Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων.





Στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή 14/11 νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο έρχονται σημαντικές αλλαγές στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Μεταξύ άλλων ορίζονται ότι τα σπίτια που κατάσχονται θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό εντός 8 μηνών στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας στο πρώτο στάδιο, στο 1/2 στο δεύτερο στάδιο και μετά στο 1/3, αν τα δύο προηγούμενα στάδια δεν ήταν επιτυχημένα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως σημείωσε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με το σχέδιο νόμου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε μια προσπάθεια, όπως χαρακτηριστικά είπε "να εξουδετερώσουμε τα κοράκια".

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δύο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί συντόμως θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα εξασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και το αποκλεισμό της χειραγώγησης.

Για να δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή πατήστε εδώ