Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Το στοίχημα των αγορών ακινήτων το 2015.




Σε ποιες αγορές και σε ποιους κλάδους θα κατευθυνθούν οι επενδυτές το 2015 καθώς και το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις αγορές ακινήτων παγκοσμίως εξετάζει η έρευνα της PWC και του Ινστιτούτου Urban Land.

Η εν λόγω έρευνα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο φετινό, 9ο RED Business Forum (διαβάστε αναλυτικά) αναφέρει ότι επενδυτές από τις ΗΠΑ προτίθενται να επενδύσουν τα κεφάλαια τους κατ’ αρχήν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών (78%) και στη συνέχεια σε Ασία (45%) και Ευρώπη (42%), ενώ χαμηλή εξακολουθεί να είναι η πρόθεση των επενδυτών για αγορές ακινήτων στην Ευρώπη.
Η έρευνα με τίτλο «Emerging Trends in Real Estate» που μετρά 36 χρόνια, είναι μια από τις παλαιότερες για τον κλάδο των ακινήτων και χρήσης γης και περιλαμβάνει απαντήσεις από εκατοντάδες κορυφαίους αναλυτές του χώρου του real estate, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών, developers, μεσιτών και συμβούλων.

Οπως αναφέρει η PWC οι 10 τάσεις που παρατηρούνται για το 2015 επιγραμματικά είναι:

1. Η 18-ωρη πόλη
2. Το "παιχνίδι" της ηλικίας
3. Οι βιομηχανικές αγορές παραμένουν σε σημείο καμπής
4. Η σχέση πάθους - μίσους των ακινήτων με την τεχνολογία
5. "Εvent risk" ήρθε για να μείνει
6. Μια "Δαρβινική" αγορά συνεχίζει να πιέζει τις εταιρίες
7. Ενας νέος "γορίλλας" 900 λιρών
8. Υποδομές: Ηρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να το πάρουν στα σοβαρά?
9. Απομακρύνονται τα ακίνητα από το "τρενάκι του τρόμου"
10. Παρακολουθώντας στενά τις "φούσκες" - ανησυχεία για τις αναδυόμενες αγορές

"Μαγνήτης" για ανάπτυξη ακινήτων το Houston και το Austin στις ΗΠΑ

Σε ένα άλλο τμήμα της έρευνας που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται ότι οι δυο πιο ελκυστικές περιοχές για ανάπτυξη έργων ακινήτων στις ΗΠΑ είναι το Χιούστον και το Ωστιν, ενώ η πόλη της Βόρειας Καλιφόρνια βρίσκεται στην τρίτη θέση έναντι της πρώτης θέσης που βρισκόταν στην ίδια έρευνα το περυσινό έτος. Επίσης οι Ντένιβερ και Ντάλλας προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές για τους επενδυτές για το 2015, ενώ για πρώτη φορά το Μανχάταν βρίσκεται εκτός της πρώτης δεκάδας καταλαμβάνοντας την 14η θέση.

Μερικές μη παράκτιες αγορές αντλούν περισσότερους επενδυτές ακινήτων εν μέρει επειδή προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις απ' ότι μέρη όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Μανχάταν τα οποία ηγήθηκαν της ανάκαμψης από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης στην αγορά του real estate. Οι μικρότερες πόλεις επίσης επωφελούνται από την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μετακινούνται σε αστικά κέντρα. Το Χιούστον, όπου η ενεργειακή βιομηχανία αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας του, αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση από τη δεύτερη θέση του περασμένου έτους, ενώ το Ωστιν, περιοχή όπου είναι το Πανεπιστήμιο του Τέξας ήταν πέρυσι στην 7η θέση.

Τόσο το Σαν Φρανσίσκο όσο και το Μανχάταν, πάντως, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές τοποθεσίες για επενδύσεις, με την πολιτεία της Καλιφόρνια να υποχωρεί από το Νο1 κυρίως επειδή υπάρχουν και άλλες πολλές περιοχές των ΗΠΑ κατάλληλες για επενδύσεις. «Το Μανχάταν παραμένει ακριβό, όμως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αισθάνονται ότι υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες εκεί» αναφέρουν οι αναλυτές.