαίνεται το ενδιαφέρον των ξένων -κυρίως Ρώσων, Τούρκων και Κινέζων- για αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την φάση της διερεύνησης, αν και μέχρι στιγμής οι πράξεις είναι περιορισμένες ενώ οι τιμές υποχωρούν έως και 40%. Σε αυτό έχουν συντελέσει δύο παράγοντες. Αφενός η απόφαση του υπουργείου Άμυνας να αποχαρακτηρισθούν από παραμεθόριες περιοχές η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδικής και να ελαχιστοποιηθούν οι διαδικασίες που χρειάζονται για την αγορά ακινήτου από πολίτες εκτός ΕΕ στις υπόλοιπες παραμεθόριες και αφετέρου για τις πιο μεγάλης κλίμακας επενδύσεις η προοπτική της αξιοποίησης των τεράστιων εκτάσεων του δημοσίου.

Oι Pώσοι είναι επενδυτές δύο κατηγοριών: Υπάρχουν οι πλούσιοι που θέλουν να κάνουν μόνιμες διακοπές στη χώρα μας και αγοράζουν μεσαία και μεγάλα εξοχικά. Και υπάρχουν και ορισμένοι πάρα πολύ πλούσιοι επιχειρηματίες που διαπραγματεύονται μεγάλες εκτάσεις, πανάκριβες βίλες άνω του ενός εκατ. ευρώ και στήνουν εταιρείες προκειμένου να μη φαίνονται ως φυσικά πρόσωπα. Oσοι έρχονται να αγοράσουν από τη μακρινή Kίνα είναι κατά κύριο λόγο πλούσιοι που έχουν επισκεφτεί την Eλλάδα, λατρεύουν τον ήλιο και τη θάλασσα και αναζητούν κάποιο εξοχικό, κυρίως στα ελληνικά νησιά, την Kρήτη και κοντά στην Aττική. Aπό τη Tουρκία, το ενδιαφέρον είναι πολύ πρόσφατο και αφορά επιχειρηματίες από το χώρο του real estate και του τουρισμού, οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην πολυτελή παραθεριστική κατοικία και στο ξενοδοχειακό κλάδο.

Αυτή τη περίοδο πάντως, η αγορά εξοχικής κατοικίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη πτώση αγοραπωλησιών και τιμών, με της πτώση των τιμών στα εξοχικά της Ρόδου να κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%, ενώ οι πράξεις είναι κατά 15%-30% λιγότερες. Στα πολύ ακριβά νησιά του Aιγαίου, όπως η Mύκονος και η Σαντορίνη, η πτώση στα πανάκριβα και μεγάλα σπίτια ξεπερνά το 30%. Tα μικρά και φθηνότερα πωλούνται με έκπτωση 10%-15%. Στην Πάρο υπάρχει μεγάλο στοκ ακινήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξοχικά 50 - 70 τ.μ., καινούρια και μεταχειρισμένα, σε τιμές ακόμη και κάτω από €80.000.
Πηγή www.ered.gr