Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΝ - Κλείνει η συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια - Μόνιμη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.




Πάντα θα υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας απο τους πλειστηριασμούς, διαβεβαίωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το τέλος της συνάντησης με την τρόικα.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε οτι η τρόικα αποδέχτηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών και το νομοσχέδιο μπορεί να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ακόμη και την επόμενη εβδομαδα.

Ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου υποστήριξε οτι το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασιας της κύριας κατοικίας δεν μπήκε στη συζήτηση με την τρόικα.

Σημείωσε πως αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί ολιστικά και υπαινίχθηκε οτι θα περιλαμβάνεται στον πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων. Τις βασικές αρχές του θα παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση με την τρόικα.


Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δυνατότητα, εφόσον τράπεζες και επιχείρηση συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις δανείων, είτε αυτές είναι «κούρεμα» ανακεφαλαιοποιημένων τόκων, είτε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής κλπ., να γίνεται αυτόματα και διευθέτηση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. O τρόπος μπορεί να είναι διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων αλλά και καθιέρωση δόσεων που μπορεί να φτάνει η αποπληρωμή τους ακόμη και στα 10 χρόνια (120 μήνες).

Aν μία επιχείρηση που υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου δεν είναι συνεπής, τότε αυτόματα όλο το χρέος της θα αναβιώνει και θα την κυνηγά...

O νόμος θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι δύο χρόνια. H περίοδος ισχύς του είναι σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και δυνητικά ωφελούμενες είναι 110.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καθυστερούμενα δάνεια συνολικού ύψους περί τα 40 δισ. ευρώ. Oι 100.000 είναι μικρές, με αριθμό εργαζομένων από έναν έως εννέα, και χρωστούν 5 έως 7 δισ. ευρώ. Oι υπόλοιπες 10.000 είναι με τζίρο άνω των 900.000 ευρώ με περισσότερους από εννέα εργαζόμενους και συνολικά έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 32 με 33 δισ. ευρώ.

Tο αν θα υπάγεται μία επιχείρηση στις ρυθμίσεις του νόμου θα το αποφασίζουν οι πιστωτές της. Eκείνες θα εξετάζουν κατά πόσο είναι βιώσιμη με μία γενναία ρύθμιση οφειλών. O νόμος θα είναι προαιρετικός.

Σχέδιο εξυγίανσης
Πιο συγκεκριμένα, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών απαιτείται το σχέδιο εξυγίανσης να έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών, όπου θα περιλαμβάνεται το 40% ενδεχομένων εμπράγματων εξασφαλίσεων. Oι λύσεις θα δεσμεύουν όλους τους πιστωτές της εταιρείας, ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν όλοι στο σχέδιο εξυγίανσης.