Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Μαυραγάνης: θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.



Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε ομιλία του στο 6ο Thessaloniki Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με τίτλο: "Επιτακτική Ανάγκη Εξορθολογισμού Φορολογίας για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Εδραίωση Εμπιστοσύνης Φορολογουμένων και Κράτους".

Όπως ανέφερε "Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός μας για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών, με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης τη μεγαλύτερη συμμόρφωση, αλλά και τη μετάβαση στην εποχή της ανάπτυξης που δίνει αυτά τα περιθώρια".

Ειδικότερα προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός και στην εξέταση δυνατότητάς μετατροπής του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης μιλώντας για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που υιοθετήθηκε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πλέον "Ορίζεται με σαφή τρόπο η έννοια της φορολογικής κατοικίας, με παράλληλη απλοποίηση των δικαιολογητικών για τους κατοίκους εξωτερικού ικανοποιώντας έτσι ένα δίκαιο αίτημα του απόδημου ελληνισμού. Λήφθηκε επίσης μέριμνα, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η προσέλκυση στη χώρα φυσικών προσώπων που επιδιώκουν να παραμείνουν για χρονικά διαστήματα άνω των 183 ημερών για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς, χωρίς να θεμελιώνουν, για το λόγο αυτό, φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και να υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους."

Επίσης, ανέφερε ότι "άλλαξε η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με σημαντικές μειώσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων και αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις που προέκυψαν. Καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αυτό που ενδιαφέρει όμως τους φορολογούμενους είναι η μείωση της επιβάρυνσης".

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μειώθηκε κατά 15% το ειδικό τέλος ακινήτων με την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ με το ΕΕΤΑ, η δε φορολογική επιβάρυνση επί της ακίνητης περιουσίας μειώθηκε ακόμη περισσότερο, για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και ότι μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων στο 3%.

Τέλος, υπογράμμισε ότι "προσπαθώντας να δώσουμε ανάσα στην αγορά ακινήτων, προσαρμόσαμε το τεκμήριο απόκτησης ακινήτων στην πραγματική αξία που προκύπτει από το πωλητήριο συμβόλαιο ή και από έλεγχο και όχι στην αντικειμενική αξία, η οποία μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη".