Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Η ανάσταση θα έρθει από την εξοχική κατοικία». Αυτό τονίζουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς, οι οποίοι παρατηρούν σημαντική αύξηση της ζήτησης για παραθαλάσσια σπίτια από ξένους που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα. Ειδικά την περίοδο αυτή όπου οι τιμές των παραθεστικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, περί τις 50.000 εξοχικές κατοικίες είναι αυτή τη στιγμή προς πώληση, ωστόσο, στα χρόνια της κρίσης οι συμφωνίες δεν ξεπερνούσαν τις 500-1.000 κάθε χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα σπίτια που έχουν καθαρά χαρακτήρα εξοχικού υπολογίζονται σε 730 χιλιάδες, ενώ υπάρχουν και περισσότερα από 620 χιλιάδες που έχουν τον χαρακτήρα δεύτερης κατοικίας. Αν και στο... σφυρί έχουν βγει γύρω στις 50.000, υπάρχουν πολλά άλλα ακίνητα που θα μπορούσαν να δοθούν από τους ιδιοκτήτες τους σε μια δίκαιη τιμή, αν και δεν έχουν βάλει κάποια επίσημη αγγελία.
Αυτά τα 50.000 εξοχικά που πωλούνται συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική και βεβαίως σε Κρήτη και Ρόδο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 6.000 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500.
Στην Κέρκυρα απούλητες είναι περί 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα υπάρχουν πάνω από 3.000 απούλητα, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000. Το 12% των πωλούμενων εξοχικών βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, το 18% στην Κρήτη, το 14% στα νησιά του Ιονίου και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 37% εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μικρότερα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Οσο για τους υποψήφιους αγοραστές που ρωτάνε συνεχώς, κατά κύριο λόγο είναι Ρώσοι, Γερμανοί, Σκανδιναβοί, Αραβες, Λιβανέζοι, λίγοι Αμερικανοί και εσχάτως πολλοί Κινέζοι. Αλλωστε, για τους εκτός Ε.Ε. πολίτες η απόκτηση βίζας με την αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ αποτελεί σημαντικό δέλεαρ και ήδη η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
«Μετά από μία περίοδο τεσσάρων ετών περίπου κατά την οποία η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έκανε χαμηλές πτήσεις, βλέπουμε ότι ξεκίνησε να απογειώνεται. Όντως κατά τη θερινή περίοδο υπήρξε ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά από Ευρωπαίους, κυρίως Γερμανούς και γερμανόφωνους. Αυτή η αυξημένη ζήτηση επέφερε κάποια άνοδο στις τιμές των ακινήτων, παρόλα αυτά όμως υπάρχουν πολλές και καλές ευκαιρίες συγκριτικά με άλλους προορισμούς στην Ευρώπη. Το 2014 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για την αγορά των ακινήτων στη χώρα μας και πιστεύω ότι το 2015 θα είναι ακόμη καλύτερο. Εκτιμώ ότι θα γίνουν αρκετές επενδύσεις», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής εταιρείας Engel und Volkers στα Δωδεκάνησα.
Το αυξημένο ενδιαφέρον φάνηκε και από τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014 εισέρρευσαν στη χώρα συνολικά κεφάλαια 117,4 εκατ. ευρώ, έναντι 60,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Το ενδιαφέρον των ξένων ξεκίνησε ήδη από το 2013, όταν τοποθετήθηκαν κεφάλαια 168 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 48,5% σε σχέση με το 2012.
Οι βασικές αιτίες της σημαντικής -για τα δεδομένα της χώρας- αύξησης της ζήτησης για σπίτια από ξένους ήταν η πτώση των τιμών και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του γερμανικού καναλιού ZDF, Peter Sydow που έκανε ρεπορτάζ στα Δωδεκάνησα, «οι Γερμανοί έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και η πρόθεσή τους να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων έχει να κάνει με τις καλές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και με την ομορφιά των ελληνικών νησιών».
Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι Ελληνες τους Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι αυξάνονται σταδιακά. Εκτενή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο κάνουν λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που ζητούν σπίτια στην Ελλάδα αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι ψάχνουν για σπίτια κυρίως στην Αττική, με ευκολία πρόσβασης, κατά βάση κοντά στο αεροδρόμιο αλλά και με θέα στη θάλασσα. Εσχάτως πολλοί Κινέζοι έδειξαν ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο και για την Κρήτη.
Στη Χαλκιδική, την Κρήτη και τη? Μύκονο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των Ρώσων, αν και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία έχει περιορίσει το κύμα αγοραστών.
Στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Ρόδο και γενικότερα τα Δωδεκάνησα στρέφονται οι επενδυτές από την Ευρώπη, κυρίως οι Γερμανοί. «Η Ρόδος και η μαγευτική Σύμη είναι νησιά τα οποία βρισκόταν πάντα μακριά από τις όποιες αναταραχές. Πάντα επικρατεί ηρεμία εδώ και όλοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Σε ένα τέτοιο νησί θα ήθελε σίγουρα να επενδύσει ένας Γερμανός. Όταν δε οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ πιο συμφέρουσες σε σύγκριση με τα ακίνητα σε προορισμούς όπως η Μαγιόρκα, τα Κανάρια Νησιά και η Ιταλία, σίγουρα ένας Γερμανός δεν θα το σκεφτόταν δεύτερη φορά να επενδύσει εδώ τα χρήματά του», αναφέρουν οι Γερμανοί που επισκέφτηκαν τη Ρόδο.
Είναι ενδιαφέρον πάντως, το γεγονός ότι η εκρηκτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος και η ζήτηση που παρατηρήθηκε για συγκεκριμένα νησιά, ξαφνικά έφερε και αυξήσεις στις τιμές. Στη Μύκονο, για παράδειγμα, καταγράφηκε σημαντική άνοδος των τιμών σε εξοχικά και οικόπεδα, καθώς οι ιδιοκτήτες προσδοκούν το 2015 νέο επενδυτικό ρεύμα. Στο νησί τα σπίτια πωλούνται από 2 έως 10 χιλιάδες ευρώ/τ.μ. Στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχουν σπίτια που κοστίζουν από 1.500 ευρώ/τ.μ. και ανάλογα με τη θέα και την τοποθεσία οι τιμές ανεβαίνουν έως και τα 3.000 ευρώ/τ.μ.
Mεγάλο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά. Zητούν σπίτια σε οργανωμένα συγκροτήματα, κοντά σε αεροδρόμιο και σε θάλασσα
Aυξάνεται το ενδιαφέρον για εξοχικά στα παράλια της Aττικής, όπου έχουν υποχωρήσει οι τιμές κατά 20% έως 40%
Pόδος, Kρήτη, Xαλκιδική, Πελοπόννησος, Kυκλάδες και Kέρκυρα είναι οι βασικότερες επιλογές των ξένων επενδυτών
Γερμανοί, Bρετανοί, Pώσοι, Aραβες και Kινέζοι, οι βασικότεροι ενδιαφερόμενοι για εξοχικά στην Eλλάδα.
Πλήγμα στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αντικίνητρο για επενδύσεις και βασικός παράγοντας της συνεχιζόμενης απαξίωσης των ακινήτων αποτελεί το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων, εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες και φορείς της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Κομισιόν, η Ελλάδα διαθέτει πλέον την πέμπτη υψηλότερη φορολογία ακινήτων στην Ε.Ε., καθώς το 2012 εισπράχθηκαν 2,8 δισ. ευρώ από την επαναλαμβανόμενη φορολογία στα ακίνητα (ΦΑΠ και Ειδικό Τέλος Ακινήτων), ποσό που αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση, το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 0,4% του ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι ήδη τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν 4,9% του ΑΕΠ σε φόρους στο εισόδημα από κεφάλαιο και 2,4% σε φόρους στην κατοχή του κεφαλαίου, όταν στην Ε.Ε. των «28» τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4,7% και 1,9%. Αντίστοιχο ποσό από τα ακίνητα φιλοδοξεί να εισπράξει και φέτος το οικονομικό επιτελείο, έστω και αν ο φόρος που θα βεβαιωθεί μέσω του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού ΦΑΠ (για τους έχοντες ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ) αναμένεται να προσεγγίσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθούν και οι υπόλοιποι φόροι στα ακίνητα (π.χ. φόρος μεταβίβασης, ΦΠΑ 23%, φόροι γονικής παροχής, δωρεάς, κληρονομιάς, ΤΑΠ κ.ο.κ.), το ποσοστό της συνολικής επιβάρυνσης αυξάνεται στο 2,1% του ΑΕΠ. Σε σχετική της ανάλυση, η Alpha Bank τόνισε ότι οι ισχυρές αντιδράσεις στη φορολογία ακινήτων, μέσω του ΕΝΦΙΑ, οφείλονται στο ότι, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων και αδικιών, «επιδιώκεται να εφαρμοστεί σε μια συγκυρία κατά την οποία η απόδοση της περιουσίας όχι μόνο συνεχώς μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα ήδη υπερφορολογείται, ενώ μεγάλο μέρος των ακινήτων είτε δεν έχει απόδοση (για να πληρωθούν οι φόροι) είτε δεν μπορεί καν να ρευστοποιηθεί». Η υπερφορολόγηση έχει πλέον ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση τόσο των αγοραπωλησιών κατοικιών, που υποχώρησαν κατά 43% το β΄ τρίμηνο του έτους, όσο και των επενδύσεων για την ανέγερση νέων οικοδομών, οι οποίες μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 41,3% το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι εν λόγω αρνητικές εξελίξεις είχαν συνέπεια να αφαιρέσουν σχεδόν 1% από την αύξηση του ΑΕΠ το εν λόγω τρίμηνο, ενώ επέδρασαν ήδη αρνητικά, -1,26%, στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2014. Ταυτόχρονα, η υψηλή φορολογία, ιδίως για ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, λειτουργεί και ως αντικίνητρο στην ίδια την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει αγοραστές εκτός Ε.Ε.
Έξι στους δέκα Έλληνες έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα ακίνητο (κατοικία, επαγγελματική στέγη ή εντός σχεδίου οικόπεδο) με την συνολική αξία της περιουσίας τους να φθάνει τα 520,5 δισ. ευρώ με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.
Η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και συγκεκριμένα οι επτά στους δέκα διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ ενώ μόλις το 2% των ιδιοκτητών ή 114.793 άτομα διαθέτουν αστικά ακίνητα που η αντικειμενική αξία τους υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ. Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ αν συνυπολογισθεί η αξία και των αγροτεμαχίων, των οικοπέδων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος καθώς και των ακινήτων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις.
-5.569.336 άτομα διαθέτουν κτίσματα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κλπ) και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού που η συνολική αντικειμενική αξία τους υπερβαίνει τα 520,49 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται σε 93.456,65 ευρώ.
- Ένας στους δυο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2.769.177 φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 63,56 δισ. ευρώ με τη μέση αξία να φθάνει τις 22.954,80 ευρώ.
- Κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 φορολογούμενοι. Το συνολικό ύψος της περιουσίας τους φθάνει τα 96,83 δισ. ευρώ ή 71.404,53 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 έχουν στην κατοχή τους 881.698 φορολογούμενοι με τη συνολική αξία των ακινήτων τους να φθάνει τα 122,27 δισ. ευρώ ή 138.680,15 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ διαθέτουν 447.587 φορολογούμενοι ή το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων. Το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογούμενων ανέρχεται σε 132,46 δισ. ευρώ ή 125.957,29 ευρώ κατά μέσο όρο.
Το 96% των εγκαταλελειμμένων κτιρίων βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων. Με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει, το 31% εντοπίστηκε στην 1η Δημοτική Κοινότητα (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Πλάκα, Ψυρρή, εμπορικό κέντρο, Πλατεία Βάθη), το 17% στην 6η (Κυψέλη, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Αμερικής, Αγιος Παντελεήμονας, Αγιος Νικόλαος), το 16% στην 4η (Σεπόλια, Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος), το 15% στην 3η (Πετράλωνα, Θησείο, Ρουφ, Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Βοτανικός), το 9% στην 5η (Αγ. Ελευθέριος, Πατήσια, Προμπονά, Ριζούπολη), το 5% στην 7η (Γκύζη, Πολύγωνο, Γηροκομείο, Τουρκοβούνια, Αμπελόκηποι, Γουδί, Ερυθρός Σταυρός) και το 4% στη 2η (Παγκράτι, Ν. Κόσμος).
Το 96% των εγκαταλελειμμένων κτιρίων βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων
Το 31% εντοπίστηκε στην 1η Δημοτική Κοινότητα (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Πλάκα, Ψυρρή, εμπορικό κέντρο, Πλ. Βάθη)
Το 17% στην 6η (Κυψέλη, πλατεία Αττικής, πλ. Αμερικής, Αγιος Παντελεήμονας, Αγιος Νικόλαος)
Το 16% στην 4η (Σεπόλια, Κολωνός, Ακαδ. Πλάτωνος)
Το 15% στην 3η (Πετράλωνα, Θησείο, Ρουφ, Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Βοτανικός)
Το 9% στην 5η (Αγ. Ελευθέριος, Πατήσια, Προμπονά, Ριζούπολη)
Το 5% στην 7η (Γκύζη, Πολύγωνο, Γηροκομείο, Τουρκοβούνια, Αμπελόκηποι, Γουδί, Ερυθρός Σταυρός)
«Μικρό καλάθι» κρατούν οι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο, εξετάζοντας δύο διαφορετικές προσφυγές (από ομάδα 13 πολιτών και από τη «Δράση»), υποχρεώνει το Δημόσιο να αναθεωρήσει τις αντικειμενικές τιμές εντός περιόδου έξι μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης. Ασφαλώς, εκτιμούν ότι η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές, ή έστω η εκλογίκευσή τους, συγκριτικά με το σημερινό τους επίπεδο, θα έχει θετική επίδραση, τουλάχιστον στην ψυχολογία των καταναλωτών, ωστόσο, σημειώνουν παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η εν λόγω εξέλιξη θα έχει κάποιο άμεσο όφελος στα οικονομικά των νοικοκυριών. Μια πιθανή μείωση των αντικειμενικών τιμών θα περιορίσει το φορολογικό βάρος και θα βελτιώσει τις προσδοκίες. Εσπευσε όμως να προειδοποιήσει ότι η εξίσωση αυτή των τιμών θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί από ανάλογες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να μην οδηγήσει σε πραγματική μείωση του ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας που βιώνουν πολλοί ιδιοκτήτες, ιδίως όσοι διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι αγοραπωλησίες στη συντριπτική πλειονότητά τους (υπολογίζεται σε πάνω από 80%) γίνονται σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Στον αντίποδα, η όποια αλλαγή γίνει θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη της το περί δικαίου αίσθημα και την κοινωνική κατάσταση των ιδιοκτητών, ιδίως όταν πρόκειται για τη διαμόρφωση τιμών ζώνης σε υποβαθμισμένες περιοχές ή σε περιοχές με κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων. Αλλωστε, αυτή ήταν η μέχρι σήμερα στάση της πολιτείας στο ζήτημα, γι’ αυτό και περιοχές όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και το Πέραμα έχουν πολύ χαμηλές αντικειμενικές τιμές. Το ίδιο ισχύει και με απομακρυσμένα χωριά της υπαίθρου ή μικρές πόλεις της περιφέρειας.
Ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση των μεταβατικών διατάξεων που προστατεύουν την κύρια κατοικία από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς και λήγουν στο τέλος της χρονιάς, αφήνει το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και θεωρεί «επαρκή το πλαίσιο του νόμου "Κατσέλη" και του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών».
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης σε χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παράταση ή τη λήξη του νόμου 4224/2013, που προστατεύει υπό προϋποθέσεις την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς, απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα: «Δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο για το θέμα της παράτασης του μεταβατικού πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς», αρκέστηκε στο να απαντήσει και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε πρόχειρη και βιαστική δήλωση για το θέμα μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα».
Ο ίδιος αξιωματούχος ρωτήθηκε και για το σχέδιο «Δένδια» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων καθώς και συνολικά για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες και υπογράμμισε: «Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές», είπε αναφερόμενος στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που προβλέπει ρυθμίσεις από τις τράπεζες αλλά και για τον νόμο Κατσέλη, όπως προαναφέρθηκε. Ειδικά για το «σχέδιο Δένδια» σημείωσε πως «αν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για νομοθετική ρύθμιση, χρειάζεται σοβαρή μελέτη του θέματος. Ακούμε προσεκτικά τις απόψεις φορέων» και πρόσθεσε με νόημα «πρέπει όποια απόφαση για αυτά τα θέματα να λαμβάνει υπόψη και να δείχνει προσοχή στον τραπεζικό πυλώνα».
Μέχρι το τέλος του 2015 θα παραμείνουν οι αντικειμενικές αξίες ως βάση υπολογισμού της αξίας των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό, διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σχετικά με τη διάταξη που μπήκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προβλέπει ότι οι τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών θα είναι σύμφωνα με τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες των ακινήτων, και όχι σύμφωνα με την αντικειμενική αξία, η οποία είναι αρκετά υψηλότερη, το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει: «Οι αλλαγές όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας αλλά και την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων αποτελούν αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και επιστημονικής μελέτης. Ωστόσο, λόγω των επικρατουσών συνθηκών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015 ως βάση υπολογισμού της αξίας των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εμπορική αξία των ακινήτων αποτελεί την πιο αποτελεσματική, δίκαιη και πολιτικά ορθή μέθοδο υπολογισμού της αξίας του ακινήτου για τις ανάγκες του πλειστηριασμού. Αυτή η μέθοδος άλλωστε αποτελεί και την πρακτική των περισσοτέρων χωρών του δυτικού κόσμου. Ως κριτήριο για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες μεταβιβάσεις γειτονικών ομοειδών ακινήτων οι οποίες είναι πιθανόν να μην αντανακλούν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων. Επομένως, ο ορισμός της εμπορικής αξίας δεν μπορεί να γίνεται αυθαίρετα. Έτσι απαιτείται η δημιουργία ενός μεθοδολογικά αξιόπιστου συστήματος εκτιμήσεων, το οποίο θα στηρίζεται σε σταθερά, επιστημονικώς αποδεκτά και αδιάβλητα κριτήρια υπολογισμού, ώστε με βάση αυτό να ορίζονται με σαφήνεια και ορθότητα οι εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό το σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2015 με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων. Έτσι θα αποφευχθεί ο πλειστηριασμός ακινήτων έναντι αντιτίμων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων και ως εκ τούτου οδηγούν σε άδικες καταστάσεις για τα μετέχοντα στη διαδικασία του πλειστηριασμού μέρη. Μέχρι τη δημιουργία του συστήματος αυτού, για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, υπ' όψιν λαμβάνονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) ορίζεται στα 2/3 αυτής, όπως και κατά το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα. Στο σύστημα αυτό αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την ομιλία του στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση στις 9 Οκτωβρίου τονίζοντας την διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας μας. Έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και έναντι των θέσεων της τρόικας που ζητούσε α) τον καθορισμό της αξίας του προς πλειστηριασμό ακινήτου βάσει της εμπορικής αξίας του από την έναρξη εφαρμογής του νέου κώδικα, και β) τιμή εκκίνησης ίση με το 1/3 της εμπορικής αξίας, έγιναν δεκτές οι θέσεις της χώρας μας. Σύμφωνα με αυτές ορίζεται τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου, η οποία υπολογίζεται βάσει αδιάβλητου συστήματος που αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες τις αγοράς, ενώ μέχρι να δημιουργηθεί το σύστημα αυτό (τέλος του 2015) θα ισχύει το υπάρχον σύστημα της αντικειμενικής αξίας. Μόνο κατά το χρονικό διάστημα αυτό, αν ο πλειστηριασμός δεν ήταν επιτυχής, λόγω ελλείψεως προσφορών, επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας. Το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε και με το υπάρχον σύστημα. δεδομένης της αποτυχίας του πρώτου πλειστηριασμού που αναπόδραστα θα οδηγούσε σε θέση χαμηλότερης τιμής από το δικαστήριο για τον επόμενο πλειστηριασμό. Οι ως άνω διαδικασίες ενισχύονται με την καθιέρωση των κλειστών προσφορών αλλά και του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ορισθούν με Προεδρικό Διάταγμα, που θα διαμορφωθεί άμεσα μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χειραγωγούμενων πλειστηριασμών (κοράκια). Έτσι λοιπόν καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση, ενεργώντας με ευθύνη, διαμόρφωσε ένα νέο ρεαλιστικό και μοντέρνο σύστημα πλειστηριασμών, που από τη μία προσαρμόζεται στις καλές βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και οδηγεί στη διενέργεια πλειστηριασμών χωρίς να ελλείπουν οι μηχανισμοί υπολογισμού της αξίας των ακινήτων αλλά και τις τιμής πρώτης προσφοράς σε τέτοια επίπεδα ώστε να αποτρέπεται η θέση τιμών τέτοιων που αφήνουν απροστάτευτους τους οφειλέτες».
- Για ακόμα ένα χρόνο οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με τιμή εκκίνησης τις αντικειμενικές αξίες
- Αυτό τονίζει το υπ. Δικαιοσύνης με επίσημη ανακοίνωσή του
- Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται εν μέρει οι οφειλέτες, των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αφού οι εμπορικές τιμές είναι πλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών
Φρένο στη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και στις μεγάλες απώλειες των οφειλετών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι αντικειμενικές τιμές (και όχι οι εμπορικές) είναι αυτές που θα λαμβάνονται υπόψη για τη διενέργεια των πλειστηριασμών και ως τιμή εκκίνησης -όπως είναι γνωστό- ορίζονται τα δύο τρίτα της αντικειμενικής τιμής.
Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται εν μέρει οι οφειλέτες των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αφού οι εμπορικές τιμές είναι πλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών.
Η χρήση των αντικειμενικών τιμών θα ισχύσει ως το τέλος του 2015, αφού τότε θα εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο και επιστημονικά ορθό σύστημα προσδιορισμού των εμπορικών τιμών και οι οποίες θα χρησιμοποιούνται πλέον ως βάση για τη διενέργεια των πλειστηριασμών.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «οι αλλαγές όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας αλλά και την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων αποτελούν αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και επιστημονικής μελέτης».
Και συνεχίζει: «Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εμπορική αξία των ακινήτων αποτελεί την πιο αποτελεσματική και δικαιοπολιτικά ορθή μέθοδο υπολογισμού της αξίας του ακινήτου για τις ανάγκες του πλειστηριασμού. Αυτή η μέθοδος άλλωστε αποτελεί και την πρακτική των περισσοτέρων χωρών του δυτικού κόσμου.
Ως κριτήριο για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες μεταβιβάσεις γειτονικών ομοειδών ακινήτων οι οποίες είναι πιθανόν να μην αντανακλούν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων. Επομένως , ο ορισμός της εμπορικής αξίας δεν μπορεί να γίνεται αυθαίρετα.
Έτσι απαιτείται η δημιουργία ενός μεθοδολογικά αξιόπιστου συστήματος εκτιμήσεων, το οποίο θα στηρίζεται σε σταθερά, επιστημονικώς αποδεκτά και αδιάβλητα κριτήρια υπολογισμού, ώστε με βάση αυτό να ορίζονται με σαφήνεια και ορθότητα οι εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό το σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2015 με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό «θα αποφευχθεί ο πλειστηριασμός ακινήτων έναντι αντιτίμων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων και ως εκ τούτου οδηγούν σε άδικες καταστάσεις για τα μετέχοντα στη διαδικασία του πλειστηριασμού μέρη.
