Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Στον αέρα οι αγοραπωλησίες στο Πήλιο.



Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες συμβολαιογραφικές πράξεις για αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές στο Πήλιο, από το 2003 έως σήμερα.

Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων αλλά και έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές, έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται απαραιτήτως έγγραφο των κατά τόπους διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης, ότι η περιοχή δεν ανήκει στη λεγόμενη «γη υψηλής παραγωγικότητας», έρχεται να ακυρώσει τα ίδια τα συμβόλαια, να πλήξει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους και κατ' επέκταση την ίδια την κτηματαγορά που ακινητοποιείται.

Συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες αλλά και εργολάβοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού αναζητώντας λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει. Το θέμα θα εξετάσει εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας σε συνεδρίασή του, στις 31 Αυγούστου, προκειμένου να παρέμβει σύσσωμο προς το ΥΠΕΚΑ, από το οποίο θα ζητήσει τροπολογία για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των συμβολαίων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

«Θύματα» των αλλεπάλληλων αλλαγών στους νόμους φαίνεται ότι πέφτουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων, οικοδομών αλλά και εργολάβοι που επιχειρούν σε εκτός σχεδίου περιοχές στο Πήλιο.

Η αντίδραση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν άμεση, προσέκρουσε όμως στη σθεναρή αντίσταση υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, που αρνούνται, όπως είπε, να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε τροπολογία της ΚΥΑ, επικαλούμενοι την ανάγκη προστασίας των γεωργικών περιοχών.

Τα συμβόλαια και οι άδειες είναι ουσιαστικά άκυρες, ενώ επιπλέον «ακινητοποιείται» η οικοδομική δραστηριότητα στο Πήλιο, αφού στο σύνολό τους οι εκτάσεις, θεωρούνται «γη υψηλής παραγωγικότητας».
Πηγή www.ered.gr