Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ENTERPRISE GREECE - Ελληνικά «δίχτυα» στην Κίνα για προσέλκυση αγοραστών ακινήτων.




Νέα «δίχτυα» στην Κίνα, ρίχνει η Enterprise Greece (πρώην Invest in Greece) προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές ακινήτων που θέλουν να πάρουν και την άδεια παραομονής. Η εταιρεία ολοκλήρωσε αποστολή στις πόλεις Γκουανγκζού και Χονγκ Κονγκ που είχε σκοπό την προώθηση του προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής σε αγοραστές ακινήτων από τρίτες χώρες αξίας 250.000 Ευρώ και άνω και κατ' επέκταση η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του real estate στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα προέκυψε από τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων και την προσέλκυση επενδυτών υψηλού οικονομικού κύρους.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος για το πρόγραμμα Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Άγγελος Συρίγος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας, ενώ την αποστολή πλαισίωναν και στελέχη της Διεύθυνσης Προσέλκυσης Επενδύσεων του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια παραμονής στην πόλη Γκουανγκζού (7-9/11/2014), το Enterprise Greece συμμετείχε με περίπτερο στην 5th Guangzhou International Quality Lifestyle & Property Expo, μέσω της οποίας είχε τη δυνατότητα να προωθήσει δυναμικά το πρόγραμμα στο ευρύ ενδιαφερόμενο κινεζικό επενδυτικό κοινό και να διαπιστώσει το έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας Κινέζων πολιτών για την Ελλάδα και την προοπτική αγοράς ακίνητης περιουσίας σε αυτή. Διανεμήθηκε, προς ενημέρωση των επισκεπτών, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό με πρακτική πληροφόρηση επί των όσων ορίζει η νομοθεσία, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 100 κατ' ιδίαν συναντήσεις με ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, οι επικεφαλής της αποστολής, κ. Συρίγος και κ. Ησαΐας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους των κυριότερων εξειδικευμένων γραφείων μετανάστευσης (immigration offices) αλλά και με ειδικούς της αγοράς, στους οποίους παρουσίασαν το πρόγραμμα, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε σύγκριση με παρόμοια προγράμματα άλλων χωρών της Μεσογείου. Είχαν δε την ευκαιρία να διαπιστώσουν το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς και την επιθυμία που εξέφρασε για τη δυναμική προώθηση του προγράμματος στην εγχώρια κινεζική αγορά.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Χονγκ Κονγκ (9-12/11/2014), η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο «Investment Immigration Summit - Hong Kong 2014” (11-12/11/2014) το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συνέδρια επενδυτικής μετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, οι επικεφαλής κ. Συρίγος και κ. Ησαΐας παρουσίασαν σε ένα απολύτως στοχευμένο κοινό, αποτελούμενο από στελέχη εταιρειών παροχής μεταναστευτικών υπηρεσιών και ενδιαφερόμενους επενδυτές, το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε ειδικά διαμορφωμένη ενότητα για την Ελλάδα με τίτλο: “In conversation with Greece: In-depth opportunities in investment and residency revealed”.

Παράλληλα, στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν το πρόγραμμα σε πληθώρα κατ' ιδίαν συναντήσεων στο περιθώριο του.

Μια ημέρα πριν, οι επικεφαλής της αποστολής απηύθυναν ομιλίες σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Enterprise Greece και το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Χονγκ Κονγκ με θέμα “Breakfast Seminar – Greece 2014: Realizing the Potential”.

Στο σεμινάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Ησαΐας, παρουσίασε σε τραπεζικά στελέχη, στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτικών ταμείων τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε στο επενδυτικό περιβάλλον και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωσή του, και επισήμανε τις ευκαιρίες που διανοίγονται σε ξένους επενδυτές σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως στον τουρισμό και τα ακίνητα, στα τρόφιμα και ποτά, στην ενέργεια, στο διαμετακομιστικό εμπόριο, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στις επιστήμες υγείας.

Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. 'Άγγελος Συρίγος, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής σε κατόχους ακινήτων από τρίτες χώρες.

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ κ. Χριστόδουλος Μαργαρίτης.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής στην Κίνα, ο κ. Συρίγος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόγραμμα “Greece, My Residence” έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Από την πλευρά μας, προωθούμε περαιτέρω ρυθμίσεις, με στόχο να το κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό, τόσο σε ό,τι αφορά την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, όσο και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαμονής των ενδιαφερομένων στη χώρα μας».

Από πλευράς του, ο κ. Ησαΐας τόνισε:

«Τα πρώτα δείγματα της εφαρμογής του προγράμματος “Greece, My Residence” και τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι επαφές που πραγματοποιήσαμε τόσο στο Γκουανγκζού, όσο και στο Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσαν το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα προνόμια που συνδέονται με αυτή. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η πλειοψηφία των γραφείων μετανάστευσης στην Κίνα έχει τοποθετήσει το ελληνικό πρόγραμμα σε υψηλή προτεραιότητα προώθησης στην κινεζική αγορά.

Το Enterprise Greece, με συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική στόχευση, θα συνεχίσει να προβάλει, το πρόγραμμα στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δίνοντας έμφαση σε αγορές που έχουν ήδη εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον».