Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Χιλιάδες ακίνητα χωρίς αγοραστές στην Κύπρο.



Ισχνή παραμένει η εξωγενής ζήτηση ακινήτων παρά τη σημαντική πτώση των τιμών και τα γενναιόδωρα κίνητρα που πρόσφερε η κυπριακή κυβέρνηση για να προσελκύσει ξένους αγοραστές. Οι προσδοκίες ότι η μείωση των τιμών θα ενθαρρύνει την επιστροφή των ξένων και θα μετριάσει τα προβλήματα των developers φαίνεται να ανατρέπονται από την ανεμική ζήτηση που παρουσιάζει η ρωσική αγορά.

Όπως αναφέρει το stockwatch, ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες φαίνεται παράλληλα να εντείνεται καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη διάθεση των χιλιάδων οικιστικών μονάδων που παραμένουν στα αζήτητα, επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών και των υπερμοχλευμένων επιχειρήσεων ανάπτυξης.

Η αγορά φαίνεται να σταθεροποιείται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, σε αντίθεση με αυτή άλλων «μνημονιακών» χωρών, όπως της Ιρλανδίας, όπου η ζήτηση έχει ανακάμψει. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν με αγοραστές αλλοδαπούς ανήλθαν στα 285 από 333 το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση 20,8% όπως και για ολόκληρο το εννιάμηνο. Η βάση όμως είναι ιδιαίτερα χαμηλή λόγω των περσινών γεγονότων στις τράπεζες. Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, εκτελεστικό διευθυντή της APS Andreou Property Strategy Ανδρέα Ανδρέου, τα κίνητρα παροχής αδειών παραμονής και κίνητρα πολιτογράφησης της κυβέρνησης έχουν δώσει κάποια ώθηση στην αγορά.

Θετικά συνέβαλε, μέχρι πρόσφατα, και η θετική πορεία του προγράμματος προσαρμογής. Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης αναφέρει ότι η εξωγενής ζήτηση συνεχίζει να παρουσιάζει θετικά σημάδια που οφείλονται εν μέρει στην χαμηλή περσινή βάση.

Ο κ. Κουρουσίδης επισημαίνει ότι ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ελλάδα άρχισαν να προσφέρουν παρόμοια σχέδια για την παραχώρηση βίζας τονίζοντας ότι «πρέπει να μας προβληματίσουν αυτές οι κινήσεις και να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα μας».

Σύμφωνα με τον Παύλο Λοϊζου της Resolute Asset Management, οι πωλήσεις σε ξένους δείχνουν να σταθεροποιούνται σε χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 60% του όγκου του 2010-2011. Γενικά, η ζήτηση προέρχεται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, και βασίζεται στα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της κτηματαγοράς.

Λόγω της μείωσης της συναλλακτικής αξίας του Ρουβλιού έναντι του ευρώ, η ζήτηση από την Ρωσία παραμένει υποτονική, αναφέρει ο κ. Λοϊζου. Το 2013 οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους μειώθηκαν στα 1017 τεμάχια από 1476 το 2012.