Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Deutsche Bank: "Στην Ελλάδα υπήρξε φούσκα ακινήτων, η οποία έχει σκάσει ήδη"



Τις τιμές στην παγκόσμια αγορά ακινήτων εξετάζει η Deutsche Bank, βασιζόμενη σε δυο άξονες την τιμή σε σχέση με το εισόδημα και την τιμή ενοικιάσης σε σχέση με την αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ .

'Οπως αναφέρει στην Ελλάδα υπήρξε φούσκα ακινήτων, η οποία έχει σκάσει ήδη. Την περίοδο 1993-2007 οι τιμές υπερτριιπλασιάσθηκαν, ενώ μετά το 2008 αποκλιμακώνονται, υποχωρώντας κατά 39,2% στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά (σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στη 15ετία πριν από την κρίση), ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών ως προς την άνοδο των τιμών ακινήτων, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε από πολύ μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Μετά την κρίση, οι αγοραίες τιμές υποχωρούν σημειώνεται, αλλά οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν αμετάβλητες στα επίπεδα του 2007. Ωστόσο τονίζεται ότι παρά τη διόρθωση των τελευταίων ετών, οι αγοραίες τιμές είναι ακόμη πολύ υψηλές και οι αντικειμενικές αξίες ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία βρίσκονται στην κορυφή με τις πιο ακριβές τιμές ακινήτων. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελλάδα με τις χαμηλότερες τιμές.