Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και των αντικειμενικών προανήγγειλε ο Χαρδούβελης.



Την αποκατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Οπως ανέφερε "η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου (για τον ΕΝΦΙΑ) αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα έσοδα θα μειωθούν από 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, με παράλληλη αναπροσαρμογή αξιών".

Παράλληλα, ο υπουργός δεν έκανε δεκτή την τροπολογία της κ Μπακογιάννη για μείωση των αντικειμενικών αξιών και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή τη στιγμή η σχετική τροπολογία. Πρόσθεσε όμως ότι για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει ήδη συσταθεί επιτροπή υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους με βαθιές γνώσεις στην αγορά ακινήτων. Η επιτροπή ήδη εργάζεται προς το σκοπό αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.