Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πόθεν έσχες δύο ταχυτήτων για τις αγορές ακινήτων.




Μεγάλοι χαμένοι της κτηματαγοράς είναι όσοι αγόρασαν ακίνητο από τις αρχές του έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καθώς θα κληθούν να ελεγχθούν για το πόθεν έσχες στο συνολικό τίμημα και όχι στην αντικειμενική αξία.
Το πόθεν έσχες δύο ταχυτήτων που θα εφαρμοστεί προβλέπει άλλη αντιμετώπιση για τους αγοραστές από 1ης Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2014, η εφορία θα λαμβάνει υπόψη της για τον υπολογισμό του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Έτσι όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου κάποιο ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα, θα κληθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2015 να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο ποσό δαπάνης από αυτό που πραγματικά κατέβαλαν. Αντίθετα, κερδισμένοι είναι όσοι προχωρούν τώρα στην αγορά ενός ακινήτου, αφού θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική πραγματική δαπάνη (δηλωθέν τίμημα, φόροι και λοιπά έξοδα).