Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Αναδρομικός έλεγχος για 25.000 αγοραπωλησίες ακινήτων.




Υπάρχουν αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν χωρίς να δηλωθεί ο φόρος μεταβίβασης στις φορολογικές δηλώσεις;

Κι όμως, υπάρχουν και δεν είναι λίγες, είναι περίπου 25.000. Τώρα η Γεννική Γραμματεία Εσόδων έκανε διασταυρώσεις και διαπίστωσε ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες «ξέχασαν» να συμπληρώσουν στη δήλωση εκείνης της χρονιάς τη δαπάνη αγοράς και έτσι απέφυγαν να φορολογηθούν ή να ελεγχθούν με βάση τα τεκμήρια δαπανών.
Οι εφοριακοί πήραν εντολή να προχωρήσουν στον έλεγχο υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να ενημερώσουν σχετικά τις κεντρικές υπηρεσίες για τα αποτελέσματά τους. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι πλήρωσαν από το 2003 και ως το 2012 φόρο μεταβίβασης από 10.000 ευρώ και άνω. Δεδομένου ότι μέχρι τότε ο φόρος ανερχόταν στο 10% της αξίας του ακινήτου, η αγορά θα πρέπει να αφορούσε ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες, περίπου 25.000 αγοραστές της περιόδου 2003-2012 παρέλειψαν να δηλώσουν τη δαπάνη της αγοράς που έκαναν στη δήλωση Ε1 του αντίστοιχου έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φορολογούνται μεν για το τεκμήριο «κατοχή του ακινήτου» (βάσει της αντικειμενικής αξίας), αλλά να μην ελεγχθεί το τεκμήριο κτήσεως του ακινήτου.

Με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί να απέφυγαν να δηλώσουν τη δαπάνη αγοράς για να γλιτώσουν και τον επιπλέον φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια, αλλά και για να αποφύγουν ελέγχους «πόθεν έσχες» στα εισοδήματα περασμένων ετών.

Με τους ελέγχους που εξαπολύει τώρα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όμως, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα ελεγχθούν για όσα ακίνητα αγόρασαν στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ θα πρέπει να αποδείξουν αν μπορούσαν με βάση τα παλαιότερα εισοδήματά τους να προβούν στην επίμαχη αγορά.

Για παράδειγμα, αν κάποιος αγόρασε ακίνητο 300.000 ευρώ το 2006 ενώ είχε εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο, θα κληθεί να φορολογηθεί για το τεκμήριο αγοράς της χρονιάς εκείνης, ή να δικαιολογήσει μέρος της δαπάνης με τα δάνεια που πήρε ή με αποταμίευση από τα εισοδήματα που εμφάνιζε τα προηγούμενα έτη.