Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Εθνικό Κτηματολόγιο: τρεις διαγωνισμοί - καμία ουσιαστική εξέλιξη.



Σε τέλμα βρίσκεται την τελευταία εξαετία το Κτηματολόγιο, το απαραίτητο εργαλείο για την άσκηση πολιτικής επί των ακινήτων.

Περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου, αλλά για άγνωστους λόγους η τρόικα δεν έχει προβάλει βέτο.

Από τον Ιανουάριο του 2012 έχουν προκηρυχθεί τρεις διαγωνισμοί για διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά οι αναθέσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Το πρώτο πακέτο αφορούσε 21 μελέτες και ώς σήμερα έχει ανατεθεί μόνο μία. Το δεύτερο περιλάμβανε 14 μελέτες, αλλά οι διαδικασίες ανάθεσης έχουν προχωρήσει για τις μισές.

Ο τρίτος διαγωνισμός, σύμφωνα με δημοσίευμα της efsyn.gr, έγινε πριν από έναν χρόνο, περιλάμβανε 28 μελέτες και έως τώρα δεν έχουν ξεκινήσει οι αναθέσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης! Να σημειωθεί ότι το Κτηματολόγιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Για το τελευταίο πρόγραμμα του 2008, που αφορούσε 106 μεγάλους δήμους της χώρας, οι ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει «κτηματόσημο» για τα δηλωμένα ακίνητα ύψους 240 εκατ. ευρώ, που παραμένουν δεσμευμένα σε λογαριασμούς του Δημοσίου και συμπεριλαμβάνονται στο... πρωτογενές πλεόνασμα!

Οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχή επιβάρυνση των ιδιοκτητών, έχουν επηρεάσει και την υποβολή δηλώσεων σε τρεις περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση, αφού αυτή συνοδεύεται με την καταβολή 35 ευρώ ανά εμπράγματο δικαίωμα.

Λόγω περιορισμένης ανταπόκρισης, η εταιρεία του Κτηματολογίου αναγκάστηκε να παρατείνει έως τις 29 Νοεμβρίου την προθεσμία δήλωσης ακινήτων που βρίσκονται σε όλο τον νομό Κοζάνης, καθώς και σε ορισμένους δήμους της Αργολίδας και της Αρκαδίας.