<a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihdhAPbauU1jvVLZr8ZT0ElPcaYXmYzlYwxg5JyZODVVWTnj2cWRh0HfcM1KuKUsGN6Txn6WNHbh2xiQhxxo_oylP90mytjQ_S5iTAgtMMTDP8Wo1WhXiRzMUpT7RvGKYm3BeFykb1347I/s1600/images.jpg">
Τον δρόμο της απαξίωσης παίρνουν τα εμπορικά ακίνητα στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, καθώς τα λουκέτα στα καταστήματα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Το high street retail βρίσκεται σε μια φάση παρατεταμένης ύφεσης καθώς οι εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω του μειωμένου τζίρου και της έλλειψης ρευστόtητας, δεν αντέχουν και κλείνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΕΣΕΕ ακόμη και στη "παντοδύναμη" Ερμού, 1 στα 4 καταστήματα είναι κλειστό.
Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το π̟οσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010. Κρισιμότερη ̟παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, αφού καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 34%. Ακολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 26% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει το 25%. Το Κολωνάκι φαίνεται να αντιστέκεται με το ποσοστά των κλειστών καταστημάτων σε Σκουφά, Τσακάλωφ και Π. Ιωακείμ να φτάνει το 18,3%.
Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους των προαστίων της Αθήνας με τα κλειστά καταστήματα στην λεωφόρο Ηρακλείου και στη Θησέων να φτάνουν το 18% του συνόλου. Στην Κηφισιά ωστόσο, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 24% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%. Στο Χαλάνδρι παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση λουκέτων στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων που φτάνει το 22%. Στον Πειραιά λουκέτο έχει βάλει το 21% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους.
Οι βασικοί εμπορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν μια πιο ενθαρρυντική εικόνα. Παρόλα ταύτα και εκεί το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου έχει αυξηθεί στο 20% από 10,1%. Πιο συγκεκριμένα, στους εμπορικούς δρόμους Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας εμφανίζονται τα λιγότερα λουκέτα που φτάνουν το 9% και 8% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι δρόμοι Εγνατία, Βενιζέλου και Βασιλίσσης Όλγας φαίνεται ν έχουν πληγεί περισσότερα, αφού το 19%, 18% και 18,5% αντίστοιχα των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο. Η Τσιμισκή αν και παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλους εμπορικούς δρόμους (περίπου 11,0%) σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2010 (8%) σημειώνει μια σαφής επιδείνωση.
Σε ότι αφορά την περιφέρεια, στην περιοχή της Λάρισας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έχει σημειώσει αύξηση στο 14,9% από 11,5% πέρυσι. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010. Στην Καβάλα στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, τα «λουκέτα» φτάνουν το 14,7% των συνολικών καταστημάτων. Στους εμπορικούς δρόμους της Κοζάνης σχεδόν το 18,8% των επιχειρήσεων είναι κλειστό. Στην Έδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 18,0% και στη Βέροια το 12,4%. Στην Τρίπολη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου φθάνει το 20%, ενώ σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους ακόμα και το 40%.
Πηγή www.ered.gr