Μέχρι τη δημιουργία του συστήματος αυτού για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, θα λαμβάνονται υπόψιν οι αντικειμενικές αξίες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) ορίζεται στα 2/3 αυτής, όπως και κατά το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Στο σύστημα αυτό αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την ομιλία του στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 9 Οκτωβρίου τονίζοντας την διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας μας. Έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και έναντι των θέσεων της τρόικας που ζητούσε: α) τον καθορισμό της αξίας του προς πλειστηριασμό ακινήτου βάσει της εμπορικής αξίας του από την έναρξη εφαρμογής του νέου κώδικα, και β) τιμή εκκίνησης ίση με το 1/3 της εμπορικής αξίας, έγιναν δεκτές οι θέσεις της χώρας μας.
Σύμφωνα με αυτές ορίζεται τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου η οποία υπολογίζεται βάσει αδιάβλητου συστήματος που αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς ενώ μέχρι να δημιουργηθεί το σύστημα αυτό (τέλος του 2015) θα ισχύει το υπάρχον σύστημα της αντικειμενικής αξίας.
Μόνο κατά το χρονικό διάστημα αυτό, αν ο πλειστηριασμός δεν ήταν επιτυχής , λόγω ελλείψεως προσφορών, επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας. Το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε και με το υπάρχον σύστημα δεδομένης της αποτυχίας του πρώτου πλειστηριασμού που αναπόδραστα θα οδηγούσε σε θέση χαμηλότερης τιμής από το δικαστήριο για τον επόμενο πλειστηριασμό.
Οι ως άνω διαδικασίες ενισχύονται με την καθιέρωση των κλειστών προσφορών αλλά και του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ορισθούν με Προεδρικό Διάταγμα που θα διαμορφωθεί άμεσα μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χειραγωγούμενων πλειστηριασμών (κοράκια).
Έτσι λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση ενεργώντας με ευθύνη διαμόρφωσε ένα νέο ρεαλιστικό και μοντέρνο σύστημα πλειστηριασμών που από τη μία προσαρμόζεται στις καλές βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και οδηγεί στη διενέργεια πλειστηριασμών χωρίς να ελλείπουν οι μηχανισμοί υπολογισμού της αξίας των ακινήτων αλλά και τις τιμής πρώτης προσφοράς σε τέτοια επίπεδα ώστε να αποτρέπεται η θέση τιμών τέτοιων που αφήνουν απροστάτευτους τους οφειλέτες».
Τα φθηνά ακίνητα έγιναν ακόμη φθηνότερα σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας έφερε τιμές – σοκ με σπίτια να πωλούνται όσο ένα... μοτοποδήλατο, όπως λέει χαρακτηριστικά κτηματομεσίτης του κέντρου. Οι αγγελίες για πωλήσεις κατοικιών από 3.000 έως 10.000 ευρώ έχουν πληθύνει τους τελευταίους μήνες και δεν αφορούν μόνο «ερείπια» αλλά και ανακαινισμένες γκαρσονιέρες και δυάρια τα οποία βγαίνουν στο σφυρί λόγω οικονομικών δυσκολιών και αδυναμίας να πληρωθούν οι υπέρογκοι φόροι. Το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κτηματαγοράς, πάντως, είναι ότι οι Ελληνες έχουν χάσει το μισό πλούτο που επένδυσαν στα ακίνητα. Αν και η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ, η εμπορική αξία δεν ξεπερνά τα 600 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση 50% στις τιμές των διαμερισμάτων ενώ σε πολλές περιοχές η πτώση φτάνει το 70%. Αλλά εκεί που δεν υπάρχει προηγούμενο είναι στην αγορά πολυτελών κατοικιών. Τα ακριβά σπίτια στα βόρεια και νότια προάστια, στο Καστρί, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη και όλη την παραλιακή, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Αράχοβα, έχουν βγει στο σφυρί. Οι τιμές τους έχουν κατρακυλήσει από το 2008 ακόμη και πάνω από 50% ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το ακίνητο τόσο μεγαλύτερη και η έκπτωση.
Συνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον υφιστάμενο νόμο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (4178/2013), κάτι που σημαίνει ότι θα αποφευχθούν νέες ταλαιπωρίες για όσους ιδιοκτήτες έχουν σπεύσει να πληρώσουν πρόστιμα και παράβολα για τη νομιμοποίηση των ακινήτων τους. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων είχε ξεκινήσει με άλλο νόμο, το 2011, ο οποίος όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε νέα νομοθέτηση, η οποία πραγματώθηκε μέσω του σημερινού Ν.4178/2013. Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο νόμος για την αυθαίρετη δόμηση που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση κ.λπ. δεν προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις.
Παράταση έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014 στη υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2014.
Δείτε παρακάτω πως ακριβώς αποτυπώνεται αυτό στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή:
ΠΡΟΣΘΗΚΗ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
’ρθρο ...
«Διάφορες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών »
Επί της παραγράφου 1
Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών, ώστε με απόφασή του να ανασυγκροτούνται συλλογικά όργανα σε περίπτωση που η συγκρότηση τους επηρεάζεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 111/2014 (Α' 178).
Επί της παραγράφου 2
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής η προθεσμία υποβολής εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014 (περίπτωση α') καθώς και η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ακινήτων της παραγράφου 9 του άρθρου 23 του ν.3427/2005 (περίπτωση β'), οι οποίες εκπνέουν στις 30.11.2014, παρατείνονται μέχρι τις 19.12.2014.
Επί της παραγράφου 3
Ορίζεται ότι η ισχύς των προτεινόμενων διατάξεων του προτεινόμενου άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
’ρθρο ...
«Διάφορες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ανασυγκροτούνται συλλογικά όργανα των οποίων η κατά τις κείμενες διατάξεις συγκρότηση επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις του Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚΑ178).
2. α.Στο πρώτο και στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης β' της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013 (Α'287 ), η φράση «την 30ή Νοεμβρίου 2014» αντικαθίσταται από τη φράση «τη 19η Δεκεμβρίου 2014».
β.Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 23 του ν.3427/2005 (Α'312 ), όπως ισχύει, η φράση «την 30ή Νοεμβρίου 2014» αντικαθίσταται από τη φράση «τη 19η Δεκεμβρίου 2014».
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2014
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
Στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή 14/11 νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο έρχονται σημαντικές αλλαγές στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Μεταξύ άλλων ορίζονται ότι τα σπίτια που κατάσχονται θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό εντός 8 μηνών στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας στο πρώτο στάδιο, στο 1/2 στο δεύτερο στάδιο και μετά στο 1/3, αν τα δύο προηγούμενα στάδια δεν ήταν επιτυχημένα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως σημείωσε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με το σχέδιο νόμου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε μια προσπάθεια, όπως χαρακτηριστικά είπε "να εξουδετερώσουμε τα κοράκια".
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δύο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό.
Τέλος, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί συντόμως θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα εξασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και το αποκλεισμό της χειραγώγησης.
Για να δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή πατήστε εδώ
Νέα «δίχτυα» στην Κίνα, ρίχνει η Enterprise Greece (πρώην Invest in Greece) προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές ακινήτων που θέλουν να πάρουν και την άδεια παραομονής. Η εταιρεία ολοκλήρωσε αποστολή στις πόλεις Γκουανγκζού και Χονγκ Κονγκ που είχε σκοπό την προώθηση του προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής σε αγοραστές ακινήτων από τρίτες χώρες αξίας 250.000 Ευρώ και άνω και κατ' επέκταση η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του real estate στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα προέκυψε από τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων και την προσέλκυση επενδυτών υψηλού οικονομικού κύρους.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος για το πρόγραμμα Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Άγγελος Συρίγος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας, ενώ την αποστολή πλαισίωναν και στελέχη της Διεύθυνσης Προσέλκυσης Επενδύσεων του Οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια παραμονής στην πόλη Γκουανγκζού (7-9/11/2014), το Enterprise Greece συμμετείχε με περίπτερο στην 5th Guangzhou International Quality Lifestyle & Property Expo, μέσω της οποίας είχε τη δυνατότητα να προωθήσει δυναμικά το πρόγραμμα στο ευρύ ενδιαφερόμενο κινεζικό επενδυτικό κοινό και να διαπιστώσει το έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας Κινέζων πολιτών για την Ελλάδα και την προοπτική αγοράς ακίνητης περιουσίας σε αυτή. Διανεμήθηκε, προς ενημέρωση των επισκεπτών, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό με πρακτική πληροφόρηση επί των όσων ορίζει η νομοθεσία, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 100 κατ' ιδίαν συναντήσεις με ενδιαφερόμενους.
Παράλληλα, οι επικεφαλής της αποστολής, κ. Συρίγος και κ. Ησαΐας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους των κυριότερων εξειδικευμένων γραφείων μετανάστευσης (immigration offices) αλλά και με ειδικούς της αγοράς, στους οποίους παρουσίασαν το πρόγραμμα, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε σύγκριση με παρόμοια προγράμματα άλλων χωρών της Μεσογείου. Είχαν δε την ευκαιρία να διαπιστώσουν το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς και την επιθυμία που εξέφρασε για τη δυναμική προώθηση του προγράμματος στην εγχώρια κινεζική αγορά.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Χονγκ Κονγκ (9-12/11/2014), η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο «Investment Immigration Summit - Hong Kong 2014” (11-12/11/2014) το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συνέδρια επενδυτικής μετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή του Χονγκ Κονγκ.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, οι επικεφαλής κ. Συρίγος και κ. Ησαΐας παρουσίασαν σε ένα απολύτως στοχευμένο κοινό, αποτελούμενο από στελέχη εταιρειών παροχής μεταναστευτικών υπηρεσιών και ενδιαφερόμενους επενδυτές, το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε ειδικά διαμορφωμένη ενότητα για την Ελλάδα με τίτλο: “In conversation with Greece: In-depth opportunities in investment and residency revealed”.
Παράλληλα, στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν το πρόγραμμα σε πληθώρα κατ' ιδίαν συναντήσεων στο περιθώριο του.
Μια ημέρα πριν, οι επικεφαλής της αποστολής απηύθυναν ομιλίες σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Enterprise Greece και το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Χονγκ Κονγκ με θέμα “Breakfast Seminar – Greece 2014: Realizing the Potential”.
Στο σεμινάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Ησαΐας, παρουσίασε σε τραπεζικά στελέχη, στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτικών ταμείων τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε στο επενδυτικό περιβάλλον και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωσή του, και επισήμανε τις ευκαιρίες που διανοίγονται σε ξένους επενδυτές σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως στον τουρισμό και τα ακίνητα, στα τρόφιμα και ποτά, στην ενέργεια, στο διαμετακομιστικό εμπόριο, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στις επιστήμες υγείας.
Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. 'Άγγελος Συρίγος, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής σε κατόχους ακινήτων από τρίτες χώρες.
Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ κ. Χριστόδουλος Μαργαρίτης.
Με την ολοκλήρωση της αποστολής στην Κίνα, ο κ. Συρίγος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το πρόγραμμα “Greece, My Residence” έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Από την πλευρά μας, προωθούμε περαιτέρω ρυθμίσεις, με στόχο να το κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό, τόσο σε ό,τι αφορά την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, όσο και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαμονής των ενδιαφερομένων στη χώρα μας».
Από πλευράς του, ο κ. Ησαΐας τόνισε:
«Τα πρώτα δείγματα της εφαρμογής του προγράμματος “Greece, My Residence” και τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι επαφές που πραγματοποιήσαμε τόσο στο Γκουανγκζού, όσο και στο Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσαν το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα προνόμια που συνδέονται με αυτή. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η πλειοψηφία των γραφείων μετανάστευσης στην Κίνα έχει τοποθετήσει το ελληνικό πρόγραμμα σε υψηλή προτεραιότητα προώθησης στην κινεζική αγορά.
Το Enterprise Greece, με συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική στόχευση, θα συνεχίσει να προβάλει, το πρόγραμμα στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δίνοντας έμφαση σε αγορές που έχουν ήδη εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον».
Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στην χώρα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (42,9%) σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) βάσει των αποτελεσμάτων της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Επίσης, στο σύνολο των κανονικών κατοικιών της Χώρας, 3.468.307 κατοικίες (ποσοστό 54,4%) διαθέτουν κάποιο είδος μόνωσης ενώ 2.903.594 κατοικίες (ποσοστό 45,6%) δεν έχουν μόνωση.
Ουσιαστικά οι μισές κατοικίες στη χώρα είναι ανοχύρωτες και «τρύπιες» ενεργειακά καθώς σπαταλώνται μεγάλα ποσά για ψύξη ή θέρμανση επειδή δεν διαθέτουν κάποιου είδους μόνωση όπως διπλά τζάμια, μόνωση εξωτερικών τοίχων κ.λπ.
Στο νομό Πιερίας συναντώνται τα περισσότερα μονωμένα σπίτια με ποσοστό 71,5% ενώ αρνητικό ρεκόρ έχει η Κάρπαθος με το 78% των κατοικιών να μην έχει κάποιου είδους μόνωση.
Από τα κτίρια που κτίστηκαν προ του 1981 το 56,8% δεν έχει καμιά μόνωση ενώ όσα κτίστηκαν από το 2006 και μετά είναι μονωμένα σε ποσοστό 92,2%.
Από τα στοιχεία της Απογραφής προκύπτει ακόμα πως 3.842.325 νοικοκυριά (ποσοστό 92,9%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για το μαγείρεμα, 2.756.083 νοικοκυριά (ποσοστό 66,7%) ότι χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και 2.047.645 νοικοκυριά (ποσοστό 49,5%) ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για ζεστό νερό.
Το σύνολο των νοικοκυριών της Ελλάδας ανέρχεται σε 4.134.540, από τα οποία 1.255.683 (ποσοστό 30,4%) δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, 1.881.231 (ποσοστό 45,5%) διαθέτουν ένα (1) αυτοκίνητο, 839.035 (ποσοστό 20,3%) διαθέτουν δύο (2) αυτοκίνητα και 158.591 νοικοκυριά (ποσοστό 3,8%) διαθέτουν περισσότερα από δύο (2) αυτοκίνητα
Από το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας το 51% προωθεί απορρίμματα για ανακύκλωση. Το μέσο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 16% όταν για παράδειγμα στη Γερμανία είναι 45% και στην Ιρλανδία 37%.
Μείωση 18,6% εμφάνισε η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014 όσον αφορά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Η μείωση είναι 15,5% στην επιφάνεια και 8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του έτους 2013. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 18,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 12,5% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 4,4% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013. Τον Αύγουστο το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 868 οικοδομικές άδειες, σε 168,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και σε 760,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 καταγράφεται μείωση κατά 19,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 19,4% στην επιφάνεια και κατά 7,1% στον όγκο.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι είναι συνταγματικός και νόμιμος ο νόμος 4178/2013 για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ αντίθετα έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη μια μόνο διάταξη του επίμαχου νόμου. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια , αποφάνθηκε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, κ.λπ. Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετη στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), η διάταξη του επίμαχου νόμου που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ υποστήριζαν ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός κατά το κεφάλαιο που προβλέπει, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων κ.λπ.
Σε τέλμα βρίσκεται την τελευταία εξαετία το Κτηματολόγιο, το απαραίτητο εργαλείο για την άσκηση πολιτικής επί των ακινήτων.
Περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου, αλλά για άγνωστους λόγους η τρόικα δεν έχει προβάλει βέτο.
Από τον Ιανουάριο του 2012 έχουν προκηρυχθεί τρεις διαγωνισμοί για διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά οι αναθέσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Το πρώτο πακέτο αφορούσε 21 μελέτες και ώς σήμερα έχει ανατεθεί μόνο μία. Το δεύτερο περιλάμβανε 14 μελέτες, αλλά οι διαδικασίες ανάθεσης έχουν προχωρήσει για τις μισές.
Ο τρίτος διαγωνισμός, σύμφωνα με δημοσίευμα της efsyn.gr, έγινε πριν από έναν χρόνο, περιλάμβανε 28 μελέτες και έως τώρα δεν έχουν ξεκινήσει οι αναθέσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης! Να σημειωθεί ότι το Κτηματολόγιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Για το τελευταίο πρόγραμμα του 2008, που αφορούσε 106 μεγάλους δήμους της χώρας, οι ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει «κτηματόσημο» για τα δηλωμένα ακίνητα ύψους 240 εκατ. ευρώ, που παραμένουν δεσμευμένα σε λογαριασμούς του Δημοσίου και συμπεριλαμβάνονται στο... πρωτογενές πλεόνασμα!
Οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχή επιβάρυνση των ιδιοκτητών, έχουν επηρεάσει και την υποβολή δηλώσεων σε τρεις περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση, αφού αυτή συνοδεύεται με την καταβολή 35 ευρώ ανά εμπράγματο δικαίωμα.
Λόγω περιορισμένης ανταπόκρισης, η εταιρεία του Κτηματολογίου αναγκάστηκε να παρατείνει έως τις 29 Νοεμβρίου την προθεσμία δήλωσης ακινήτων που βρίσκονται σε όλο τον νομό Κοζάνης, καθώς και σε ορισμένους δήμους της Αργολίδας και της Αρκαδίας.
Με την εξαίρεση των οφειλών του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, επαναστοχοποιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, υποστηρίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιάς
Η εξαίρεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων εγείρει την αγανάκτηση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι «αποτελούν τον συνήθη στόχο της κυβέρνησης για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Στράτος Παραδιάς.
Η συνεχής στοχοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων, τόνισε και η μη διευκόλυνση των υψηλοοφειλετών (άνω των 15.000 ευρώ) των οποίων τα ακίνητα δεν προσκομίζουν έσοδα, στο τέλος θα τους αναγκάσει να σηκώσουν τα χέρια ψηλά εγκαταλείποντας τις όποιες προσπάθειες καταβολής των φόρων τους, με καταστροφικά για όλους αποτελέσματα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει ευνοϊκή τη ρύθμιση στο σύνολό της αν και προσθέτει ότι με την τροπή του θέματος, είναι πασιφανές πως τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που παρατηρείται ένα δημοσιονομικό κενό, στο τέλος καλούνται να το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. «Αυτό το έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και με τον φόρο ακίνητης περιουσίας παλαιότερα και με το «χαράτσι» της ΔΕΗ από το 2011 και με τον ΕΝΦΙΑ. Αν είναι λοιπόν να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία να είναι τόσο πολύ ευνοϊκή που να δημιουργήσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό και να κληθούμε πάλι εμείς να πληρώσουμε με αιματηρό τρόπο πλέον, ε! λοιπόν να μένει το βύσσινο
».
Ως εξοχικός, πλούσιος συνοικισμός των Αθηνών, που κατοικείται από μεγαλοαστούς, χαρακτηριζόταν στις αρχές του 20ού αιώνα η Κυψέλη. Δενδρόφυτη, με άφθονα νερά, αποτελούσε τόπο εκδρομής και αναψυχής των Αθηναίων της εποχής.
Ως εξοχικός, πλούσιος συνοικισμός των Αθηνών, που κατοικείται από μεγαλοαστούς, χαρακτηριζόταν στις αρχές του 20ού αιώνα η Κυψέλη. Δενδρόφυτη, με άφθονα νερά, αποτελούσε τόπο εκδρομής και αναψυχής των Αθηναίων της εποχής.
Για συμβολικούς λόγους και μόνο θα αναφέρουμε και την έπαυλη του Βρετανού ναυάρχου Σερ Πάλτνι Μάλκολμ (αρχές του 1830), όπου σήμερα στεγάζεται το Ασυλο Ανιάτων. Ο Μάλκολμ, λέγεται, ότι γοητεύτηκε τόσο από το κλίμα της Αθήνας ώστε θέλησε να χτίσει την εξοχική βίλα του στο "χωριό Πατήσια μισή ώρα μακριά από την πόλη". Ξόδεψε, μάλιστα, για την έπαυλή του 3.000 λίρες, υπέρογκο ποσό για την εποχή.
Τα χρόνια κύλησαν, τα ρέματα μπαζώθηκαν, η περιοχή άλλαξε όψη, για την ακρίβεια έγινε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες, μία από τις περιοχές της Ευρώπης με τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, η αποθέωση της αντιπαροχής. Και παράλληλα αναπτύχθηκε η μυθολογία της, με επίκεντρο της Φωκίωνος Νέγρη, τους καλλιτέχνες, διανοούμενους, τα πολλά στέκια, τους μεσοαστούς που άρχισαν να αφήνουν τα διαμερίσματα της Κυψέλης για τα βόρεια προάστια, τους πιστούς που παρέμειναν, τους μετανάστες τη δεκαετία του 90, την πολυχρωμία της περιοχής και ταυτόχρονα την ασφυξία από το κυκλοφοριακό και τα τραπεζοκαθίσματα. Υστερα ήρθε η κρίση, η εγκληματικότητα, η εγκατάλειψη. Η ιστορία της περιοχής έχει πολλαπλώς καταγραφεί, η διαδρομή από την αποθέωση του παρελθόντος στην καταγγελία του παρόντος, από τη νοσταλγία του χθες στην παρακμή του σήμερα, έχει απασχολήσει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, σε ύφος πλάγιο και υμνητικό, οργισμένο και απαξιωτικό, απελπισμένο ή, για κάποιους, λίγους, που επιστρέφουν και ανακαινίζουν παλιά διαμερίσματα, πιο αισιόδοξο.
Η φυσιογνωμία της Κυψέλης, ως συνοικίας, δεν διαφέρει από το, άλλοτε, αστικό κέντρο της πόλης και τις γειτονιές που ακτινωτά συνδέονται μαζί του. Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκαν στοιχεία που καταγράφουν καταβαράθρωση των ακινήτων. Αγγελίες για μικρά διαμερίσματα στην Κυψέλη, γκαρσονιέρες ή ημιυπόγεια με αυλή, από 20 έως 40 τ.μ., που πωλούνται από 4.000 έως 9.000 ευρώ. Και δεν είναι τα μόνα. Παρόμοιο μπαράζ υπάρχει και σε άλλα σημεία της πόλης.
Ο πνιγμός των ακινήτων είναι ταυτόχρονα και πνιγμός της αντιπαροχής. Της αχαλίνωτης οικοδομής που κατάπινε κάθε τετραγωνικό ελεύθερου χώρου, που εκμεταλλευόταν και την τελευταία ρανίδα υπεραξίας της γης, παίρνοντας απάνθρωπες όψεις. Η κρίση στην Κυψέλη δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση. Εχει ξεκινήσει πριν από χρόνια, όταν οι κάτοικοι (όσοι δεν αναζήτησαν την κοινωνική άνοδο στα βόρεια προάστια) διαμαρτύρονταν για τη διαρκώς προς το χειρότερο και ασφυκτικότερο αλλαγή της περιοχής.
Ο σταδιακός εκφυλισμός της Κυψέλης δεν έχει ημερομηνία έναρξης το 2009. Τότε, απλώς, άρχισε να επιταχύνεται. Για τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης δεν ευθύνεται μόνο η αποεπένδυση από την ιδιοκτησία εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Ποιος αγοράζει σε μια γειτονιά που απαξιώθηκε από την φρενίτιδα της αντιπαροχής; Που δεν έχει χώρο να περπατήσεις, να παρκάρεις, να αναπνεύσεις, που κτίστηκε ασυλλόγιστα; Οι ξένοι, μετανάστες, που νοίκιαζαν τα μικρά διαμερίσματα, φεύγουν, δύσκολα βρίσκεται επόμενος ενοικιαστής. Τα 20 ή 40 τ.μ θα πουληθούν όσο όσο γιατί δεν υπάρχει ζήτηση.
Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια τη δυσωδία του πτώματος της αντιπαροχής. Μαζί με τις τιμές καταρρέει και το μοντέλο ανάπτυξης, που ταυτίστηκε με την οικοδομή, κορυφώθηκε στη δεκαετία του 80, στριμώχνοντας αλύπητα διεξόδους και προοπτικές.
Το "Ανοιγμα" Εφαρμογών Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου (Δ.ΗΛΕ.Δ / Γ.Γ.Δ.Ε.) γνωστοποιεί από την ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων. Όπως αναφέρει άνοιξαν οι Τροποποιητικές Δηλώσεις Εν.Φ.Ι.Α. έτους 2014 και Αρχικές Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2014 για φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι Αρχικές Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 ετών 2011 έως και 2013 για φυσικά και νομικά πρόσωπα και οι Αρχικές και Τροποποιητικές Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2010 για φυσικά πρόσωπα.
Κανονικά η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα έπρεπε να παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει ζητήσει ήδη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετική ημερίδα ενημέρωσης για το Ε9, που έγινε την Τετάρτη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες των φοροτεχνικών.
Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο 32 σελίδων με οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε9, κωδικό προς κωδικό την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
«Πιάνει πάτο» η πτώση στις τιμές των ακινήτων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβραδύνεται η απαξίωση της κτηματαγοράς. Παρά το γεγονός ότι στο τρίτο τρίμηνο το έτους καταγράφεται υποχώρηση της τάξης του 7%, το ενθαρρυντικό είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με ποσοστό μείωσης σημαντικά χαμηλότερο από το 10,9% που καταγράφηκε το 2013. Με βάση τα σημερινά δεδομένα το 2014 ο ετήσιος ρυθμός μείωσης θα κυμανθεί στα επίπεδα του 7% - 7,3%.
Με αυτά τα δεδομένα, η συνολική μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης θα φτάσει το 50%, δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα έχουν χάσει τη μισή τους περιουσία.
Από την άλλη, βεβαίως, γεννιούνται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για όσους έχουν ρευστότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα οι τιμές υποχώρησαν 8,8% και 7,7%. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, τα παλαιά ακίνητα (άνω των 5 ετών) υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς στο εννεάμηνο η πτώση έφτασε το 8,3% έναντι 7,1% για τα νεόδμητα (έως 5 ετών).
Συγκεκριμένα η μείωση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 6,1% για τα «νέα» διαμερίσματα και 7,5% για τα «παλαιά». Για το 2013 ως σύνολο ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 10,8% και 10,9% αντίστοιχα.
Οι τιμές των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο ήταν μειωμένες σε σύγκριση με κατά 9,0% στην Αθήνα, 6,5% στη Θεσσαλονίκη, 5,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Τέλος, οι τιμές των διαμερισμάτων για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2014 ήταν μειωμένες κατά 7,7% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2013.
Υπάρχουν αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν χωρίς να δηλωθεί ο φόρος μεταβίβασης στις φορολογικές δηλώσεις;
Κι όμως, υπάρχουν και δεν είναι λίγες, είναι περίπου 25.000. Τώρα η Γεννική Γραμματεία Εσόδων έκανε διασταυρώσεις και διαπίστωσε ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες «ξέχασαν» να συμπληρώσουν στη δήλωση εκείνης της χρονιάς τη δαπάνη αγοράς και έτσι απέφυγαν να φορολογηθούν ή να ελεγχθούν με βάση τα τεκμήρια δαπανών.
Οι εφοριακοί πήραν εντολή να προχωρήσουν στον έλεγχο υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να ενημερώσουν σχετικά τις κεντρικές υπηρεσίες για τα αποτελέσματά τους. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι πλήρωσαν από το 2003 και ως το 2012 φόρο μεταβίβασης από 10.000 ευρώ και άνω. Δεδομένου ότι μέχρι τότε ο φόρος ανερχόταν στο 10% της αξίας του ακινήτου, η αγορά θα πρέπει να αφορούσε ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες, περίπου 25.000 αγοραστές της περιόδου 2003-2012 παρέλειψαν να δηλώσουν τη δαπάνη της αγοράς που έκαναν στη δήλωση Ε1 του αντίστοιχου έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φορολογούνται μεν για το τεκμήριο «κατοχή του ακινήτου» (βάσει της αντικειμενικής αξίας), αλλά να μην ελεγχθεί το τεκμήριο κτήσεως του ακινήτου.
Με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί να απέφυγαν να δηλώσουν τη δαπάνη αγοράς για να γλιτώσουν και τον επιπλέον φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια, αλλά και για να αποφύγουν ελέγχους «πόθεν έσχες» στα εισοδήματα περασμένων ετών.
Με τους ελέγχους που εξαπολύει τώρα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όμως, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα ελεγχθούν για όσα ακίνητα αγόρασαν στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ θα πρέπει να αποδείξουν αν μπορούσαν με βάση τα παλαιότερα εισοδήματά τους να προβούν στην επίμαχη αγορά.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αγόρασε ακίνητο 300.000 ευρώ το 2006 ενώ είχε εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο, θα κληθεί να φορολογηθεί για το τεκμήριο αγοράς της χρονιάς εκείνης, ή να δικαιολογήσει μέρος της δαπάνης με τα δάνεια που πήρε ή με αποταμίευση από τα εισοδήματα που εμφάνιζε τα προηγούμενα έτη.
Μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων ιδιοκτητών μπορεί να φέρει μια απόφαση του ΣτΕ.
Η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3833/2014 απόφασή της έκρινε ότι για τον καθορισμό του ύψος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικών προσώπων πρέπει για λόγους φορολογικής ισότητας να συνακτιμάται και η φορολογητέα αξία των ακινήτων όμορων περιοχών.
Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την περσινή υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 1131/5-6-13) κατά το μέρος που προέβλεψε την καταβολή υψηλού ΦΑΠ (Φόρου Ακίνητης Περιουσίας) σε τρεις πολεοδομικές ενότητες της Ν. Μάκρης αναδρομικά για το διάστημα 2011-13, με τιμές «φουσκωμένες» ακόμα και στο 3πλάσιο, σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που προσδιορίστηκαν σε γειτονικές ζώνες.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών στις 5.6.2013 προσδιόρισε για τα έτη 2011, 2012 και 2013 στα 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον ΦΑΠ φυσικών προσώπων στο Δήμο Νέας Μάκρης, όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ΦΑΠ.
Κατόπιν αυτού κάτοικοι της Νέας Μάκρης προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας, αλλά και σε άλλες Συνταγματικές διατάξεις, καθώς είχε καθοριστεί η τιμή των οικοπέδων σε 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των όμορων περιοχών κυμαίνονται από 180 έως 250 ευρώ/τ.μ.
Το ΣτΕ έκρινε ότι έκρινε ότι ο υπουργός των Οικονομικών οφείλει μεν να λαμβάνει υπόψη κατά νόμο την «κατώτερη τιμή» ανά τετραγωνικό μέτρο, «δεν μπορεί όμως να μην συνεκτιμά και τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων όμορων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, τις οποίες (αξίες) ο ίδιος έχει προηγουμένως κανονιστικά καθορίσει, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 41 του νόμου 1249/1982».
Και αυτό, για «λόγους φορολογικής ισότητας, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις ευρείας απόκλισης μεταξύ των πραγματικών αγοραίων αξιών ακινήτων που βρίσκονται στον ίδιο ευρύτερο χώρο εξαιτίας της παράλληλης εφαρμογής των δύο ανωτέρω διαφορετικών συστημάτων που, αμφότερα, απολήγουν στον κανονιστικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων εκ μέρους του ίδιου υπουργού».
Η απόφαση λέει επίσης: «Μεταξύ των αξιών που καθόρισε ο υπουργός Οικονομικών βάσει των δύο διαφορετικών συστημάτων παρουσιάζεται μια ευρεία απόκλιση, χωρίς, ούτε από την προσβαλλόμενη απόφαση, ούτε από άλλα στοιχεία του φακέλου, να προκύπτει ότι ο νεότερος διοικητικός καθορισμός στο πιο πάνω ύψος της τιμής των οικοπέδων ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιπτώσεις του πρώην Δήμου Νέας Μάκρης, στις οποίες δεν εφαρμόζεται αντικειμενικό σύστημα, έγινε μετά από συνεκτίμηση και των προκυπτουσών κατ' εφαρμογήν του αντικειμενικού συστήματος φορολογητέων / αγοραίων αξιών των ακινήτων που βρίσκονται στις λοιπές όμορες περιοχές του αυτού Δήμου, στις οποίες εφαρμόζεται το τελευταίο αυτό σύστημα, είτε εν πάση περιπτώσει, ότι , παρά την κατά τα ανωτέρω ευρεία απόκλιση, ελήφθησαν εν τέλει υπόψη και συναξιολογήθηκαν και άλλα στοιχεί από τα οποία να προκύπτει ότι συντρέχουν πράγματι αποχρώντες λόγοι που την δικαιολογούν, καθώς και τα δύο πιο πάνω διαφορετικά συστήματα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων οφείλουν να αποβλέπουν στην πραγματική αγοραία τους αξία».
Η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε συνολικά 457 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, ανατρέποντας τα δεδομένα και στη φορολόγηση της περιουσίας.
Ο δικηγόρος των ιδιοκτητών της Νέας Μάκρης που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ Νικ. Καραμέτος σε δήλωσή του υπογραμμίζει μετά την απόφαση του ΣτΕ, «ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να προβεί σε εκ νέου προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων της περιοχής της Νέας Μάκρης και σε επιστροφή της διαφοράς του φόρου που θα προκύψει από την επανέκδοση των θιγόμενων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΑΠ ετών 2011, 2012 και 2013 εάν αυτός έχει ήδη καταβληθεί ή σε διαγραφή οφειλής εάν η διαφορά του φόρου εξακολουθεί να οφείλεται».
Τέλος, σημειώνει ο κ. Καραμέτσος, ότι μετά την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ «ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 και για άλλες περιοχές της Ελλάδας με αντίστοιχες δυσαναλογίες, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα αξιών και οι οποίες περιλαμβάνονται στην με αριθμό ΠΟΛ. 1131/5.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι διαθέτουν διαμερίσματα που πλέον δεν πωλούνται ούτε με... 3.000 ευρώ. Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηματαγορά, η παντελής απουσία αγοραστών και κυρίως η «γκετοποίηση» γειτονιών της Αθήνας έχουν προκαλέσει κραχ στις τιμές.
Η πλήρης απαξίωση της περιουσίας των Ελλήνων λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβει υπόψη του κανείς τα εκατοντάδες διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλαιές πολυκατοικίες στο κέντρο και πέριξ αυτού, και δεν πωλούνται αλλά μένουν ξενοίκιαστα και κλειστά για πολλά χρόνια, ενώ για την εφορία κοστίζουν μια περιουσία και φορολογούνται αναλόγως.
Κτηματομεσίτες του κέντρου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της αγοράς τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για «νεκροταφείο» ακινήτων που το μόνο που θα σώσει τους ιδιοκτήτες είναι να γκρεμιστούν.
Οπως τονίζει στην «Οικονομία» ο κτηματομεσίτης Κωνσταντίνος Παγκάκης η εικόνα της κτηματαγοράς είναι ακόμη χειρότερη από εκείνη που πιθανότατα κάποιοι νομίζουν. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν αγοράζει απολύτως τίποτε, ακόμη κι αν τους το δώσεις... τζάμπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησα να πουλήσω διαμέρισμα πελάτη αντί 5.000 ευρώ, η τιμή κατέβηκε στα 3.500 ευρώ και η προσφορά που έκανε ο πελάτης ήταν 2.800 ευρώ»! Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον εκατοντάδες αγγελίες με τιμές-σοκ για ακίνητα σε εξαιρετική κατάσταση, πλήρως ανακαινισμένα τα οποία, ωστόσο, έχουν απαξιωθεί είτε λόγω της θέσης που βρίσκονται είτε επειδή δεν υπάρχουν πλέον αγοραστές είτε γιατί οι πωλητές είναι σε απόγνωση και θέλουν να τα «ξεφορτωθούν» ώστε να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και άλλα έξοδα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά στις γειτονιές του κέντρου, σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά ακινήτων. Από 10.000 ευρώ που είχαν πουληθεί διαμερίσματα πριν λίγο καιρό πλέον μπορούν να γίνουν πράξεις ακόμη και στα 3.000 ευρώ.
Κυψέλη και Πατήσια
Πριν την κρίση τα φθηνά διαμερίσματα στο κέντρο γίνονταν ανάρπαστα από μετανάστες οι οποίοι αναζητούσαν οικονομικά διαμερίσματα και τα αγόραζαν στα επίπεδα των 20-30 χιλιάδων ευρώ. Τώρα ακόμη και οι μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια αυτά και έχουν φύγει για την πατρίδα τους λόγω έλλειψης εργασίας. Ετσι χάθηκε μια κρίσιμη «μάζα» αγοραστών οι οποίοι έδιναν ζωή σε γειτονιές που τώρα έχουν εγκαταλειφθεί.
Οι περιοχές κάτω από την Ομόνοια και μέχρι την Κυψέλη και τα Πατήσια είναι οι «πρωταθλήτριες» των εξευτελιστικών τιμών στα ακίνητα.
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή επεκτείνεται πλέον και στο Παγκράτι, στους Αμπελόκηπους, στου Γκύζη, στον Βύρωνα. Και όπως λένε χαρακτηριστικά «σε λίγο όλες οι περιοχές της πρωτεύουσας θα διαθέτουν παλιά αλλά καλά ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, όσο αξίζει ένα αυτοκίνητο». Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευτεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 - 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινές αγγελίες:
Στην οδό Σπετσών στην Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 25-30 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή προσφέρεται με 77 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!
Στην πλατεία Βικτωρίας ισόγειο 70 τ.μ. σε άριστη κατάσταση πωλείται μόλις 11.000 ευρώ και η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη. Δηλαδή πωλείται 157 ευρώ/τ.μ.
Αποθήκη 50 τ.μ. στην οδό Αλκαμένους και Αγίου Μελετίου έχει αρχική τιμή 5.000 ευρώ, δίνεται σε προσφορά 3.500 ευρώ και η προσφορά που έγινε ήταν 2.800 ευρώ.
Στην Κυψέλη, ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με αυλή έχει αρχική τιμή 3.000 ευρώ, δηλαδή προσφέρεται αντί 150 ευρώ/τ.μ.
Μεγάλη ευκαιρία είναι σπίτι στην οδό Αλκαμένους, 49 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια που δίνεται λόγω ανάγκης μόλις 5.000 ευρώ, δηλαδή με 102 ευρώ/τ.μ.
Στην πλατεία Αμερικής, γκαρσονιέρα 30 τ.μ. ημιυπόγεια ανακαινισμένη με μηδενικά κοινόχρηστα δίνεται μόλις 5.500 ευρώ.
Στον Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ.
Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
Στο ερώτημα προς τους κτηματομεσίτες ποιοι είναι οι πελάτες που πουλάνε και γιατί η απάντηση είναι: Πρόκειται για ιδιοκτήτες σπιτιών που αγοράστηκαν τις δεκαετίες του '60 και του '70 και ήταν τα πρώτα φοιτητικά διαμερίσματα ή τα σπίτια όσων ήρθαν από την επαρχία για να βρουν δουλειά στην Αθήνα. Τότε, όμως, οι περιοχές από την Ομόνοια μέχρι την Κυψέλη ήταν η ζωντανή «καρδιά» της πόλης. Χιλιάδες από αυτούς μετακόμισαν σε άλλες περιοχές της Αττικής και ενοικίασαν τα πρώτα σπίτια. Η δεύτερη κατηγορία πωλητών είναι οι ξένοι που φεύγουν τώρα από την Ελλάδα και πουλάνε κι αυτοί όσο όσο γκαρσονιέρες και δυάρια.
Στην πλήρη κατάρρευση συνέτεινε και η δραματική αύξηση της φορολογίας η οποία έχει οκταπλασιαστεί από το 2009 και μετά. Με την επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και του μόνιμου φόρου που έρχεται από το 2014, κανείς δεν θέλει να είναι πλέον ιδιοκτήτης σπιτιών που μένουν κλειστά και δεν προσφέρουν εισόδημα.
ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Κίνητρα για να επιστρέψουν ιδιώτες και επιχειρήσεις
Αναστροφή της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο της Αθήνας θα επιχειρήσει τα επόμενα χρόνια η πολιτεία. Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για την πρωτεύουσα, το οποίο έχει στόχο να «μεταμορφώσει» το κέντρο ώστε να επιστρέψουν στις γειτονιές και να ξανακατοικηθούν τα σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί.
Με αιχμή του δόρατος την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, σχεδιάζεται μία εκτεταμένη αστική παρέμβαση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δίνεται στις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο - Κουμουνδούρου - Ψυρρή, Πλατεία Βάθη - Μεταξουργείο - Κεραμεικός, Μουσείο - Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας - Πλατεία Αττικής - Αγιος Παύλος. Το μεγάλο πρόβλημα για να ξεκινήσει η ανάπλαση σχετίζεται φυσικά με την έλλειψη κονδυλίων.
Για τα περισσότερα από 400 κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί προτείνεται η άμεση ανακαίνισή τους (όταν πρόκειται για δημόσια) και η χρήση τους για καινοτόμες επιχειρήσεις. Για τα ιδιωτικά κτίρια στις προτάσεις που έχουν ακουστεί είναι η επιβολή προστίμων για όσους εγκαταλείπουν τα κτίρια, φορολογικά κίνητρα για την επιστροφή επιχειρήσεων στο κέντρο, μειωμένα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα, κίνητρα για φοιτητές να μετακομίσουν πληρώνοντας ελάχιστο ενοίκιο.
Αγγελίες που «σοκάρουν»
- Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 25-30 χιλιάδες ευρώ
- Γκαρσονιέρα πρώτου ορόφου 25 τ.μ. στον Αγιο Νικόλαο πωλείται 8.200 ευρώ
- Ημιυπόγειο 25 τ.μ. στην οδό Υδρας πωλείται 6.500 ευρώ
- Γκαρσονιέρα 27 τ.μ. στο Παγκράτι, σε πολύ καλή κατάσταση δίνεται 9.500 ευρώ
- Δώμα 6ου ορόφου 20 τ.μ. στα Πατήσια με θέα στην Ακρόπολη, ανακαινισμένη και ιδιόκτητη ταράτσα δίνεται 10.900 ευρώ
- Ανακαινισμένο δυάρι με αποθήκη 45 τ.μ. πωλείται 9.000 ευρώ
· Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ
· Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.
· Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.
· Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ
· Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
Στην πλατεία Κολιάτσου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ημιυπόγεια πωλείται 6.500 ευρώ
Η ΕΚΧΑ ΑΕ θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 την διαδικτυακή υπηρεσία «Τελικά στοιχεία κτηματογράφησης - αρχικές εγγραφές» για όλες τις περιοχές της χώρας που η κτηματογράφηση είχε ξεκινήσει πριν το 2008 και έχουν προκύψει τα τελικά στοιχεία κτηματογράφησης αρχικές εγγραφές. Η υπηρεσία λειτουργεί ήδη από τον Μάιο για 16 περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης μετά το 2008 (σχετική ανακοίνωση 28/05/2014).
Η εφαρμογή βρίσκεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙO στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ www.ktimatologio.gr.
Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ενημέρωση των δικαιούχων, για την τελική καταγραφή του ακινήτου τους (νομική και χωρική πληροφορία) όπως είχε τη στιγμή λήξης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου (μετά την Ανάρτηση και την αναμόρφωση των στοιχείων με τα αποτελέσματα των ενστάσεων/ αιτήσεων διόρθωσης). Είναι οι «ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ» του Κτηματολογίου. Όλες οι μετέπειτα μεταβολές του ακινήτου (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κλπ.) εμφανίζονται στο «Κτηματολογικό Φύλλο» του ακινήτου, που εκδίδεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου από το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.
Η εφαρμογή υποστηρίζει τα τελικά στοιχεία κτηματογράφησης αρχικές εγγραφές για τις 333 περιοχές των πρώτων προγραμμάτων κτηματογράφησης κατά την περίοδο 1995-1999, καθώς και τις 16 περιοχές των προγραμμάτων του 2008 (10 πρωτεύουσες νομών και 6 περιοχές της Θεσσαλονίκης), ενώ στο εξής θα εντάσσονται σταδιακά οι περιοχές όπου ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση, ένα μήνα μετά την έναρξη του Κτηματολογικού Γραφείου.
Η πληροφόρηση που παρέχεται μέσω της εφαρμογής είναι προσωποποιημένη. Η πρόσβαση για τις 333 περιοχές γίνεται μέσω των ατομικών κωδικών που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στις εφαρμογές του taxisnet, ενώ για τις 16 πρόσφατα κτηματογραφημένες περιοχές χρησιμοποιούνται οι τρεις κωδικοί που αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας. (Αναλυτικές οδηγίες παρέχονται στις οθόνες της εφαρμογής).
Μέσω της υπηρεσίας παρέχονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους τα εξής:
α) Απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου (νομική πληροφορία)
β) Απόσπασμα χάρτη στον οποίο είναι οριοθετημένο το ακίνητο (χωρική πληροφορία)
γ) Ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του συγκεκριμένου ακινήτου.
δ) Πληροφορίες σχετικά με τη λήξη προθεσμίας διόρθωσης Αρχικών Εγγραφών
Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον εντοπίσουν ελλείψεις ή σφάλματα, θα πρέπει να ξεκινήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία διόρθωσης, απευθυνόμενοι στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής του ακινήτου. Σε περίπτωση που η αναζήτηση δεν επιστρέψει αποτελέσματα, είναι πιθανό η ιδιοκτησία τους να έχει καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα πρέπει να επικοινωνήσουν, επίσης, με το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.
Σημειώνεται ότι τα εκτυπώσιμα στοιχεία έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε συναλλαγή.
Νόμιμο έκρινε το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία LAMDA.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 6ο τμήμα έκανε δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ και ανακάλεσε την απόφαση του Ζ΄Κλιμακίου, το οποίο είχε «παγώσει» στις αρχές Σεπτεμβρίου τη σχετική διαδικασία.
Σημειώνεται ότι το Ζ΄Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου πριν από περίπου δύο μήνες είχε «μπλοκάρει» την επένδυση στο Ελληνικό, λόγω παράβασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης.
Προθεσμία έξι μηνών (δηλαδή έως τον Μάιο) έχουν 97.000 δανειολήπτες που έλαβαν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης της μηνιαίας δόσης από 38% έως και 90%. Το «πράσινο φως» για την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων μέσα στις επόμενες ημέρες (καθώς θα προηγηθεί η έκδοση εγκυκλίων από τις τράπεζες) έδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου. Βασικός όρος για την υπαγωγή των δανειοληπτών στη νέα ρύθμιση είναι να μην «έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής» (για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων). Προσαρμογή Με την ενεργοποίηση του νέου νόμου (άρθρο 55 του ν. 4053/2014), σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, δίνεται το δικαίωμα προσαρμογής των δόσεων για τα συγκεκριμένα δάνεια, ανάλογα με τις τρέχουσες εισοδηματικές ικανότητες των δανειοληπτών, χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου. Oπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που έδωσε ο ΟΑΕΔ, «διάδοχος» Oργανισμός του ΟΕΚ, για δάνειο αρχικού ποσού 150.000 ευρώ που μένει 1 χρόνος για τη λήξη του και αναλογεί δόση 1.031 ευρώ, με 10ετή επιμήκυνση η δόση κατεβαίνει στα 104 ευρώ (-90%), αν υπολείπονται 6 χρόνια η δόση μειώνεται στα 458 ευρώ από 1.005 ευρώ (-545) και αν μένουν 12 έτη, η δόση περιορίζεται στα 612 ευρώ από 981 ευρώ (-38%).
Ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και νέων εντάξεων στο Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ οίκον" κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, αναφέροντας ότι ενώ το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέτρο θετικό, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους επαγγελματίες:
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ο Βουλευτής ζητά από τους Υπουργούς να προχωρήσουν σε άμεση αποπληρωμή των επαγγελματιών, να "ξεπαγώσουν" τις εντάξεις νέων δικαιούχων αλλά και να λάβουν μέτρα ώστε να μην αποκλείονται, μέσω προδιαγραφών και τιμών, οι μικρές και τοπικές επιχειρήσεις από αντίστοιχα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κυρίως Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ. Υπουργούς
- Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Καθυστερήσεις πληρωμών και νέων εντάξεων στο Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ οίκον"
Το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον θα μπορούσε, κατάλληλα σχεδιασμένο, να αποτέλεσει ένα μέτρο θετικό τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων μόνωσης/θέρμανσης των κτιρίων όσο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής.
Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και αφορούν κυρίως στον τρόπο και στις καθυστερήσεις χρηματοδότησης, στον κακό προγραμματισμό, στην αυξημένη γραφειοκρατία που απαιτείται, στη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ A.E. και στον ρόλο των τραπεζών.
Πιο ειδικά, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους επαγγελματίες οι οποίοι ενεπλάκησαν με το Πρόγραμμα.
Έτσι, τόσο στην Αργολίδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, επιχειρήσεις και τεχνίτες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή βρίσκονται απλήρωτοι τη στιγμή που έχουν εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών, έχουν εξοφλήσει τους προμηθευτές τους και καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ για χρήματα που δεν έχουν λάβει. Οι καθυστερήσεις πολλές φορές ξεπερνούν τον ένα χρόνο, διάστημα πολλαπλάσιο των 40 ημερών που προέβλεπαν οι σχετικές διατάξεις.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την οικοδομή (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές εργασίες, εργασίες εγκαταστάσεων αερίου, θέρμανσης, αερισμού, τοποθέτησης θερμοσιφώνων, χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων κ.ά.) αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο 745/14 ε.δ. του Τ.Ε.Ε., μόνο κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2014 έκαναν έναρξη τρεις, ενώ αποχώρησαν από την ενεργό δράση 138 επιχειρήσεις. Στον τομέα των αλουμινοκατασκευών ξεκίνησαν δραστηριότητα 11, ενώ αποχαιρέτησαν την επαγγελματική δράση 60 επιχειρήσεις.
Επιπλέον, έχει σχεδόν "παγώσει" η υπαγωγή νέων δικαιούχων στο Πρόγραμμα παρόλο που ο φάκελός τους έχει εδώ και μήνες ελεγχθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια, ενόψει χειμώνα, την επιβάρυνση των νοικοκυριών αυτών με παραπάνω έξοδα θέρμανσης που θα είχαν αποφευχθεί αν είχε προχωρήσει το πρόγραμμα.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των επαγγελματιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον; Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση αποπληρωμή των επαγγελματιών και πότε υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί;
2. Πόσες αποφάσεις ένταξης στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον για την Αργολίδα εκδόθηκαν το 2014 και πόσοι φάκελοι ένταξης στο Πρόγραμμα το 2014 έχουν ελεγχθεί από το ΕΤΕΑΝ και εκκρεμεί η ένταξή τους;
3. Ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο ώστε σε μελλοντικά προγράμματα που σχεδιάζονται να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μην επωμίζονται τα ρίσκα μονομερώς οι επαγγελματίες και οι δικαιούχοι; Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε σε αντίστοιχα προγράμματα όπως και σε προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων να μην "αποκλείονται", μέσω των προδιαγραφών και τιμών, οι μικρές και τοπικές επιχειρήσεις οδηγώντας στην μονοπώληση της αγοράς από λίγες και μεγάλες εταιρίες;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κοδέλας
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να βιάστηκαν να χαρούν από τις δηλώσεις Ντράγκι σχετικά με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς αλλά στην ουσία από ότι φαίνεται οι νέες αξίες θα αλλάξουν από ότι φαίνεται σε δύο χρόνια από σήμερα, για να αρχίζουν να εφαρμόζονται από το 2017
Σύμφωνα με την "Ημερησία" "το νέο αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιανουαρίου 2016. Με βάση το σύστημα αυτό, η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων θα γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται η συνδρομή επιτροπών, προκειμένου να αποφανθούν για τις νέες τιμές σε κάθε ζώνη. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντλεί στοιχεία από όλη την Ελλάδα, που θα προέρχονται από φορείς όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τα υποθηκοφυλακεία.
Οι τιμές που θα υπολογίζονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, θα χρησιμοποιούνται για να προσδιορίζονται οι φόροι των ακινήτων, καθώς και τα τέλη που επιβάλλονται κατά περίπτωση.
Προς το παρόν έγινε το πρώτο βήμα με επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ακόμη τέσσερα βήματα:
-Τον Ιανουάριο του 2015 θα συσταθεί μια άλλη ειδική μονάδα επίσης στη ΓΓΔΕ, η οποία θα προχωρήσει στη συλλογή στοιχείων από την αγορά για την προσαρμογή των τιμών ζώνης σε επίπεδα που αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων.
-Τον Σεπτέμβριο του 2015 η δουλειά της ειδικής μονάδας θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι τιμές ζώνης θα αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες με βάση στοιχεία από τις αγοραπωλησίες.
- Τον Ιανουάριο του 2016 θα συσταθεί μία ακόμα επιτροπή -υπηρεσία αποτίμησης- και θα αρχίσει να καταγράφεται ένας δείκτης πραγματικών τιμών ακινήτων. Παράλληλα η Φορολογική Διοίκηση θα είναι σε θέση να διασταυρώνει πλήρως όλες τις δηλώσεις ακινήτων όλων των φορολογουμένων με την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.
-Τον Ιανουάριο του 2017 ευθυγραμμίζονται οι εμπορικές και οι αντικειμενικές αξίες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ μεσοσταθμικά οι αντικειμενικές τιμές σήμερα είναι υψηλότερες κατά 15% - 20% από τις εμπορικές τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις ακριβές περιοχές της χώρας οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι πολύ χαμηλές και βρίσκονται στο μισό, ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής."
Σε λιγότερο από 2 μήνες λήγει η απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος παρά μόνο την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και τις «σκέψεις» του τέως υπουργού Ανάπτυξης Nίκου Δένδια, σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια.
Το σχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων, κατά την ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι αμφίβολο αν θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς για ακόμα μία φορά οι τράπεζες είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τις ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται, ενώ έχει πλήθος ασαφών και προβληματικά διατυπωμένων διατάξεων.
Εξάλλου, ο Κώδικας Δεοντολογίας που θα ισχύσει από το 2015, θα έχει αποτελέσματα μόνο αν τροποποιηθεί ώστε α) να περιλαμβάνει και τις οφειλές που έχουν καταγγελθεί, β) να αντιμετωπίζει το ζήτημα των περισσότερων του ενός πιστωτών, γ) να είναι λιγότερο γραφειοκρατικός και δ) να περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες.
"Επομένως, με εξαίρεση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αφορά οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η απουσία προστατευτικού πλαισίου για τους δανειολήπτες θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρηματίες στον κίνδυνο να χάσουν τη στέγη τους το 2015" σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η οργάνωση των καταναλωτών προτείνει:
- Αναστολή των πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για τα επόμενα τρία έτη.
- Προστασία της κύριας κατοικίας χωρίς προϋποθέσεις και των άλλων ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ.
- Αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, με διαγραφή της διαφοράς που προκύπτει και όχι «παρκάρισμά» της στο μέλλον, αποστερώντας έτσι από το δανειολήπτη το κίνητρο να πληρώνει, αφού θα πρόκειται για μια οφειλή που δε θα τελειώσει ποτέ.
- Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.
- Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους του δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος.
Τροπολογία με την οποία διευκρινίζεται πως τα κτίσματα που έχουν κριθεί αμετάκλητα ως κατεδαφιστέα, δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα κτίσματα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής -με υπολογισμό προστίμου και τυχόν κανονισμό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν- και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο μέχρι σήμερα, δεν πρόκειται να υπαχθούν σε καμία περίπτωση στον σχετικό νόμο.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ. Έτσι, για τα κτίσματα τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο ή βρίσκονται σε διαδικασία «τακτοποίησης», δεν αναιρούνται οι διοικητικές πράξεις.
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζουν ότι η τροπολογία αφορά μόνο ακίνητα σε όσες περιοχές μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν.4178/2013 και σε καμία περίπτωση σε περιοχές που δεν προβλέπεται καμία είδους τακτοποίηση, όπως σε δάση αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σημειώνεται ότι η προτεινόμενη διάταξη κατατέθηκε για λόγους εναρμόνισης των διατάξεων του Ν.4178/2013 με το σχετικό άρθρο 20 του Συντάγματος.
Μεγάλοι χαμένοι της κτηματαγοράς είναι όσοι αγόρασαν ακίνητο από τις αρχές του έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καθώς θα κληθούν να ελεγχθούν για το πόθεν έσχες στο συνολικό τίμημα και όχι στην αντικειμενική αξία.
Το πόθεν έσχες δύο ταχυτήτων που θα εφαρμοστεί προβλέπει άλλη αντιμετώπιση για τους αγοραστές από 1ης Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2014, η εφορία θα λαμβάνει υπόψη της για τον υπολογισμό του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Έτσι όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου κάποιο ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα, θα κληθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2015 να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο ποσό δαπάνης από αυτό που πραγματικά κατέβαλαν. Αντίθετα, κερδισμένοι είναι όσοι προχωρούν τώρα στην αγορά ενός ακινήτου, αφού θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική πραγματική δαπάνη (δηλωθέν τίμημα, φόροι και λοιπά έξοδα).
Ακίνητα για όλα τα βαλάντια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει έως και 60% σε ορισμένες περιοχές, προσφέρει η κτηματαγορά έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες και συμβούλους ακινήτων, η περίοδος αυτή θεωρείται η καλύτερη για όσους έχουν ρευστό και θέλουν να αγοράσουν, καθώς πολλά διαμερίσματα και οικόπεδα βγαίνουν στην κυριολεξία στο... σφυρί.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στα ακριβά προάστια της Αθήνας, δηλαδή βόρεια και νότια όπως στην Εκάλη, το Καστρί, τον Διόνυσο, τη Βουλιαγμένη και τη Γλυφάδα, όπου οι μειώσεις στις τιμές φτάνουν το 45%-60%.
Στα ίδια ποσοστά είναι η υποχώρηση στις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων στις μεσαίες και φθηνές περιοχές της πρωτεύουσας, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας, όπου νεόδμητα διαμερίσματα (έως 5 ετών δηλαδή) πωλούνται ακόμη και κάτω του κόστους κατασκευής!
