Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

105 χιλιάδες ακίνητα έχει το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου.




Ο συνολικός αριθμός του χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που έχουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου ανέρχεται σε 105.000.

Αυτό είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης για πρώτη φορά καταρτίστηκε Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας στο οποίο έχουν περαστεί τα δεδομένα για όλα των ακίνητα των φορέων.

«Στόχος είναι το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας να αποτελέσει ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο γεωγραφικό και περιγραφικό μητρώο, στο οποίο θα διασυνδέονται οι βάσεις δεδομένων της δημόσιας περιουσίας όλων των υπουργείων, προσαρμοσμένες στο σχήμα της βάσης δεδομένων των Ψηφιακών Υπηρεσιών Δημόσιας Περιουσίας», είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι άμεσα θα προωθηθεί νομοθετική πρωτοβουλία τπου αφορά στα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. «Με αυτή την πρωτοβουλία σκοπεύουμε να επιλύσουμε ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα αλλά και να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα, τόσο από το αντάλλαγμα εξαγοράς, όσο και από την υπαγωγή στη φορολόγηση των εξαγοραζόμενων ακινήτων», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι και πριν πέντε μήνες προσπάθησε η κυβέρνηση να περάσει σχετικό νομοσχέδιο αλλά το απέσυρε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων και από βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι πρόκειται για μεγάλη φορολογική αλλαγή. «Δώσαμε την απαραίτητη παράταση στην εφαρμογή, και με τα νέα εκκαθαριστικά φαίνονται ξεκάθαρα οι μειώσεις σε σχέση με το παλιό ΕΕΤΗΔΕ. Παράλληλα, συστάθηκε με απόφασή μου, η Επιτροπή Αξιών Ακινήτων ώστε να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές αξίες», τόνισε χωρίς να δώσει το στίγμα για τις προθέσεις του.