Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογής θέασης για κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας.



Η ΕΚΧΑ ΑΕ θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 την διαδικτυακή υπηρεσία «Τελικά στοιχεία κτηματογράφησης - αρχικές εγγραφές» για όλες τις περιοχές της χώρας που η κτηματογράφηση είχε ξεκινήσει πριν το 2008 και έχουν προκύψει τα τελικά στοιχεία κτηματογράφησης – αρχικές εγγραφές. Η υπηρεσία λειτουργεί ήδη από τον Μάιο για 16 περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης μετά το 2008 (σχετική ανακοίνωση 28/05/2014).

Η εφαρμογή βρίσκεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙO στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ www.ktimatologio.gr.
Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ενημέρωση των δικαιούχων, για την τελική καταγραφή του ακινήτου τους (νομική και χωρική πληροφορία) όπως είχε τη στιγμή λήξης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου (μετά την Ανάρτηση και την αναμόρφωση των στοιχείων με τα αποτελέσματα των ενστάσεων/ αιτήσεων διόρθωσης). Είναι οι «ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ» του Κτηματολογίου. Όλες οι μετέπειτα μεταβολές του ακινήτου (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κλπ.) εμφανίζονται στο «Κτηματολογικό Φύλλο» του ακινήτου, που εκδίδεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου από το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

Η εφαρμογή υποστηρίζει τα τελικά στοιχεία κτηματογράφησης – αρχικές εγγραφές για τις 333 περιοχές των πρώτων προγραμμάτων κτηματογράφησης κατά την περίοδο 1995-1999, καθώς και τις 16 περιοχές των προγραμμάτων του 2008 (10 πρωτεύουσες νομών και 6 περιοχές της Θεσσαλονίκης), ενώ στο εξής θα εντάσσονται σταδιακά οι περιοχές όπου ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση, ένα μήνα μετά την έναρξη του Κτηματολογικού Γραφείου.

Η πληροφόρηση που παρέχεται μέσω της εφαρμογής είναι προσωποποιημένη. Η πρόσβαση για τις 333 περιοχές γίνεται μέσω των ατομικών κωδικών που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στις εφαρμογές του taxisnet, ενώ για τις 16 πρόσφατα κτηματογραφημένες περιοχές χρησιμοποιούνται οι τρεις κωδικοί που αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας. (Αναλυτικές οδηγίες παρέχονται στις οθόνες της εφαρμογής).

Μέσω της υπηρεσίας παρέχονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους τα εξής:
α) Απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου (νομική πληροφορία)
β) Απόσπασμα χάρτη στον οποίο είναι οριοθετημένο το ακίνητο (χωρική πληροφορία)
γ) Ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του συγκεκριμένου ακινήτου.
δ) Πληροφορίες σχετικά με τη λήξη προθεσμίας διόρθωσης Αρχικών Εγγραφών

Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον εντοπίσουν ελλείψεις ή σφάλματα, θα πρέπει να ξεκινήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία διόρθωσης, απευθυνόμενοι στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής του ακινήτου. Σε περίπτωση που η αναζήτηση δεν επιστρέψει αποτελέσματα, είναι πιθανό η ιδιοκτησία τους να έχει καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα πρέπει να επικοινωνήσουν, επίσης, με το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.
Σημειώνεται ότι τα εκτυπώσιμα στοιχεία έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε συναλλαγή.