Στα δυτικά προάστια, για παράδειγμα, όπως Ελευσίνα, Μαγούλα, Μέγαρα, Νίκαια, Κορυδαλλός κ.λπ. πωλούνται καινούργια σπίτια στα επίπεδα των 1.000-1.200 ευρώ/τ.μ. αν και το κόστος κατασκευής, μαζί με την αγορά του οικοπέδου κινήθηκε στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, οι εργολάβοι προτιμούν να δώσουν σε χαμηλές τιμές ορισμένα από τα διαμερίσματα που έχουν απούλητα και να κρατήσουν τα υπόλοιπα για καλύτερες ημέρες στην αγορά ακινήτων.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι ότι στις μεσαίες περιοχές της πρωτεύουσας (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Χολαργός, Παπάγου, Ελληνικό, Ηλιούπολη) οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μεν αλλά με μεγαλύτερη βραδύτητα. Δηλαδή δεν μπορεί να πει κανείς ότι εκεί υπάρχουν οι «μεγάλες ευκαιρίες», αλλά ότι μπορεί να βρει σπίτια φθηνότερα κατά 20%-30% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς τις τιμές των ακινήτων με βάση τα εισοδήματα και τη δραματική υποχώρηση του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία, τότε η υποχώρηση κρίνεται μικρή.
Παζάρια
Σε κάθε περίπτωση, το «ψάξιμο» για την αγορά ακινήτων είναι πλέον εύκολη υπόθεση αφού υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα (το οποίο υπολογίζεται σε 200-250 χιλιάδες) και οι αγοραστές έχουν το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια που κλείνονται είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερα από τις αρχικές ζητούμενες τιμές.
Πάντως, 9 στα 10 ακίνητα πωλούνται κάτω από την αντικειμενική αξία, πολλές φορές ακόμη και κατά 50% χαμηλότερα. Με δεδομένο ότι σιγά - σιγά και οι τράπεζες αρχίζουν να δίνουν μικρά δάνεια για απόκτηση ακινήτων, ο χάρτης της κτηματαγοράς για όσους θέλουν να αποκτήσουν κάποιο σπίτι διαμορφώνεται ως εξής:
1. Στις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής καταγράφονται και οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σε γειτονιές όπως η Εκάλη και το Κολωνάκι αλλά και η Βουλιαγμένη έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες απώλειες μέχρι σήμερα, με ποσοστό της τάξεως του 45% , καθώς όχι μόνο η ζήτηση υπέστη καθίζηση, αλλά επιπλέον οι εν λόγω περιοχές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη φορολογία. Κατά μέσο όρο η πτώση διαμορφώνεται σε περίπου 30%. Οι πωλήσεις είναι ελάχιστες καθώς τα περισσότερα ακίνητα κοστίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχουν καταγραφεί πράξεις στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ και πάνω με έκπτωση που ξεπερνά τα 600-800 χιλ. ευρώ. Η κύρια τάση είναι να «ξεφορτώνονται» ακριβά σπίτια που βαρύνονται με υψηλούς φόρους και μεγάλο κόστος συντήρησης.
2. Μεγάλες απώλειες έχουν καταγραφεί στις λεγόμενες «φτωχές» συνοικίες. Πριν από την κρίση οι περισσότερες περιοχές (Δυτικά προάστια, κέντρο) προσέγγιζαν τα 1.800-2.000 ευρώ/τ.μ. ενώ σήμερα κινούνται πέριξ των 1.000 ευρώ/τ.μ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν με δάνειο αφού έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία είναι μικρότερη από το ποσό που χρωστούν στην τράπεζα και ταυτόχρονα αδυνατούν να πουλήσουν. Σε πολλές από τις περιοχές αυτές η μείωση τιμών ξεπερνά το 50%, ως αποτέλεσμα της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ανεργίας που οδηγεί στην πώληση όσο - όσο.
3. Καταγράφονται και ακραίες περιπτώσεις πώλησης ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Πρόκειται για παλαιά ακίνητα σε υποβαθμισμένες περιοχές, για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που πωλούνται από 5.000 έως 15.000 ευρώ αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές. Είναι διαμερίσματα 50 ετών και άνω που έχουν απαξιωθεί πλήρως.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: Διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Χανιά, κατασκευής 1965 πωλείται 5.000 ευρώ. Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ. Δηλαδή με 266 ευρώ/τ.μ. στην Πλατεία Αμερικής, διαμέρισμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ, δηλαδή μόλις 150 ευρώ/τ.μ.
4. Τέλος, να σημειωθεί ότι διαφορετική αντιμετώπιση έχουν τα ακίνητα σε καλές περιοχές, όπως αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ πράσινο, θέα ή κοντά στη θάλασσα. Τα σπίτια αυτά (σε Παλαιό Φάληρο, Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Ανάβυσσο, Λαγονήσι) έχουν υποστεί μικρότερες μειώσεις τιμών της τάξης του 20%-30%
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δίνουν μειώσεις τιμών που μαζί με τη φετινή χρονιά θα φτάσουν το 50%. Παράλληλα, δραματική είναι η συρρίκνωση των επενδύσεων στις οικοδομές αφού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 2,8 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) σημειώνοντας νέα πτώση της τάξεως του 22% σε σχέση με το 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007, δηλαδή στο αποκορύφωμα της αγοράς, οι επενδύσεις σε κατοικίες είχαν ανέλθει σε 26,1 δισ. ευρώ, ή 12,4% του ΑΕΠ, προτού υποχωρήσουν το 2008 στο 8,2% του ΑΕΠ ή 17,3 δισ. ευρώ.
Κατάρρευση
Επίσης, σε πλήρη κατάρρευση οδηγούνται οι αγοραπωλησίες. Από τις 215 χιλιάδες που είχαν καταγραφεί το 2005, η φετινή χρονιά θα κλείσει μόλις στις 35.000. Δηλαδή το 1/6 των συμβολαίων που γίνονταν πριν από 9 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σ' αυτή την καταστροφική περίοδο η αγορά ακινήτων έχασε περί τις 180.000 συμφωνίες, ενώ αντίστοιχα μεγάλη ήταν η ζημιά για τα φορολογικά έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί περίπου 48 χιλιάδες αγοραπωλησίες, δηλαδή το 2014 θα γίνουν 13.000 λιγότερες.
Στην Αθήνα, όπου το 2005 οι καταγεγραμμένες συναλλαγές έφτασαν τις 46 χιλιάδες φέτος θα κλείσουν κάτω από 10.000.
ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ
Τα 900.000 νέα σπίτια που «πάγωσαν» την αγορά
Σχεδόν 900.000 σπίτια τον χρόνο κτίζονταν κατά μέσο όρο τη δεκαετία της οικοδομικής έκρηξης, δημιουργώντας τεράστια υπερπροσφορά, η οποία δεν μπόρεσε ποτέ να απορροφηθεί, ειδικά μετά το 2007. Μέσα σε δέκα χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2011, ανεγέρθηκαν 895,7 χιλιάδες νέες κατοικίες ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης.
Το 2011 η Ελλάδα διέθετε 6,37 εκατ. κατοικίες από 5,48 εκατ. το 2001 και από 4,64 εκατ. το 1991 και 3,97 εκατ. το 1981. Αυτό σημαίνει ότι στη δεκαετία του 2000 χτίστηκαν 896 χιλ. νέες κατοικίες, έναντι 833 χιλ. νέων κατοικιών που είχαν χτιστεί στη δεκαετία του 1990 και 674 χιλ. κατοικιών που είχαν χτιστεί στη δεκαετία του 1980. Ετσι, από το 1980 και μετά κτίστηκαν σχεδόν 2,4 εκατομμύρια νέα σπίτια!
Τα 6,37 εκατ. των κατοικιών στην Ελλάδα συγκρίνονται με έναν πολύ μικρότερο αριθμό νοικοκυριών που ανερχόταν το 2011 στα 4,13 εκατ. νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 1,54 κατοικίες ανά νοικοκυριό.
Τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν εν πολλοίς τη μεγάλη διάρκεια της κρίσης στην κτηματαγορά αφενός γιατί ποτέ δεν απορροφήθηκε το «στοκ» των ακινήτων και αφετέρου διότι χιλιάδες παλαιά σπίτια 50-60 ετών δεν «αποσύρθηκαν» προκειμένου να αντικατασταθούν με τα καινούργια. Ετσι, στα χρόνια της κρίσης οι αγοραπωλησίες αφορούν κατά κύριο λόγο σε παλαιά ακίνητα, με αποτέλεσμα να μένουν απούλητα πολλά καινούργια τα οποία και «παλιώνουν» με το πέρασμα των χρόνων.
Εκπληκτικά διαμερίσματα στο Λυκαβηττό με κόστος από 6.000 ευρώ/τ.μ.
Μια άλλη... Ελλάδα και μια άλλη αγορά ακινήτων δημιουργείται στην περιοχή του Λυκαβηττού και συγκεκριμένα στο ιστορικό κτίριο των Σχολών Δοξιάδη, που έκτισε ο γνωστός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος στα τέλη της δεκαετίας του '60.
Το κτίριο-ορόσημο, που το 2010 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του, μεταμορφώθηκε σε ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα κατοικιών, με πρωτοποριακό design, το οποίο απευθύνεται σε αγοραστές με υψηλά εισοδήματα. Το One Athens ανακαινίζεται από τους επιχειρηματίες Χρήστο Ιωάννου και Μίλτο Καμπουρίδη και αποτελεί το πρώτο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων που προσφέρει υπηρεσίες... ξενοδοχείου πέντε αστέρων.
Εξασφαλίζονται υπηρεσίες διαχείρισης, συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης όλες τις ημέρες, ενώ το κτίριο διαθέτει πολυτελές γυμναστήριο, πισίνα, τζακούζι, χαμάμ, σάουνα, Playroom για τα παιδιά, Club Room για προβολή ταινιών, πλήρως εξοπλισμένη Business Suite 14 ατόμων.
Το συγκρότημα, που θυμίζει ανάλογες αναπτύξεις στο... Μανχάταν ή στο Λονδίνο, διαθέτει 26 αυτόνομες κατοικίες από στούντιο των 77 τετραγωνικών μέτρων μέχρι penthouse των 721 τετραγωνικών μέτρων. Και όλα βρίσκονται μια ανάσα από τον Λυκαβηττό και με θέα στην Ακρόπολη.
Την ίδια στιγμή που η κτηματαγορά βρίσκεται σε βαθιά κρίση, ένα τέτοιο project, το οποίο συνολικά κοστίζει περί τα 70 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό. Αλλωστε, το κόστος αγοράς ενός διαμερίσματος ξεκινά από 6.000-7.000 ευρώ και πάνω, επομένως κατ' ελάχιστον το κόστος δεν είναι μικρότερο από 500.000 ευρώ. Σε πείσμα της κρίσης, ήδη έχουν πωληθεί επτά διαμερίσματα και συγκεκριμένα τρία μεγάλα, δύο στούντιο των 100 τ.μ. και δύο διαμερίσματα. Οι αγοραστές δεν επηρεάζονται από την κρίση καθώς είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προέρχεται από ξένους αλλά και από κάποιους που βλέπουν την απόκτηση ενός τέτοιου σπιτιού ως επενδυτικό προϊόν.
Ενα ακίνητο στο One Athens θα μπορούσε να ενοικιαστεί προς 20-30 ευρώ/τ.μ., τρεις φορές πάνω από τα ισχύοντα μισθώματα στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου.
Το πολυτελές συγκρότημα απευθύνεται σε αγοραστές... Κροίσους οι οποίοι αγοράζουν για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω της εκπληκτικής θέσης που βρίσκονται τα σπίτια και δεύτερον επειδή πρόκειται για το ιστορικό κτίριο Δοξιάδη, το οποίο έχει ανακαινισθεί αλλά έχουν διατηρηθεί βασικά χαρακτηριστικά του.
Ωστόσο, η κατασκευή του One Athens μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας, τη στροφή από τα ακριβά προάστια στην καρδιά της Αθήνας. Ειδικά όταν η επιστροφή αυτή αφορά τα λεγόμενα «φουσκωμένα πορτοφόλια». Είναι μια κίνηση αναζωογόνησης της αγοράς ακινήτων στο κέντρο που μπορεί να αλλάξει ριζικά με το σχέδιο ανάπλασης που βρίσκεται στο στάδιο των μελετών.