Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Τα ακριβά και φθηνά ακίνητα σε 48 περιοχές της Αττικής.



Τις τάσεις στην κτηματαγορά σε 48 περιοχές της Αθήνας και τις ελάχιστες, μέσες και μέγιστες τιμές στις οποίες πωλούνται τα ακίνητα κατέγραψε έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έρευνα έγινε υπό την επίβλεψη του Θεόδωρου Παναγιωτίδη, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, φοιτητές του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανέλυσαν μικρές αγγελίες, στο πλαίσιο έρευνας για τις τιμές που πουλάνε οι Αθηναίοι τα ακίνητά τους και παρουσίασαν στοιχεία για το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο σε 48 περιοχές.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 31.871 παρατηρήσεις που αφορούν τα τετραγωνικά μέτρα και την προσφερόμενη τιμή πώλησης κατοικιών σε 48 περιοχές της Αθήνας από αγγελίες που δημοσιεύτηκαν στο spitogatos.gr, από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αν και τελικά οι τιμές που "κλείνονται" τα συμβόλαια είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά 10% - 30% χαμηλότερες από τις τιμές των αγγελιών, οι τιμές που προκύπτουν από την έρευνα, δείχνουν και την τάση που επικρατεί έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι φθηνές περιοχές με την πώληση κατοικιών στα επίπεδα των €1.000/τ.μ. ενώ υπάρχουν και οι μεσαίες τιμές, γύρω στα €1.500-1.700/τ.μ. αλλά και οι ακριβότερες, πάνω από €2.200/τ.μ.

Επίσης, προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες ακόμα και στα ακριβά ακίνητα, έχουν ρίξει πλέον τις προσδοκίες τους σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.

Δείτε την λίστα όπως δημοσίευεται στο ered.