Για μια αναθεώρηση εκ βάθρων με χωροταξική και οικοδομική μεταρρύθμιση το 2014 μίλησε η κυρία Φωτεινή Στεφανή, Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ στην δεύτερη και τευλευταία ημέρα του 15ου Συνέδριου για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Prodexpo - που ολοκλήρωσε τις εργασίες του χθες.
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας μίλησε για τους στόχους του Υπουργείου για την χωροταξική πολιτική με κύριους πόλους της τον γενικότερο εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση στις διαδικασίες, αλλά και τη μεταρρύθμιση που έρχεται με σταθερά βήματα. Επεσήμανε ως βασικό πρόβλημα για την θέσπιση χωροταξικής πολιτικής την αυθαίρετη δόμηση, η οποία πλέον βαίνει προς επίλυση με το θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, την επίσπευση της νομοθεσίας των δασικών χαρτών και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διοίκηση.
Η κ. Στεφανή αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ έκανε λόγο για μια αναθεώρηση εκ βάθρων με χωροταξική και οικοδομική μεταρρύθμιση το 2014, με μια νέα χωροταξική πολιτική που απαντά στις σημερινές ανάγκες, θεραπεύει συγκρούσεις και θέτει βάσεις για ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί εμπειρογνώμονες και διαχειριστές ακινήτων μεγάλων οργανισμών και τραπεζών έδωσαν παραστατική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην παρούσα φάση στο χώρο της Ελληνικής Αγοράς Ακινήτων και ανέπτυξαν τις προτάσεις τους σχετικά με το πως μπορεί η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τα σημαντικότερα σημεία της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου ήταν τα ακόλουθα:
ΑΙΓΙΑΛΟΣ & ΠΑΡΑΛΙΕΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ήταν το θέμα της κεντρικής ομιλίας του Αβραάμ Γούναρη, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για το περίφημο νομοθετικό έργο της Γενικής Γραμματείας για τον αιγιαλό, που περιλαμβάνει επιμέρους νόμους για καταπατημένες και επίδικες εκτάσεις. Όπως επεσήμανε, η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα να έχει 18.000 χλμ αιγιαλού, από το οποίο, όμως, μόνο κάτω του 10% έχει χαραχτεί. Ο ίδιος ανακοίνωσε βελτιώσεις στον Νόμο 2971 με πρώτο μέλημα τη διασφάλιση της προστασίας του χώρου, ενώ τόνισε ότι ο αιγιαλός παραμένει κοινόχρηστος και τα μόνα έργα που επιτρέπονται είναι ναυτιλιακά, περιβαλλοντικά και κοινής ωφέλειας. Ανάμεσα στους στόχους του Υπουργείου σε σχέση με τον αιγιαλό είναι η επίσπευση της αδειοδότησης για κάθε έργο που κατασκευάζεται και η επιβολή μελέτης περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε όλα τα έργα. ’λλη σημαντική τροποποίηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί είναι ο υπολογισμός χρήσης του αιγιαλού που θα αποδίδει έσοδα στο πράσινο ταμείο, ενώ όπως ανέφερε κανένα κτίσμα που δεν πληροί τις απαιραίτητες προϋποθέσεις δεν θα νομιμοποιείται, με τις περιοχές natura να υπόκεινται σε ακόμα περισσότερους περιορισμούς. Ο αιγιαλός ήταν και παραμένει ένα κοινόχρηστο αγαθό. Κανένα ξεπούλημα του δεν προκύπτει από τις ισχύουσες ή από νέες διατάξεις. Μάλιστα οι καινούριες διατάξεις που διέπουν τον αιγιαλό εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή όσο και την περιβαλλοντική διάσταση του ευαίσθητου αυτού χώρου κατέληξε ο κύριος Γούναρης.
Στην ενότητα ΑΘΗΝΑ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ αναπτύχθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας μέσω αναπλάσεων. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Dimand ξεκίνησε την ενότητα τονίζοντας ότι αυτό που θα αλλάξει μια πόλη όπως η Αθήνα είναι πρώτα απ όλα ο άνθρωπος. Αφού αναφέρθηκε στις μεταβολές που έλαβαν χώρα στην Αθήνα με τις κατασκευές του 2004 που αντί να προχωρήσουν το αστικό τοπίο της πόλης, δεν την άλλαξαν καθόλου, πρότεινε ότι η μεταβολή του αστικού τοπίου θα έρθει με την παράλληλη αλλαγή της συμπεριφοράς των κατοίκων του. Ο ίδιος χρησιμοποίησε το παράδειγμα των αλλεπάλληλων ανακατασκευών της Ομόνοιας για την οποία, όπως αποκάλυψε, συζητιέται μια ακόμα παρέμβαση, ενώ έκανε λόγο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων αυτή τη στιγμή στην πόλη, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Ελληνικό και η επέκταση των γραμμών του Μετρό.
Μένοντας στη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος & Μέλος ΔΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ ανέπτυξε στην ομιλία του τα κύρια σημεία της πιο σημαντικής οικιστικής παρέμβασης που γίνεται στην Αθήνα στην παρούσα φάση, η οποία θα κοστίσει 566 εκατ Ευρώ και καθίσταται, έργο με διεθνείς προεκτάσεις και ιδιαίτερο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Μαραβέλιας, ο αρχιτέκτονας του, Ρεντσο Πιανο εργάστηκε σε δύο πυλώνες : την υλοποίηση σε πλαίσια πράσινης ανάπτυξης και στη δημιουργία ενός τόπου που θα έχει άμεση σχέση με τους ανθρώπους. Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2006, έκανε έναρξη εργασιών το 2008 και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό το 2016. Τα οικονομικά μεγέθη της κατασκευής του προσδιορίζονται στο 1 δις Ευρώ και σύμφωνα με υπολογισμούς θα αποφέρει 160 εκ. Ευρώ ετησίως μετά την έναρξη λειτουργίας του. Εχει, δε, ήδη επιδράσει στην περιβάλλουσα περιοχή, καθώς λειτουργεί σαν πράσινος μητροπολιτικός πόλος με άμεση σύνδεση με το Δημοτικό Πάρκο Καλλιθέας και το έργο του Φαληρικού μετώπου, ενώ διεκδικεί την πράσινη πιστοποίηση του Leed Platinum.
Ακολούθως ο Ανδρέας Κούρκουλας,, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κοκκίνου + Κούρκουλας Αρχιτέκτονες αναφέρθηκε στο DNA της πρωτεύουσας λέγοντας ότι η πολεοδομία στράφηκε ενάντια στην Ευρωπαϊκή πόλη με το μοντέλο δρόμος-πλατεία, που οδήγησε τους κατοίκους στην αντιπάθεια για το κέντρο της πόλης. Όπως επεσήμανε η Αθήνα είναι φτιαγμένη πάνω στη μάχη της αντιπαροχής. Είναι μια πόλη μικρών οικοδομικών τετραγώνων, μικρής ιδιοκτησίας και με μια οργάνωση δρόμων που δημιουργούν μικρές κοινότητες, πολλές φορές ασύνδετες η μια με την άλλη. Η σύγχρονη τεχνολογία μιλά για εξειδικευμένες θεραπείες για μια πόλη που πρέπει να την αγαπήσουμε και να μάθουμε που απευθύνεται. Αν δεν προχωρήσουμε φιλικά προς την πόλη, κατανοώντας τα φυσικά της χαρακτηριστικά, δεν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το κέντρο, έτσι ώστε να βρει τον σύγχρονο του χαρακτήρα του..
Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Ερμής Χαλβατζής και η Νατάσα Λιανού, Αρχιτέκτονες, Lianou - Chalvatzis Architects που αφού πρώτα παρουσίασαν το έργο τους με τίτλοΚinisis στο Σικάγο, ένα design που δημιουργεί αίσθηση χορογραφίας μέσα στην πόλη, ανέπτυξαν το όραμά τους για την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα για το πιθανό σχέδιο του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό, το Αthens Votanikos, το οποίο χαρακτήρισαν ως μια μεγάλη πρόκληση. Βασικό concept του σχεδίου τους είναι να εμπλέξουν τις ροές της περιοχής με καινούριες χρήσεις και κυρίαρχο ρόλο στην πρότασή τους διαδραματίζει ένα αστικό πάρκο στο οποίο συνυπάρχουν διάφορες χρήσεις όπως κατοικίες, γραφεία, χώροι αναψυχής, πρασίνου και εμπορικά καταστήματα.
Στις δικές τους τοποθετήσεις, το δίδυμο νέων αρχιτεκτόνων, ο ’γις Μουρελάτος, Τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και ο Σπύρος Γιωτάκης, Τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, υπεύθυνοι σχεδιασμού του Κέντρου επισκεπτών του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό ανέπτυξαν το δικό τους σχέδιο για την ανασυγκρότηση της πόλης. Ξεκινώντας από το κοινό τους έργο, επιθυμούν να προσδιορίσουν τη σχέση των κατοίκων με τον δημόσιο χώρο. Πρωταρχικό μέλημά τους ήταν η κατασκευή ενός στεγάστρου με τη βασική ιδέα της διαφάνειας, όπου κάποιος μπορεί να παρατηρήσει όλες τις αλλαγές που συντελούνται. Οι δύο τους μίλησαν, επίσης, για δύο ακόμα σχέδια τους, ένα κτίριο μικτής χρήσης στο κέντρο της πολης γύρω από τους οδούς Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου και ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με ανατρεπτικό χαρακτηριστικό του ένα αίθριο- κήπο εμπνευσμένο από τη θεά ’ρτεμις.
Στη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στην αστικό τοπίο της Αθήνας έκανε λόγο στην παρουσίασή του ο Γιώργος Φράγκου, Β. Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου, Εθνική Τράπεζα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην οικονομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική διάσταση των κτιρίων της Εθνικής στην πρωτεύουσα. Διανύοντας μια πορεία που ξεκίνησε από τον νεοκλασικισμό και κατέληξε σε παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, η Εθνική Τράπεζα έχει κατορθώσει να αφήσει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα στην αρχιτεκτονική εικόνα της Αθήνας, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα πρότυπα με τις αρχές των νέων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης.
Τα εμπορικά κέντρα όπως τα γνωρίζαμε έχουν πεθάνει ανέφερε στην εισήγηση του στην ενότητα DESIGNING CONTEMPORARY COMMERCIAL DEVELOPMENTS ο Derek Barker, Managing Director, HASKOLL Architects & Designers, οποίος ανέφερε ότι αυτού του είδους τα οικήματα λειτουργούν πλέον με γνώμονα όχι μόνο την κατανάλωση, αλλά και την ψυχαγωγία. Ο σημερινός καταναλωτής επιθυμεί την εμπειρία και την ποιότητα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου ακόμα και την ώρα που επισκέπτεται ένα εμπορικό κέντρο τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Barker στην ομιλία του, εφιστώντας την προσοχή στις αλλαγές που έχει φέρει στις αγορές η παγκοσμιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές.